Keresés a blogban

Medvehagymás zöldborsó és steak



Megint a köret és ezen belül is a medvehagyma a főszereplő. Most a francia „petits pois á l'ancienne” receptjéből indultam ki. A klasszikus petits pois-ban vajon párolt fejes saláta és zöldborsó van de én most a saláta nagy részét kiváltottam a friss medvehagymával és így készítettem el. Igyekeztem nem túlbonyolítani a fogást, a lehető legegyszerűbben készíttettem el, és hozzá egy remek steaket sütöttem a legjobb érlelt marhahúsból.




Hozzávalók (2 személyre):

. 2 db. kétujjnyi vastag, érlelt marhahátszín v. rostélyos szelet (kb. 40 dkg.)
. 45 dkg. zöldborsó
. 20 dkg. friss zsenge medvehagyma
. fél fej jégsaláta v. fejes saláta
. 3 dkg. jó minőségű vaj (pl. polder)
. 1 ek. olívaolaj
. egy friss rozmaring ág
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. ghí
. só, bors

Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőben a vajat az olívaolajjal együtt közepes hőfokon felhevítem, majd rádobom a felaprított medvehagymát és salátát.
2. Addig párolom kevergetve, míg teljesen össze nem esik, ekkor adom hozzá a zöldborsót, majd sózom és borsozom.
3. Felöntöm az alaplével, lefedem és nagyjából 20 percig párolom, míg a borsó teljesen meg nem puhul. Ha fagyasztott zöldborsót használunk, elég a 10-15 perc párolás is.
4. Közben egy másik serpenyőben felforrósítom a ghít, rádobok egy gerezd fokhagymát és a rozmaringágakat, majd a hússzeleteket 2-2 percig sütöm mindkét oldalon miközben alaposan megborsozom.
5. A hús a serpenyővel együtt a 120 fokra előmelegített sütőbe tolom 10 percre.
Ezután öt percig pihentetem mielőtt felszeletelem.


Tálaláskor, az előmelegített tányérra szedett köretet megpakolom a félcentis szeletekre vágott steak-kel, megszórom maldon sóval, és szórok rá frissen felaprított medvehagymát is diszítésként.
Tipp! Ehhez a körethez jól illik a sült csirkemell vagy comb is, de a párolt borjúszelet is remekül passzol.
Mikor szezonja van, használjunk friss zöldborsót, de a fagyasztott is megfelel, csak válasszunk jó minőségű mirelit borsót.
A petit pois-hoz használjuk a legjobb minőségű belga vagy francia vajunkat, én a Poldert ajánlom.
Ez a medvehagymás zöldborsó egy remek köret. Bár a medvehagyma a nagyobb hőkezeléskor elveszíti aromájának egy részét, de így is bőven marad, és remekül kiegészíti a zöldborsó édes zamatát. A köret nagyon szépen passzol a marha steak-hez, édes-vajas íze pompásan harmonizál a szaftos ízes marhahússal.
A marhahús elbír egy testesebb vöröset is, de én most egy Pinot Noir rozét bontottam mellé és nem volt rossz választás.

Elkészítési idő: 35 perc.
Költségek: kb. 1100 Ft./adag
Energiatartalom: 650 Kcal./adag

2 megjegyzés:

  1. Névtelen9:18

    gyönyörű az a két szelet hús! hol lehet ilyet venni?!

    kezdem azt hinni, hogy ehhez mafia / titkosszolgálati módszerek kellenek. legalábbis Vas megyében. :-)

    gaijin

    VálaszTörlés
  2. Én bementem egy mezei Albert szupermarketbe, vettem előre csomagolt hátszínt, és bár annyira nem voltak gyölörűek a szeletek, mint a fenti képeken, de szépek és frissek voltak, megsütve pedig omlós, puha és marhahús ízűek lettek...Vas megye ügyében sajnos nem tudok segíteni. :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!