Keresés a blogban

Családi receptek - Sertéspörkölt, ahogyan az jó...


Megint együtt főztünk anyámmal, így nem nagyon szaladhatott el a fantáziám, maradni kellett a jó bevált családi receptnél. Sertéspörkölt volt a menü, nokedlivel és tejfölös uborkasalátával körítve ahogyan azt kell.
Nálunk a sertéspörkölt nem egy diétás műfaj, a megszokott combhús mellé bőven kerül köröm, malacfarok és a combhús bőre kockákra vágva, hogy a végeredmény egy jóféle cupákos ragadós pörkölt legyen, az a fajta, aminek a szaftját az ember nem tudja letörölni a kezéről mert beleragad a szalvéta.
A legnagyobb lábosomat vettem elő a művelethez és mivel kellemes volt az idő, a teraszon lévő gázos sütőt izzítottam be hozzá.

A hozzávalók arányáról most nem írok, ezt mindenki döntse el maga a saját ízlése szerint.

1. A lábosba kerül egy jó adag mangalica zsír, amin üvegesre pirítom az apróra felkockázott hagymát.
2. Ezután egy kis vízzel felöntve addig párolom, míg a hagyma nagyjából szétfő. Ekkor adom hozzá az apróra vágott tv paprikát.
3. Megy még bele kis kockára vágott grillezett kápia paprika, majd kis ideig párolom.
4. A tetejét megszórom bőven pirospaprikával, várok fél percet, míg az íz- és színanyagok kioldódnak belőle, majd elkeverem.
5. Ekkor adom hozzá a húst, amit átforgatok a pörköltalapban és közepes lángon hagyom rotyogni, hogy a hús lassan kiadja a levét.
6. Mikor már elég levet eresztett, majdnem ellepi, hozzáadok pár félbevágott paradicsomot és csípős hegyes paprikát, pár sárga koktélparadicsomot, sózom, borsozom és kevés durvára tört köménymaggal ízesítem.
7. Kis lángon másfél-két óráig rotyogtatom, míg a hús megpuhul, a körömről a csont könnyedén leválik és a bőrdarabkák is vajpuhára főttek.
8. Nokedlivel és tejfölös uborkasalátával tálaljuk.

Diavetítés a főzés folyamatáról...

13 megjegyzés:

  1. Fendégesen néz ki

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    A sertés húst hol szerezted be hozzá?

    VálaszTörlés
  3. a helyi (pellérdi) hentestől. sertésben elég jók...

    VálaszTörlés
  4. Bármikor bejelentkeznék Hozzád kosztolni. Ezek az ételek azok, amiért érdemes megszületni:-)

    Más-azért a rostélyos házi érlelésére is kíváncsi lennék, amit egy másik oldalon említettél, ha megosztod....

    VálaszTörlés
  5. van egy másik blogom is, a "pár szó az alapanyagokról" ott írtam róla a rostélyos kapcsán. oldalt megtalálod az elérhetőségét:)

    VálaszTörlés
  6. És van valami módszered arra vonatkozóan, hogy tudod kiszűrni az antibiotikumokkal,nyugtatókkal és egyéb veszélyes táppal etetett sertést?

    VálaszTörlés
  7. A pörkölt nálunk is nehéz műfaj,sőt mi jó csípősen esszük.Úgy a jó ám:-).Meg így is:-).....

    VálaszTörlés
  8. gábor
    nincs biztos módszer (hacsak nem te neveled a sertést). a hentesnek el kell hinni, hogy azt háztájiból vágták. ez egy bizalmi állás:)

    belly
    csípős paprika ebbe is ment rendesen...:)

    VálaszTörlés
  9. Olá, amigo!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
    Bom fim de semana!
    Tudo de bom!!!
    Beijinhos.
    Itabira
    ♥♥Brasil

    VálaszTörlés
  10. Névtelen21:20

    És hogy lehet azt elérni, hogy pl a köröm és a combhús egyszerre legyen kész? Nem kell előre megfőzni a körmöt? Kb én is hasonló "adalékokból" csináltam pörit, minden jó is volt, kivéve a köröm (nem volt csontról lefordulós állaga). Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
  11. nálam egyszerre lett kész az egész. igaz lassű tűzön, hosszan főztük és addig, míg a köröm meg nem főtt. ahhoz igazítottuk a főzési időt, a combhúsnak meg nem árt ha kissé tovább fő.
    tipp! lehet kissé nagyobb darabokra vágni a combhúst, vagy a körmöt fél órával előbb teszed a pörköltalapba, mint a többi húst...

    VálaszTörlés
  12. Névtelen20:35

    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!