Keresés a blogban

Borjúszelet vajas-tejszínes kucsmagombás szósszal, medvehagymás gnocchival


Ez az étel most kivételesen ellentmond az elvemnek, hogy mindig használjunk szezonális alapanyagokat. A karácsony előtti bevásárlásokra felkészülve, helycsinálás gyanánt kotorásztam a mélyhűtőben, hogy mi az amit nem kellene tovább tartogatni. Bár fagyasztva tovább is eláll sok minden, én általában fél éven belül igyekszem felhasználni amit lehet. Így akadtam rá egy kis doboz tavasszal lefagyasztott kucsmagombára és egy zacskó medvehagymás gnocchira. Volt ott még pár szép szelet borjúcomb is, így összeállt a recept a fejemben.


Hozzávalók (2 személyre):

. 2 szelet borjúhús (kb. 30 dkg.)
. 5 dkg füstölt szalonna
. 10 dkg kucsmagomba
. 15 dkg. csiperkegomba
. 1 kis fej hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 dl. száraz fehérbor
. 2 dl. tejszín
. 1 tk. magos dijoni mustár
. 2-3 ág friss kakukkfű és petrezselyem
. vaj
. olívaolaj
. só, bors, erdeigomba-por

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben egy-egy kanál olívaolajat és vajat hevítek, közben a hússzeletet vékonyra kiklopfolom, sózom, borsozom, majd lisztbe forgatom, és mindkét oldalán 1,5-2 percig sütöm, azután félreteszem.
2. A visszamaradt zsiradékra dobom a felkockázott szalonnát és kiolvasztom a zsírját.
3. Ezen üvegesre pirítom a hagymát, ráreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a gombákat, megszórom 1 kanál gombaporral, sózom, borsozom és addig pirítom míg a levét el nem veszíti, zsírjára nem sül.
4. Felöntöm a borral, majd forralom, míg el nem párolog a nagy része.
5. Akkor adom hozzá az alaplevet, a tűzhelyet visszakapcsolom közepes fokozatra és 8-10 percig párolom, közben rátépkedem a kakukkfüvet.
6. Hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem a mustárt, elkeverem és egyet forralok rajta, majd lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet takarékra.
7. Egy kanálnyi vajat dobok rá majd a serpenyőt körkörösen mozgatva keverem bele az olvadó vajat, közben megszórom egy kanálnyi apróra vágott petrezselyemmel.
8. A mártásba teszem a hússzeleteket, lefedem a serpenyőt és 5-6 percig így hagyom összemelegedni a mártással.
9. Egy nagy fazékban vizet forralok és megfőzöm a gnocchikat.


Tálaláskor a tányérra merek a gombás szószból, ráhelyezek egy szelet húst és mellé halmozok egy adagot a medvehagymás gnocchiból. Friss petrezselyemmel, és/vagy kakukkfűvel megszórva, parmezánforgácsokkal díszíthetjük, ízesíthetjük.
Tipp! Medvehagymás gnocchi helyett tésztával, pl. tagliatellével is kínálhatjuk ezt az ételt.
Fagyasztott kucsmagombát a boltokban is árulnak, vagy használhatunk szárítottat is.
Borjúhús helyett készíthetjük sertéskarajból, vagy csirkemellből is.
A szószhoz használjunk jó minőségű, sózott prémium vajat, pl. Poldert vagy Karrygoldot.
Ez egy egyszerű de nagyon finom étel, kezdőknek is ajánlom. Finom puha hús, ízletes, aromás gombával, tejszínes-vajtól selymes szószban és pompás gnocchival tálalva. Mi kellhet még?
Testes, barrique érlelésű száraz chardonnayt ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 980 Ft./adag
Bor: -

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!