Keresés a blogban

Fűszervajas sült csirkecomb, sült zöldségekkel és burgonyával


Egy vasárnapi ebédre készült ez az étel. Anyám állított be hozzám egy nagy halom csirkecombbal és a feladattal, hogy csináljak belőle valami tepsis ételt.
A bazsalikomjaim egy része kezdett elfásodni és felmagzani, így gyorsan fel kellett használnom. Learattam, és egy jó nagy adag genovai pesztó lett a végeredménye. Így innen jött az ötlet, hogy készítek egy pesztós vajat, és ezzel ízesítsem, süssem a tepsis csirkét.
Anyám kérése volt még az is, hogy legyen sült zöldség meg krumpli is. Így hát lett.


Hozzávalók:

. 12 db. csirke felsőcomb
. 20 dkg. vaj
. 2 púpos ek. pesto
. 1 fej fokhagyma
. 1 kg. sütni való újkrumpli
. egy közepes padlizsán
. 3 közepes cukkíni
. 3-4 fej hagyma
. 2-3 kápia paprika
. 2-3 gerezd fokhagyma
. olívaolaj
. napraforgó olaj

Elkészítés:

1. Először is elkészítem a pesztót, majd a fűszervajat. Két púpos evőkanál pesztót elkeverek 20dkg. puha vajjal.
2. A csirke felsőcombok bőre alá nyomok a fűszervajból és egyenletesen elmasszírozom, hogy mindenhova jusson.
3. A csirkecombokat egy tepsibe teszem, a maradék fűszervajat a tetejükre kenem, sózom borsozom.
4. Egy fej fokhagymát gerezdekre szedek és héjastól a tepsibe teszem a húsok közé, majd alufóliával szorosan betakarom.
5. A burgonyát megmosom, majd hasábokra vágva egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megsózom, meglocsolom olívaolajjal.
6. A krumplis tepsit (alsó polc) és a csirkét is (felső polc) a 180 fokos (hőlégkeverés) sütőbe téve 30-35 percig sütöm, majd a fóliát levéve, a sütőt grillfokozatra kapcsolva még 20-25 percig pirítom, többször is megforgatva, míg a csirke bőre ropogósra nem sül.
7. Mindeközben a krumpli is megsül.

8. Míg a sütőben sülnek a cuccok, közben a teraszon, tárcsás sütőben, kevés olajon megsütöm a falatnyi darabokra vágott zöldségeket. Folyamatosan kevergetve egészen puhára sütöm/párolom, közben sózom, megszórom pár csipetnyi cajun fűszerkeverékkel és ráreszelek 2-3 gerezd fokhagymát.

Tálaláskor a húst, a krumplit és a zöldséget egymás mellé szedem, majd adok hozzá a héjában sült fokhagymából és az egészet meglocsolom a csirke fűszeres vajas szaftjával. Frissen sütött lepénykenyeret, vagy focacciát adjunk mellé.
Tipp! Ez az étel, csak frissen elkészítve az igazi.
Ha nem újburgonyából készítjük a sültkrumplit, akkor elő is főzhetjük sütés előtt.
Pesztós fűszervaj helyett készíthetünk másfajta fűszervajat is, az ízlésünknek megfelelőt.
Elképesztően finom fűszeres, ropogósra sült bőrű, szaftos csirkecomb, kívül ropogós és belül krémes sült krumpli, zamatos puha sült zöldségek és édes krémes héjában sült fokhagyma... Erről szól ez az étel.
Csopaki olaszrizlinget ittam hozzá, de remekül illik hozzá a cider is.

Elkészítési idő: 80 perc.
Költségek: kb. 570 Ft./adag
Bor: 1780 Ft. - vinotéka

3 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztán néz ki

    VálaszTörlés
  2. Édesanyádnak igen jó dolga volt aznap :).

    VálaszTörlés
  3. Ahogy ránéztem a képre azt hittem csülök, végül is igen, csak egy másik állaté:-D
    Szép ropogósra sütötted, a köret is passzol, mint mindig....

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!