Keresés a blogban

Rizottó pirított rókagombával


Mióta lement a tévében a gasztrobloggerek adás, sokan odajönnek hozzám azzal, hogy olvassák a blogomat, látták a műsoromat és gratulálnak a bloghoz vagy adáshoz. Hőgyészen, a szarvasgomba fesztiválon is így volt mikor ott jártunk, ahol még ajándékot is kaptam egy nagyon kedves olvasómtól (amit ezúton is köszönök!:), méghozzá egy zacskó friss rókagombát, hogy készítsek belőle valami finomat a blogra. Hát ennek nem nagyon lehetett ellenállni, ráadásul nagyon szeretem a rókagombát.
Elég szép mennyiség volt, ezért kétfelé osztottam és így két ételhez is felhasználhattam a rókagombát, két receptet is kipróbálhattam ha már egyszer szezonja van. Ez az első!

Hozzávalók (2 személyre):

. egy csésze carnaloni rizs (vagy arborio)
. 15-20 dkg. rókagomba
. egy fej hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1,5 l. alaplé
. száraz fehérbor
. 4-5 dkg. parmezán
. 3 ág friss kakukkfű
. fél csokor petrezselyem
. vaj
. só, bors
. citrom
. olívaolaj

Elkészítés:

1.Egy nagyobb serpenyőbe dobok egy ek. vajat és kevés olívaoljat, felforrósítom, és rádobom az apróra vágott hagymát.
2. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, rászórom a rizst és pár percig pirítom, közben hozzáadok egy gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát és egy csipet sót szórok rá.
3. Felöntöm annyi borral hogy éppen ellepi a rizst, majd addig forralom, míg a bor nagy része elpárolog róla, közben lejjebb veszem a hőfokot közepesre (kerámialap #6/9).
4. Egy nagy merőkanál forró alaplevet öntök rá és gyakori kevergetés mellett, főzni kezdem a rizst.
5. Mikor a lé nagy részét felszívja a rizs és kavarás közben jól látszik az edény alja, újra felöntöm alaplével, és ezt addig ismétlem, míg a rizs meg nem puhul, de nem teljesen, hanem a belseje azért kissé kemény marad, harapható azaz „al dente” lesz.
6. Kb. 25-30 perc alatt készül el, - vigyázok, hogy végig folyós, főzelék-állagú maradjon a rizs – ekkor még egy kevés levet öntök hozzá mert tálalásig is magába szív valamennyit.
7. Ekkor félrehúzom az edényt, belereszelem a parmezánt, hozzáadok két kanálnyi vajat, elkeverem, lefedem és tálalásig melegen tartva félreteszem.
8. Egy másik serpenyőben vajat forrósítok, rádobom a szálirányban széttépkedett rókagombát és megpirítom. A gomba akkor pirul, ha csak annyi kerül a serpenyőbe, hogy ott nem érnek egymáshoz, ha sűrűbben tesszük bele, inkább párolódni fog, mert több levet enged.
9. Közben megszórom a friss kakukkfűlevelekkel, sózom borsozom, és ráreszelek egy gerezd fokhagymát.
10. Mikor mindenhol szépen megpirult a gomba, aláöntök kb. fél deci száraz fehérbort vagy alaplevet (vagy a kettő keverékét) és addig párolom közepesnél erősebb fokozaton, míg minden lé el nem forr alóla, „zsírjára” sül, és a gomba megpuhul.
11. Mikor kész, lehúzom a tűzhelyről, meghintem pár csepp citromlével, megszórom apróra vágott friss petrezselyemmel, még egy darab vajat dobok rá, hogy szép fényes legyen a gomba és szaftosabb legyen a szósza.

Egy nagy mély paszta-tányérra szedem a rizottót, a tetejére halmozok a pirított rókagombából, a tetejét megszórom kevés friss petrezselyemmel és kakukkfűvel, végül meglocsolom a legjobb, kissé citrusos olívaolajommal.
A rizottó és az erdei gomba párosítása adja magát. Annyira össze passzol a két dolog, hogy nagyon nem is kellett gondolkodnom, elsőre ez jutott az eszembe, hogy mit csináljak belőle.
A krémes, ízletes risottó és a zamatos fűszeres-vajas sült gomba íze és állaga egyaránt remekül harmonizál egymással, érdemes kipróbálni.
Egy pohár csopaki olaszrizling pompásan illik ehhez az ételhez...

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 550Ft./adag
Bor: 2560 Ft. Jásdi olaszrizling - Metro

3 megjegyzés:

  1. Ez a rizottó is fincsi lehet.
    És ezúton szeretnék neked gratulálni a rólad szóló adáshoz, tetszett!:)

    VálaszTörlés
  2. Nem csoda, hogy gratulálnak, jó adás volt. Én külön örültem annak amit a műsorban főztél, mert többnyire tőled tanultam meg kacsát sütni:)
    Köszönöm ezúton is
    ja, és ez a recept is nagyon jó, ki fogom próbálni - csak kapjak egyszer jó gombát, bár ez itt szinte lehetetlen :(

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!