Keresés a blogban

Könnyű nyári zöldségragu


A hetekig tartó kánikula engem is kezdett már megviselni, pedig én nagy híve vagyok a melegnek. De valahogy már kezdtem vágyakozni valami húsmentes könnyű étel után... Körül is néztem a kertemben, és elkezdtem begyűjteni az aktuális cuccokat.
Szedtem pár szép érett zamatos Marmande és néhány fürt édes sárga koktél paradicsomot, két maréknyi zsenge zöldbabot, találtam a cukkini bokron néhány vékony sárga és zöld cukkinit is. Ezeken kívül a kerti körúton zsákmányoltam még egy szép chilit és persze zöldfűszereket, hagymát is. Mindezt lepakoltam a konyhapultra és gondolkodni kezdtem, mi legyen belőle.
Természetesen férfiember lévén nekem ez így túl lájtos volt, ezért a spájzból beáldoztam egy üveg spanyol óriás fehérbab-konzervet is, hogy valami „tartalma” is legyen. Így már egyből össze állt a fejemben egy jóféle zöldséges ragu receptje.


Hozzávalók:

. 4 db. nagyobb tőérett paradicsom
. egy nagy maréknyi koktélparadicsom
. két maréknyi zsenge vékony ceruzabab/zöldbab
. 4 db. zsenge cukkini (12-13 cm.)
. 1 fej hagyma
. 1 db. chili
. 1 grillezett kápia paprika
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. olasz paradicsom sűrítmény
. 1 üveg (vagy doboz) nagy szemű konzerv fehérbab
. friss rozmaring, bazsalikom és kakukkfű
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban, 2-3 ek. olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát, közben sózom borsozom, rátépkedek egy kevés friss rozmaringot, majd hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagyma felét.
2. A serpenyő közepén csinálok egy kis helyet, és ott megpirítom, karamellizálom egy kicsit a sűrített paradicsomot, ezután felöntöm 2 dl. alaplével és elkeverem.
3. Hozzáadom a kettévágott zöldbabokat és közepes fokozaton kb. 15 percig párolom, míg a zöldbab kissé megpuhul, de azért még ress, harapni való marad.
4. Ekkor adom hozzá a falatnyi kockákra vágott paradicsomot és grillezett paprikát, az apróra vágott chilit és a fokhagyma másik felét, újra sózom és borsozom.
5. Mikor a paradicsomok kezdenek átpuhulni (2-3 perc), beledobom a felkarikázott cukkiniket, megszórom friss kakukkfűvel és pár percig főzöm, míg a a cukkini kissé megpuhul.
6. Hozzáadom a lecsöpögtetett és leöblített főtt konzervbabot a koktélparadicsomokat, elkeverem, ha kell sózom borsozom és pár percig párolom, míg a bab is teljesen átmelegszik.
7. Félrehúzom a serpenyőt, friss bazsalikom leveleket tépkedek rá, és azonnal tálalom.

Tálaláskor adok mellé pár pirítóst is, és az egészet meglocsolom olívaolajjal.
Tipp! Ez az zöldségragu két napig is eltartható a hűtőben, jól lezárva, de azért frissen az igazi.
Az esetleges maradékot hasznosíthatjuk úgy, hogy olajban csirkemell csíkokat pirítunk és ahhoz adjuk a maradék zöldségragút, majd penne tésztával tálaljuk.
Ebbe a raguba használhatunk bármilyen más idény jellegű zöldséget is.
Könnyű nyári vacsoraként magában, de akár köretként is adhatjuk mondjuk rostonsült csirkemell mellé.
Remek kis ragu ez! A nyári zöldséges kert legfinomabb ízeit adja vissza, megszolgálva a sok gondoskodást és munkát amit addig belefektettünk...
Hideg, 8 fokra behűtött kékfrankos rozét bontottam ehhez az ételhez, ami pompás kísérője volt az ételnek.

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!