Keresés a blogban

Nyári zöldséges aprópecsenye, tárcsában sütve


Hétvége. Az agyamban cikáznak a gondolatok. Vendégek jönnek. Sokan. A hűtőben kb. másfél kiló tarja, sütéshez kevés még ha vékonyra szelem is. Gyorsan ki kell valamit találni!
Ilyenkor jön, hogy tárcsa sütés, sok töltelékanyaggal. Gyors szemle a hűtőben, padlizsán és pár kápia paprika. A kertben cukkini, fűszernövények, csili, stb. Mindehhez sütök még egy malomkerék nagyságú focacciát is... Így már no para, jöhetnek a vendégek!


Hozzávalók (6 személyre):

. 1,5 kg sertés tarja
. egy kisebb padlizsán
. 2-3 zsenge, közepes cukkini (sárga és zöld vegyesen)
. 3 kápia paprika
. 3-4 fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. ízlés szerint jalapeno paprika (konzerv is lehet)
. 3-4 zsályalevél
. napraforgó vagy mogyoró olaj

Elkészítés:

1. A tárcsát „beizzítom” a teraszon, közben a húsokat és zöldségeket nagyjából egyforma, falatnyi darabokra vágom.
2. Egy deci olajat öntök a forró tárcsára és ráborítom a húsokat. Folyamatosan forgatva a sütőlapáttal, addig pirítom míg mindenhol színt nem kapnak.
3. Közben megszórom az apróra vágott fokhagyma felével, és pár csapatnyi fűszerkeverék-keverékkel. Ha kell, kevés alaplevet vagy bort is önthetünk alá ha nagyon lesülne a hús.
4. Ezután hozzáadom a zöldségeket is, így együtt sütöm tovább az egészet, sózom, borsozom. Közben a tárcsa alatt a lángot visszaveszem a felére.
5. Mikor a zöldségek pirulni kezdenek és megpuhulnak, hozzáadom a fokhagyma másik felét is, beletépkedem a zsályaleveleket és ha kell még sózom, ízesítem a fűszerkeverékekkel.
6. Folyamatosan kevergetve addig sütöm, míg a húsok átsülnek, de még szaftosak maradnak, és a zöldségek megpuhulnak de azért még harapható. Kész!

Tálaláskor frissen sült focacciát, kovászos uborkát, és/vagy frissen szedett paradicsomot adhatunk mellé.
Tipp! Ezt az ételt bármilyen húsból és zöldségből elkészíthetjük, ízlésünk szerint.
Adhatunk hozzá kolbászt is vagy szalonnát is, bármit amit a hűtőben találunk. Csak a sütési időket kell figyelembe venni és a szerinti sorrendben és időzítéssel adjuk hozzá sütés közben, hogy végül minden egyszerre készüljön el.

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!