Megint együtt főztünk anyámmal, így nem nagyon szaladhatott el a fantáziám, maradni kellett a jó bevált családi receptnél. Sertéspörkölt volt a menü, nokedlivel és tejfölös uborkasalátával körítve ahogyan azt kell.
Nálunk a sertéspörkölt nem egy diétás műfaj, a megszokott combhús mellé bőven kerül köröm, malacfarok és a combhús bőre kockákra vágva, hogy a végeredmény egy jóféle cupákos ragadós pörkölt legyen, az a fajta, aminek a szaftját az ember nem tudja letörölni a kezéről mert beleragad a szalvéta.
A legnagyobb lábosomat vettem elő a művelethez és mivel kellemes volt az idő, a teraszon lévő gázos sütőt izzítottam be hozzá.
A hozzávalók arányáról most nem írok, ezt mindenki döntse el maga a saját ízlése szerint.
1. A lábosba kerül egy jó adag mangalica zsír, amin üvegesre pirítom az apróra felkockázott hagymát.
2. Ezután egy kis vízzel felöntve addig párolom, míg a hagyma nagyjából szétfő. Ekkor adom hozzá az apróra vágott tv paprikát.
3. Megy még bele kis kockára vágott grillezett kápia paprika, majd kis ideig párolom.
4. A tetejét megszórom bőven pirospaprikával, várok fél percet, míg az íz- és színanyagok kioldódnak belőle, majd elkeverem.
5. Ekkor adom hozzá a húst, amit átforgatok a pörköltalapban és közepes lángon hagyom rotyogni, hogy a hús lassan kiadja a levét.
6. Mikor már elég levet eresztett, majdnem ellepi, hozzáadok pár félbevágott paradicsomot és csípős hegyes paprikát, pár sárga koktélparadicsomot, sózom, borsozom és kevés durvára tört köménymaggal ízesítem.
7. Kis lángon másfél-két óráig rotyogtatom, míg a hús megpuhul, a körömről a csont könnyedén leválik és a bőrdarabkák is vajpuhára főttek.
8. Nokedlivel és tejfölös uborkasalátával tálaljuk.
Diavetítés a főzés folyamatáról...
Fendégesen néz ki
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA sertés húst hol szerezted be hozzá?
a helyi (pellérdi) hentestől. sertésben elég jók...
VálaszTörlésBármikor bejelentkeznék Hozzád kosztolni. Ezek az ételek azok, amiért érdemes megszületni:-)
VálaszTörlésMás-azért a rostélyos házi érlelésére is kíváncsi lennék, amit egy másik oldalon említettél, ha megosztod....
van egy másik blogom is, a "pár szó az alapanyagokról" ott írtam róla a rostélyos kapcsán. oldalt megtalálod az elérhetőségét:)
VálaszTörlésÉs van valami módszered arra vonatkozóan, hogy tudod kiszűrni az antibiotikumokkal,nyugtatókkal és egyéb veszélyes táppal etetett sertést?
VálaszTörlésA pörkölt nálunk is nehéz műfaj,sőt mi jó csípősen esszük.Úgy a jó ám:-).Meg így is:-).....
VálaszTörlésgábor
VálaszTörlésnincs biztos módszer (hacsak nem te neveled a sertést). a hentesnek el kell hinni, hogy azt háztájiból vágták. ez egy bizalmi állás:)
belly
csípős paprika ebbe is ment rendesen...:)
Olá, amigo!
VálaszTörlésPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
Bom fim de semana!
Tudo de bom!!!
Beijinhos.
Itabira
♥♥Brasil
obrigado muito:)
VálaszTörlésÉs hogy lehet azt elérni, hogy pl a köröm és a combhús egyszerre legyen kész? Nem kell előre megfőzni a körmöt? Kb én is hasonló "adalékokból" csináltam pörit, minden jó is volt, kivéve a köröm (nem volt csontról lefordulós állaga). Köszi a segítséget.
VálaszTörlésnálam egyszerre lett kész az egész. igaz lassű tűzön, hosszan főztük és addig, míg a köröm meg nem főtt. ahhoz igazítottuk a főzési időt, a combhúsnak meg nem árt ha kissé tovább fő.
VálaszTörléstipp! lehet kissé nagyobb darabokra vágni a combhúst, vagy a körmöt fél órával előbb teszed a pörköltalapba, mint a többi húst...
Köszönöm a választ!
VálaszTörlés