Keresés a blogban

Vörösboros kakaspörkölt, kapros-juhtúrós nokedlivel


Anyám azzal hívott fel, hogy vett egy kakast. - négy és fél kilós, akkora mint egy strucc - mondta, - mi legyen belőle?
Azt már letisztáztuk, hogy ő levest akar főzni a csontos részeiből, de nem tudtuk mi legyen a combbal, mellel és a többi résszel. Én felvetettem a coq au vint, de nem aratott sikert az ötlet (hamarosan azért csinálok!). Ekkor jött, hogy akkor legyen vörösboros pörköt belőle és hozzá pedig legyen túrós-kapros csusza. Ez utóbbi aztán menet közben átalakult galuskává.

Előkészületek:

Hát, elkerült hozzám a griffmadár, ott hevert az asztalomon, várva, hogy szétkapjam.
A két combját levágtam és kicsontoztam, a melle húsát szintén, ezeket mind felkockáztam nagyobb, kb. négycentis darabokra, majd szárnytövet (kis comb) is lementettem róla. Levágtam a taraját, mert az igencsak finom falat, a belsőségeket is félretettem, azután még körbenéztem a többi részét is lementendő cafatokért. Ezekből lett a pörkölthús, ami megmaradt, csontok, farhát, stb... pedig ment a levesbe.

Hozzávalók:

. kb. 2,2 kg. vegyes kakashús és belsőség
. 20 dkg füstölt mangalica szalonna
. 40 dkg. hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2 ek. apróra vágott jalapeno (vagy más csípős paprika, ízlés szerint)
. 1,5 dl. házi paradicsom passata (vagy olasz konzerv)
. só, bors, pirospaprika, frissen őrölt kömény
. egy üveg jó minőségű száraz vörösbor
. olaj
+ a nokedlihez:
. liszt
. 3 tojás (bio v. kapirgálós)
. 0,5 kg túró (tehén- és juhtúró fele-fele arányban)
. 1,5 dl. tejföl (bio)
. egy csokor friss kapor

Elkészítés:

1. Egy nagy vaslábosban, kevés olajon kiolvasztom a kockákra vágott szalonna zsírját, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom benne.
2. Felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje, azután újra zsírjára sütöm, addig ismétlem ezt, míg a hagyma pépesre nem fő.
3. Azután a tetejét megszórom három kanálnyi fűszerpaprikával, hagyom egy kis ideig, míg az íz- és színanyagok kioldódnak belőle, majd hozzáadom az apróra vágott grillezett paprikát, a jalapenot és a paradicsomot és elkeverem.
4. Hozzáadom a húst, átforgatom és addig pirítom/párolom, míg a hús kis színt nem kap és kissé kifehéredik.
5. Lejjebb veszem a hőfokot közepesre (kerámialap#5/9), sózom, borsozom, megszórom egy csipetnyi frissen tört köménnyel, belereszelem a fokhagymát, és kevergetés mellett pár percig párolom, míg a hús levet nem enged.
6. Ekkor felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ne lepje el a húst, ellenőrzöm a sózást, majd lassan gyöngyözve-forrva főzöm két órán át.
7. Két óra elteltével a hús kezd puhulni és a leve nagyrészt elfőtt, besűrűsödött, ekkor felöntöm annyi vörösborral (kb. 6 dl.), hogy megint éppen hogy ne lepje el a húst, majd egy fokozattal feljebb kapcsolom és továbbra is lassan, rotyogtatva még egy órát főzöm. Közben többször is ellenőrzöm, megkeverem.
8. Ezután megkóstolom, megpuhult-e rendesen a hús, elég sós vagy kellően csípős-e, majd ha kell (mert nagyon besűrűsödött), kevés alaplével felhúzom a szaftot, hogy a végeredmény egy bőséges, sűrű szaftos pörkölt legyen.
9. A végén elkészítem a kapros túrós nokedlit, három tojásból, fél kiló lisztből...
10. A nokedlitésztát lobogó sós vízbe szaggatom, majd leszűröm és vajon átforgatom egy nagy serpenyőben. Bekeverem túrót, a tejföl felét és a felaprított kaprot (keveset félreteszek a díszítéshez), majd hozzáadom a nokedlihez és alaposan elkeverem.


Tálaláskor a tányér közepére halmozok a túrós-kapros galuskából, szedek a tetejére egy jó adag pörköltet sok szafttal. Díszítésként megszórom egy kis kaporral és megpettyezhetjük a maradék tejföllel.
Tipp! A kakaspörkölt ha marad, két-három napig eltartható a hűtőben és többször is újramelegíthető. A kapros-túrós nokedli inkább frissen fogyasztva az igazi.
Használjunk a körethez jó minőségű túrókat. Ha lehet kézműves juhtúrót szerezzünk be, a tehéntúróból a garabonciást ajánlom.
Ha nem levset készítünk a maradék csontos részből, abból főzzünk egy sűrű alaplevet a pörkölthöz.
Vörösboros kakaspörkölt szerintem az egyik legfinomabb pörkölt. A lassú főzéstől puha zamatos kakashús, sűrű, koncentrált vörösboros ízű fűszeres-hagymás hússzaftban. Igazi ízorgia! És remekül passzol hozzá a krémes túrós galuska, igazán pompás fogás így együtt.
Két palack olasz testes száraz vörösbort, Montepulciano d'Abruzzot bontottam hozzá, az egyik ment a pörköltbe, a másik meg mellé.

Elkészítési idő: 3 és fél óra
Költségek: kb. 950 Ft./adag
Bor: 1190 Ft./ü. - Metro

8 megjegyzés:

  1. Kedves Toma!
    Igen jól sikerült kis pörkölt lett ez és a galuska is nagyon gusztusos! :)
    Azért szerintem ez annyira nincs is messze a cocq au vin-től ;) Üdv:A.M.

    VálaszTörlés
  2. össze lehet majd hasonlítani a kettőt mert holnap coq au vint készítek és hétfőre kiposztolom:)

    VálaszTörlés
  3. 1 hét múlva kapok majd egy kakast. Állítólag pucoltan is 4 kg- felett lesz a súlya. ("ruhában" hófehér, hatalmas vörös taréjjal)! Hmmm...már látom a sorsát..:-)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... gyerekkorom óta nem ettem kakaspörköltet, lennék én a te vendéged :D

    VálaszTörlés
  5. Névtelen11:59

    Összefutott a nyál a számban... megyek csinálom az ebédet... :)

    VálaszTörlés
  6. Hát igen.. Tudsz.. Nagyon ínycsiklandozó. Régen főztem kakast. Régen a lányom szülinapjára neveltünk kakast. Minden évben rémálom volt, mire felnőtt. Alig vártam, hogy levághassuk. Irtózatosan féltem tőle, de az íze felejthetetlen.

    VálaszTörlés
  7. Toma, irigylem az epédet! Mondtam is az asszonynak, ő meg azt, törődjek inkább a májammal:)

    VálaszTörlés
  8. benikuty
    ne irigyeld, mert már nincs meg:) be kell valljam pár csepp cholagollal rá kellett segítenem estére...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!