Keresés a blogban

Gyors vacsora borítékolva – borjúkaraj „en papillote”


Ez egy gyors és könnyen elkészíthető vacsora receptje, praktikusan olyan esetekre, ha csak magunkra főzünk és nincs kedvünk valami bonyolult étellel pepecselni. Persze azért elkészíthető több személyre is, legfeljebb annyi „borítékot” készítünk ahányan vagyunk.
Az „en papillote” francia kifejezés, az elkészítési technikára utal ami egy sütőpapírba csomagolva sütést jelent. Az a jó ebben a módszerben, hogy gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthetjük, csirkemellből, sertéskarajból, vagy akár halból is. Nekem most borjúhús volt itthon.

Hozzávalók/fő:

. 2 vékony szelet borjúkaraj (kb. 20 dkg.)
. 2 közepes burgonya
. 1 fej hagyma
. 1 kápia paprika
. 1 ek. vaj
. olívaolaj
. só, bors, friss rozmaring és kakukkfű

Elkészítés:

1. Egy sütőpapírt köralakúra vágok és egy sütőlapra fektetem.
2. Mandolinnal (állítható pengéjű zöldségszeletelő) az alaposan megmosott burgonyát héjastól vékony, 5 mm-es szeletekre vágom, meglocsolom kevés olívaolajjal, megsózom és a sütőpapír kör egyik felére halmozom.
3. A borjúszeleteket vékonyra klopfolom két fólialap között, majd sózom borsozom és a krumplikarikákra fektetem.
4. A mandolint vékonyabbra állítom és a hagymát és paprikát is felszeletelem, ráteszem a húsokra, megsózom és borsozom.
5. Rátépkedem a friss rozmaringot és kakukkfüvet, egy kanálnyi vajat teszek a tetejére.
6. Ráhajtom a papír másik felét, összefogom és a széleit többször hajtogatva körben lezárom mint egy borítékot, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 25 percre.
7. Azután a sütőt átkapcsolom grillfokozatra, a papír tetejét széthasítva kissé kihajtom és visszateszem a sütőbe, kicsit pirítani.

Tálaláskor az egészet egyben átcsúsztatom egy tányérra, majd a borítékban maradt vajas szafttal meglocsolom. Friss, apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Tipp! Mint ahogy a bevezetőben írtam, másmilyen hússal is elkészíthetjük ezen a módon és ezekkel az alapanyagokkal, csak a fűszerezésen kell változtatnunk. Csirkemellhez sültcsirke-fűszerkeveréket ajánlanék, sertéskarajhoz köménymag és fokhagyma kettőse passzolna, halhoz pl. édeskömény és citrom illik...
A hús mellett a többi összetevőt is szabadon variálhatjuk, gyakorlatilag amit a hűtőben találunk, csak arra ügyeljünk, hogy a sütési idővel összhangban legyenek, illetve akkora darabokra vágjuk, hogy a 20-30 percbe beleférjen az elkészülése.
Könnyű száraz fehérbort vagy rozét ajánlok ehhez az ételhez.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag

12 megjegyzés:

  1. hmmm... ez jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  2. Hasonlót szoktam én is készíteni, csak alufóliába csomagolva. Nagyon gusztát alkottál.

    VálaszTörlés
  3. ez a módszer annyiban jobb az alufoliánál, hogy nem csak párolódik benne a cucc, hanem sül is, mert a papírban tud pirulni...

    VálaszTörlés
  4. Névtelen14:40

    Egy babatáplálási könyvben találkoztam először hasonló ételkészítési móddal. Az volt a kiindulópont, hogy a csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, de ahhoz az anyának is rendesen kell étkeznie. Erre ajánlotta a szerző ezt a tasakos módszert: amíg sül, ehet a baba, mire ő befejezi, a mama ebédje is elkészül. És nem kell hozzá mosogatni:)

    VálaszTörlés
  5. Szeretném jelezni, hogy kicsontozott csirekcombból sztem még finomabb lett, mint csirkemellből. Legközelebb majd tesztelem borjúval!

    VálaszTörlés
  6. igen, a csirkecom is jó, de akár egy báránycomb v. gerinc szelettel is jól működik a recept, oregánoval vagy rozmaringal, és fokhagymával fűszerezve...:)

    VálaszTörlés
  7. Na ja, ezeket raktam a csirkére is a só+borson kívül...egy komoly problémám volt a recepttel és a kajával: miután megettem egy igen szép adagot (egy szelet mell + egy comb), nem tudtam ellenállni az utolsó szelet csirkemellnek sem...mindenesetre legalább nem volt probléma, hogy mit csináljak a maradékkal. ;-)
    És valóban, bárányból is nagyszerű lehet...

    VálaszTörlés
  8. Na...és most nézem a fűszerkeverékes linket itt a receptben (jobb későn, mint soha, nem igaz? ;-) ), ez a sültcsirke fűszerkeverék talán tényleg jobban illene a csirkéhez, mint amit én raktam rá, de hát ez van, ha a saját feje után megy az ember. :-D Azért így is jó volt. :-)

    VálaszTörlés
  9. Épp most csináltam egy rég bevált cuccot: krumpli-hagyma-tarja-hagyma-savanyúkáposzta rétegrenddel. Mivel alufóliában szoktam, tényleg csak párolódik. Kipróbálom sütőpapírban is, hátha érdekesebb lesz.

    VálaszTörlés
  10. kíváncsian várom a végeredményt:) csak nehogy eláztassa a papírt a káposzta leve...

    VálaszTörlés
  11. Idén lesz 8 éve, hogy készítem ezt a receptet. Pl. ma is. Köszönjük! Mindig finom lett a végeredmény! Most csirkével készítem, illetve már kitapasztaltam, hogy lesznek ropogósak a burgonyatallérok az alján. 😊

    VálaszTörlés
  12. Úgy emlékszem, hogy 8 éves ez a recept itt az oldalon. 🤔

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!