Keresés a blogban

Paella, csirkével és chorizo kolbásszal...


A paella nagy kedvenc étel lett. Szívesen készítem, mert viszonylag gyorsan megvan, lehet szabad tűzön főzni és bőséges, laktató egytálétel.
Nemrég a Lidlben „lőttem” egy paella-serpenyőt, ami eddig még hiányzott a konyhai felszerelésemből. Ennek örömére fel kellett avatnom természetesen. A hétvégén barátaimnak készítettem - kint a teraszon, a gázos sütőmön - egy csirkés-chorízós változatot, amihez nem mellesleg ők hozták a pompás tanyasi csirkét.
Ez a fajta húsos, tengeri herkentyűk nélküli paella az Andalúz konyhára jellemző, ahol inkább a csirke, nyúl, sertés és vad húsok használata a gyakoribb, amikhez még jöhet kis chorizó vagy esetleg csiga is.
A tengerparti, - sokak szerint a turistáknak kitalált - változatokban mindig van valami rákféle, kagyló és tintahal is. Egy paellában gyakorlatilag bármilyen húsféle kerülhet ami csak fellelhető. Régen a paella mindig tartalmazott valamilyen sertéshúst is, így jelezve a keresztény szembenállást a muzulmán mórokkal szemben.
A paellának tulajdonképpen azt a lapos és széles, viszonylag alacsony falú, két fülű edényt nevezik amiben az étel készül, erről kapta az étel is a nevét.

A hozzávalókról: A paellát csak kerek szemű, kifejezettem paella-rizsből, vagy olasz rizottó rizsből készítsük. A hosszú szemű rizs erre nem alkalmas.
Ne spóroljunk a sáfrányon, mert ez az egyik legalapvetőbb fűszere az ételnek. Ne helyettesítsük sáfrányos szeklicével, kurkumával.

Hozzávalók:

. egy egész csirke kb. 1,5 kg.
. egy szál, kb. 25 dkg. chorízo kolbász
. egy sárgarépa
. egy szál zellerszár
. 2 fej hagyma
. 3-4 szál újhagyma
. 3-5 gerezd fokhagyma
. egy nagyobb kápia paprika
. egy-két grillezett kápia paprika
. 1 ek. paradicsomsűrítmény
. 20 dkg. zöldborsó (lehet mirelit is)
. 2 ek. karikára vágott zöld jalapeno paprika (lehet konzerv)
. 2 csésze arborio rizs (csésze=cup=2,4 dl.)
. 0,5 g. valódi sáfrány
. 1 tk. spanyol füstölt pirospaprika (helyettesíthető édesnemes pirospaprikával)
. só, bors,
. ½ dl. olívaolaj

Előkészületek:

A csirkét feldarabolom. Szétvágom alsó és felső combokra, szárnyakra, majd a mellét csontostól, hosszában és keresztben, négy darabra vágom és félreteszem.
A szárnyvégeket, lábakat, nyakát és a farhátat egy lábosba dobom, mellé teszem a darabokra vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymákat. Egy gerezd fokhagymát egy csipet só és borsot küldök utána, majd felöntöm két liter vízzel és felforralom. Forrás után lejjebb kapcsolom és lassú tűzön 60-70 percig gyöngyözve forrva főzöm. Azután leszűröm. A végére lesz kb. másfél liter alaplevünk.
A hagymát, kápia paprikát és grillezett paprikát kis kockákra vágom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A chorízoról lehúzom a bőrét.

Elkészítése:

1. Előszedem a paella-serpenyőmet, és olívaolajat forrósítok benne. Ebbe teszem a csirkedarabokat és hirtelen körbepirítom, hogy mindenhol aranysárga színt kapjon.
2. Ezután hozzáadom az ujjnyi vastag karikákra vágott chorizo kolbászt és kevergetve pirítom azt is minden oldalán.
3. Beleszórom a kápia paprikát és a hagymát és azt is pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát.
Ezután kis helyet csinálok a paellában és ott megpirítom a paradicsompürét, közben a pirospaprikával megszórom a húst.
4. Most adom hozzá a grillezett paprikát (ha szezonja van, egy apróra vágott friss érett paradicsom is megy bele), és a jalapenio paprikát, azután alaposan elkeverem.
5. Felöntöm 4 csésze forró húslevessel amit előzőleg főztem és megszórom a sáfránnyal. 4-5 percig lassan forralom, míg a sáfrány ki nem adja a színét. Megkóstolom és ha kell sózom. A sózásba kalkuláljuk bele még a rizst és a borsót is!
6. Két csésze arborio rizst szórok a serpenyőbe egy sávban keresztbe, majd óvatosan elkeverem, hogy a rizst mindenhol befedje az alaplé.
7. Közepes lángon főzöm 15 percig, amikor megszórom a mirelit zöldborsóval (a friss zöldborsót a grillezett paprikával együtt tegyük bele), és még 5 percig főzöm. Főzés közben ne kevergessük, legfeljebb a serpenyőt rázogassuk, és ne fedjük le. Ha úgy látjuk túl sokat szívott fel a rizs, adjunk még hozzá menet közben kis alaplevet.
8. Mikor elkészült, minden levet felszívott és a rizs is megpuhult, letakarom alufóliával és tálalásig hagyom pihenni öt-tíz percet, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor az asztak közepére teszem a paella-serpenyőt és mindenki szed magának amennyit akar.
Tipp: A megmaradt alaplevet fagyasszuk le, később felhasználható rizottóhoz vagy paellához. A fagyasztóban hónapokig eláll.
A peallába tehetünk többféle színű kaliforniai paprikát is.
Ha nem kapunk chorízo kolbászt a boltban, csípős csabaival is helyettesíthetjük.
A csirke helyett vagy mellett tehetünk a paellába nyúlhúst is, de akár sertéshúst is.
A paella igazán remek étel. Tele intenzív ízekkel, pompás illatokkal és még pompásabb színekkel. A kolbász fűszereivel átitatott csirkehús, a paprika és sáfrány zamatával megtelt rizs adja ennek az ételnek az alapját. Ehhez jön még a grillezett paprika és a borsó édes íze...
Könnyű, üde száraz vörösbor illik ehhez a fűszeres ételhez, mondjuk egy kadarka.

Elkészítési idő: másfél óra
költségek: kb. 1100 Ft./adag
Bor: 1590 Ft. - Kadarka

6 megjegyzés:

  1. Ehhez nem nagyon lehet hozzáfűzni semmit. MIÉRT NEM KAPOK BELŐLE??? :)))

    VálaszTörlés
  2. hát szánjatok rá egy kis időt és látogassatok meg! akkor kapsz...:))

    VálaszTörlés
  3. Igen jól nézett ki... Nem csoda, hogy nem sok maradt a végére :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon, nagyon jól nézki, és a leírás alapján a végeredmény is önmagáért beszél.
    Mi is a csirkés chorizosat esszük leggyakrabban, kedvet csináltál újra hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Wok-al is ér megcsinálni?

    VálaszTörlés
  6. metttyu

    a wokot pont nem ajánlom, mert itt a felület a lényeg. minnél nagyobb legyen a sütési/főzési felület. inkább egy nagy serpenyőt, vagy akár egy főzőlapon is használható tepsit ajánlok a paellához.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!