Keresés a blogban

Cukkinis penne carbonara


A kert egyik zugában terpeszkedő bokor, elkezdte ontani magából a cukkinikat. Az elmúlt héten készített ételek többségébe került belőlük.
Tavasszal többféle magot is elültettem ott. Most sárga, halványzöld és sötétzöld színű cukkinik bújnak meg a hatalmas lapuszerű levelek között. Mindegyikből szedtem pár zsenge darabot, - a végükön még ott volt a virág – hogy valami könnyű vacsorát kerítsek belőle. Valami tésztafélére gondoltam mindenképpen. Eszembe jutott J.O. klasszikus cukkinis carbonarája. Mivel minden más is volt hozzá otthon, a gondolatot tett követte.

 
Hozzávalók (2 személyre):

. 4 zsenge fiatal cukkini (hüvelykujj vastagságú)
. 25 dkg. penne tészta
. 2 tojás sárgája (bio tojás)
. ½ dl. tejszín
. 5 dkg parmezán
. 10-12 dkg húsos füstölt szalonna (pancetta, angolszalonna)
. 1-2 gerezd fokhagyma
. friss kakukkfű
. durvára őrölt bors, só

Elkészítés:

1. Felteszem a vizet forrni, közben a cukkinikat hosszában négybe vágom és az így kapott csíkokat ferdén vágva tollhegyformára darabolom, akkorára kb. mint a penne tészta.
2. A tojás sárgáját a tejszínnel alaposan kikeverem, majd belekeverem a frissen reszelt parmezánt.
3. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban, közepes fokozaton sütni kezdem a csíkokra vágott szalonnát.
4. Mikor a zsírja fele kisült, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, megszórom rendesen durvára tört feketeborssal, majd rádobom a cukkinit.
5. Közben a tésztát is elkezdem főzni...
6. Friss kakukkfüvet tépkedek a cukkinis szalonnára, és ha kell sózom.
7. Mikor a szalonna már megpirult (de nem ropogósra!) és a cukkini is puhulni kezd, de azért még harapható, van tartása, rászedem a kifőtt tésztát.
8. A serpenyőt félrehúzom, és várok pár pillanatig és ha már nem serceg, hozzáöntöm a tojásos masszát. Gyors mozdulatokkal elkeverem, hogy a szósz mindenhol bevonja. Pár kanálnyit löttyintek rá a tészta főzőlevéből, hogy még krémesebb legyen a szósz a tésztán.
9. Azonnal, frissen tálaljuk!


Tálaláskor szedjük egy pasta-tányérba a tésztát, szórjuk meg még egy kevés friss kakukkfűvel és pár parmezánforgácsot is szórhatunk rá.
Tipp! Csak frissen elkészítve, azonnal tálalva fogyasszuk! Tárolni, melegíteni nem lehet.
Használjunk minél zsengébb cukkinit, ha nem jutunk olyanhoz, felnégyeléskor a közepéből vágjuk ki a magos, szivacsos részt.
A carbonarahoz nem sok minden hozzáfűzni való van. Aki evett már valaha, tudja: Pompás krémes szósz, a szalonna intenzív zamatával és a parmezán aromájával. Ehhez jön még a friss üde cukkini íze és állaga...
Olaszrizling vagy Rajnai rizling valahonnan a Balaton felvidékéről, jó választás lehet ehhez az ételhez.

7 megjegyzés:

  1. Hű ezt gyorsan el is mentem

    VálaszTörlés
  2. Ágota18:33

    Kedves Toma!
    Régóta olvaslak, de még sosem írtam... Nos csak annyit akartam mondani, hogy tegnap ugyanígy készítettem egy ugyanilyet. És ISTENI finom volt. Jami.

    VálaszTörlés
  3. a szénégető honnan vett cukkínit?:))

    VálaszTörlés
  4. Névtelen10:19

    Kár, hogy Jamie Oliver recept koppintás...
    Jamie vidéki konyhája, S1E12

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. idézet a posztból: " Eszembe jutott J.O. klasszikus cukkinis carbonarája. Mivel minden más is volt hozzá otthon, a gondolatot tett követte."
      Kár, hogy az értő olvasás nem erősség... ;)

      Törlés
  5. Papa Joe12:33

    Hétvégén elkövettem a fenti ételt, mert lányom "olyan sonkás-tejszínes tésztát" kért, mint amilyet a suliban evett. Nekem abból a carbonara jött ki, hát rákerestem a neten, és ez volt az első recept. Átolvastam, és nagyon jól hangzott! A húsos füstölt szalonnát bacon, és füstölt sonka csíkok helyettesítették, a többi egyezett. Nagyon finom volt (ahogy írtad, a tűzhelyről egyenesen a tányérba ment, frissen!), és amikor megkérdeztem a lányomat, hogy erre gondolt-e, azt mondta: "Nem, de ez valami isteni!" :-)

    Köszönöm!

    Üdv:

    PJ

    PS: Én sört ittam hozzá, de én már csak ilyen vagyok, és maradok... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy jól sikerült!:)

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!