Keresés a blogban

Villámgyors ebédek – csirkemájas-zöldborsós rizs


A hideg őszi napokon jobban esnek az egyszerű de kiadós egytálételek mint mondjuk egy kifinomultabb ínyenc fogás. Mint a címe is mutatja ez egy gyors és könnyen elkészíthető ebéd. Többnyire akkor szoktam ilyeneket készíteni ha csak magamra kell főznöm és nincs nagy kedvem sem időm valami bonyolultabb ételt kreálni. Mire felhasogatok egy adag gyújtóst, behordok a házba két kosár fát és a kandallóba is begyújtok, már csak valami ilyesmire vágyom.


Hozzávalók (2 személyre):

. 30 dkg. friss csirkemáj
. 1 fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 nagyobb paradicsom (szezonon kívül, hámozott olasz konzervparadicsom)
. 1-2 ág friss kakukkfű
. 1 csésze mirelit zöldborsó
. 1 csésze jázmin rizs
. vaj
. só, bors, majoránna

Elkészítése:

1. Először is, elkészítem a párolt rizst az itt leírtak szerint, majd mikor kész, melegen tartva félreteszem a felhasználásig.
2. Közben egy nagyobb serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát.
3. Rádobom a kisebb darabokra vágott csirkemájat amit addig pirítok, míg színt nem kap mindenhol, ekkor rászórom a kakukkfüvet, egy csipet majoránnát rámorzsolok és alaposan megborsozom.
4. Ezután felöntöm annyi alaplével, hogy majdnem ellepje 4-5 percig közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#7/9) párolom, közben ráreszelem a fokhagymát.
5. Megszórom a tetejét a zöldborsóval és a kockákra vágott paradicsommal, lefedem és még 5-6 percig párolom, míg a borsó megpuhul.
6. Ezután megsózom a májas ragut (előbb ne sózzuk mert a máj megkeményedik), hozzákeverem a párolt jázmin rizst és már csak addig hagyom a tűzhelyen míg a rizs is összemelegszik a májjal.


Azonnal frissen tálaljuk, mert melegítve nem az igazi. Friss kenyérrel és savanyúsággal, mondjuk almapaprikával vagy csemegeuborkával kínáljuk.
Tipp! Csirkemáj helyett készíthetjük borjú, pulyka vagy nyúlmájból is.
Rizs helyett keverhetjük főtt tarhonyával is.
Gyors, egyszerű és finom étel. Ízletes szaftos májragú és rizs, ez egy kellemes párosítás, érdemes kipróbálni!
Egy pohár somlói hárslevelűt ittam mellé...

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 300 Ft./adag
Bor: 2250 Ft. '06 Oszvald Lajos - vinotéka

9 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. No, ez az étel is nagyon rendben van! A máj, szaftos rizzsel lekörözhetelen hétköznapi összeállítás.
    (Most nyeltem egy nagyot, mert még nem reggeliztem:-))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16:11

    Szia Toma!
    Párommal imádunk főzni és nagyon szeretjük a blogodat. Szimpatikus vagy szőröstül-bőröstül, kertestől-kutyástól. Gyönyörű a terasz asztalod fafelülete,(a fotóidon azt is megfigyeltem ám) a lugas, az egész "ennivaló" kert. Szeretem a képeidet, apukám is szívesen festegetett, persze ő csak kedvtelésből, hisz vegyész volt(én meg dekoratőrként végeztem, csak némileg "elfajzottam") Szóval tetszik a stílusod úgy írásban mint képben ill. úgy szakmailag mint művészileg és emberileg.
    Olvastam a Skanzen honlapján, hogy vendég leszel a liba-újbor napokon, de nem írnak konkrét napot... Te már tudod mikor mész? :) Vagy ad hoc fogsz dönteni?Üdvözlettel szép napot kívánva: K. Csilla

    VálaszTörlés
  4. szia csilla!

    14.-én vasárnap leszek a skanzenben és liba ételt fogok főzni az egyik házban 10-16 óráig, ha minden igaz...:)
    de majd lesz részletesebb írás is a blogban előtte:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen10:42

    Szia Toma!
    Nagyon köszönöm, igyekszünk ottlenni 14-én Szentendrén.
    E hétvégén Békéscsabára kirándulunk, megnézzük hol terem a KOLBÁSZ - eddig bíztunk benne, hogy a kerítésen, de folyamatosan csalódnunk kell:))
    Próbáltam regisztrálni, hogy ne anonimusz legyek, de nem sikerült, magas ez technika nekem, mint nyúlnak a farzseb.
    A malackarajon Főmuci néven futok, de ide nem tudtam így írni, biztos valamit rosszul csinálok, sebaj.
    Üdv: Csilla

    VálaszTörlés
  6. hát, Toma, megint egy gyilkos, és jó étel (direkt nem használom az általam utált kaja szót). Teljesen elbizonytalanodtam, a kínai körmöt, vagy ezt csináljam legközelebb a vendégeimnek? Mert, hogy van a frigóban egy 2,7 kg-s kapirgálós kakas a drága Mamától.
    A Márton napi skanzenes buli nálunk szinte már kötelező program, nagyon sok régi szentendrei ismerőssel találkozunk ott, vagyis most majd egy nem szentendreivel is:)
    lsz. megírni, pontosan hol találunk meg.

    VálaszTörlés
  7. benikuty,
    nem tudom pontosan hol leszek, majd aznap a szervezők mutatják meg melyik házban főzök. muszáj lesz majd felkutatnod, én örülnék ha találkoznánk!:)
    kicsit parázok a fatüzelésű sparhelttől, remélem jól sikerül az étel amit kigondoltam...:)

    VálaszTörlés
  8. A baromfi máj bármikor sózható, nem keményedik meg Az elősózási tilalom a sertés, marha, és borjú májra vonatkozik!


    VálaszTörlés
  9. A baromfi máj bármikor sózható, nem keményedik meg Az elősózási tilalom a sertés, marha, és borjú májra vonatkozik!


    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!