Keresés a blogban

Mindent bele – egy rögtönzött rizses egytálétel


Az milyen már, mikor otthon a hűtőben szinte semmi sincs egy-két kisebb diribdarab cuccnál és neked négy személyre kéne egy vacsorát összedobni? A barátok bejelentkeznek én meg „- persze, gyertek csak, naná hogy lesz valami kaja!”
A hűtőben egy kis darab szalonna, némi nyesedék hús, lapockából. Van még egy negyed szál csabai kolbász is, hurrá! A chipotlés doboz alján két kis darab árválkodik, egy üvegben két grillezett paprika olajban...ebből mi lesz? Hát rizses hús, jött a nagy ötlet! Valami átmenet a rizottó, a paella és a bácskai rizses hús között. Rizs és zöldségek mindig van otthon, indulhat a főzés...

Hozzávalók:

. 25 dkg. sertéshús (lapocka)
. 12 dkg. csabai kolbász
. 12 dkg. füstölt húsos szalonna
. egy nagy fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. másfél csésze carnaloni rizs (csésze=cup=2,4dl.)
. 2 db. chipotle chili
. 1-2 ek. szeletelt jalapenio chili
. 2 db. paradicsom
. 3 csésze alaplé
. só, bors, pirosparika

Elkészítés:

1. Előveszem a legnagyobb serpenyőmet (sajnos a nagy paella serpenyőm nem fél el a tűzhelyen), és közepes fokozaton (kerámialap#6/9) elkezdem kiolvasztani a kis kockákra vágott szalonnát.
2. Mikor a zsírja fele kiolvadt, hozzáadom a vékonyan felkarikázott kolbászt és azzal sütöm tovább.
3. Feljebb kapcsolom a tűzhelyet legnagyobb fokozatra és hozzáadom a felkockázott sertéshúst amit kifehéredésig pirítok.
4. Ekkor adom hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítom.
5. Megszórom a tetejét egy-két púpos kanálnyi pirospaprikával, várok pár pillanatot, hogy zsíron kioldódjanak az íz és szín anyagok, majd elkeverem.
6. Mielőtt megégne a paprika, hozzáadom a felkockázott paradicsomokat és grillezett paprikákat, jalapenot, a chipotlét és ha kell még egy kis alaplevet is öntök alá.
7. Kb. 10 percig főzöm közepesre lejjebb vett hőfokon (#5/9), míg be nem sűrűsödik a szaftja, zsírjára nem sül.
Ekkor öntöm fel a három csésze alaplével, sózom, borsozom, majd hozzáadom a rizst.
8. Elkeverem egyszer, aztán már nem nyúlok hozzá, hanem 20-25 perc alatt készre főzöm, míg a rizs meg nem puhul és fel nem szívja az alaplevet.

Tálaláskor nincs sok dolgunk, lévén egytálételről szó, csak kimerjük egy mélytányérba és kész.
Tipp! Ebbe az ételbe szinte bármit belefőzhetünk a maradék hústól, a szalámin át a tepertőig. Zöldség is mehet bele akár zöldborsó, sárgarépa, zöldbab stb...
A kész étel ha marad, eláll egy-két napig a hűtőben, jól lefedve. Másnap újramelegíthető a sütőben.
Igen csak jól sikerült fogás lett ez a rizses egytálétel. Finom szaftos rizses hús, rusztikus erőteljes fűszeres ízekkel a szalonnától és a kolbásztól, kellemesen csípős a chipotlétől és jalapenotól... hamar elfogyott az utolsó morzsáig. Érdemes kipróbálni!
Egy palack szekszárdi Vesztergombi kadarkát érdemes bontani mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: -
Bor: 3300 Ft. '07 Vesztergombi kadarka - Metro

2 megjegyzés:

  1. éssss...még mielőtt olvastam volna, nálunk is rizs lett a köret.
    s mert a husi nem épp sok, így gombával óhajtotta a ház ura a rizs dúsítását.

    VálaszTörlés
  2. prunoki17:35

    ugyanilyen szükségkaja amikor mindezt wokban csinálod végig, csinálsz neki valamilyen alapot és ahhoz már a főtt rizst adod, fűszerezed.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!