Keresés a blogban

Kovászos uborka


A kovászos uborka a legjobb nyári „savanyúság”. Nem igényel túl sok munkát, pár nap alatt megvan, a munka nagy részét a nap végzi. Kerti bográcsos pörköltözéshez, vagy hússütéshez elengedhetetlen egy üveg – hűtőből elővett – hűvös kovászos uborka.
A kovászos uborka is az a készítmény, amire szinte minden családnak megvan a saját receptje. Ez enyém ez.
Hozzávalók (1,7 literes közepes üveghez- lásd a fenti képet!):

. 8-10 db. közepes nagyságú 7-10 dkg./db. uborka
. egy csokor friss kapor
. egy szelet kenyér
. 2 gerezd fokhagyma
. 1/2 tk. mustármag
. 1/2 k. egész bors
. 1/2 tk. koriandermag
. 2 db. babérlevél
. só

Elkészítése:

1. Az uborkákat bő vízben áztatom fél órát, hogy minden föld lejöjjön róla, majd alaposan megsikálva folyó víz alatt megmosom.
2. Az uborka két végét levágom, majd a kést az egyik végétől számítva két-három centire beszúrom és végigvágom az uborkát. Ezután fél fordulatot fordítva az uborkán, megismétlem. Így négyfelé van vágva, de nem teljesen, mert az egyik vége összetartja (lásd a lenti képen).
3. Egy nagy üvegbe rendezgetem az uborkákat, aminek az aljára szórtam szeletelt fokhagymát, pár szem feketeborsot, a mustármagot, babérlevelet és koriandermagot.
4. Az uborkák közé egy csokor friss kaprot tuszkolok majd mikor az üveg megtelt, egy kétujjnyi vastag szelet kenyérrel zárom le az egészet.
5. Egy lábosban vizet forralok, alaposan megsózom (1 ek. só/liter víz), majd hagyom langyosra hűlni. Ezzel a sós vízzel töltöm fel az uborkás üveget, hogy mindent teljesen ellepjen.
6. Egy kistányérral lefedem a tetejét, majd kiteszem egy napos párkányra, vagy a kert tó falára a kertben.
7. Két-három nap múlva kész a kovászos uborka. Az uborkákat kiszedem az üvegből és egy jól zárható tálba/üvegbe teszem, az uborka leszűrt levével felöntöm és a hűtőben tartom felhasználásig. Két hétig eláll így...

A kovászos uborka klasszikus savanyúsága a paprikás krumplinak, vagy a krumplis tésztának. De a marhapörkölttel, vagy a bográcsos pincepörkölttel is remekül működik. Nekem személyes favoritom hozzá a sülthús zsírjával megkent friss kenyér. Na az, egy jóféle roppanós hideg kovászos uborkával, igazi gasztro-élmény!

15 megjegyzés:

  1. Névtelen7:46

    Szia Toma !
    Próbáld ki az uborka felvágását úgy, hogy a 90 fokos elfordítás után a másik végétől kezdve vágod majdnem végig. Minőségi a különbség. Oli

    VálaszTörlés
  2. Névtelen7:49

    Szia Toma !
    Ismét elolvasva a bejegyzésedet nem félfordulat (180 fok), hanem negyedfordulat (90 fok) az uborka elfordítása. Oli

    VálaszTörlés
  3. ÉN mindkét oldalán bevágom kereszt alakban, alig marad egy kis hús, ami összetartja

    VálaszTörlés
  4. Maga a menyország egy jó kis kovi ubi. Én is bevágom mindkét oldalát keresztbe

    VálaszTörlés
  5. djsanyi12:54

    sziasztok! egyszer próbáljátok ki a kenyér helyett krumplival! egy 5 literes üvegbe egy közepes méretű krumpli szükségeltetik, pucolás után kisujjnyi vastagra felkarikázva.

    VálaszTörlés
  6. Szívemből szóltál, a zsíros kenyérhez tökéletes a kovi ubi, gyerekkoromban a nagymamámnál ez volt az uzsonna, forró nyári délutánokon.Egyszer próbáld ki meggyfaággal a kovászolást, minden ugyanaz, csak kenyér helyett meggyfaágat tegyél az üveg aljára és tetejére.
    Szárastól,levelestől,hajtogatva, természetesen megmosva.Szerintem egy fokkal finomabb, mint kenyérrel.De hát ízlések és ...

    VálaszTörlés
  7. Névtelen15:00

    Addig tököltem míg megelőztek!A krumplis receptet most próbáltam ki, nagyon jó, Alulra és fölülre van a receptben írva a krumpli és, hogy nem penészedik meg. Vajon a pimpókosodás penészesedés??? Mert akkor nem igaz sajna. De finom, ropogós, tele van a hűtőm zöldséges része vele. A recept szerint reggel leszedett ubiból lesz csak ropogós, hát akkor ez megérte a 350.-fts árát, "batyustól" (hehe, hol van az már...)vettem, pedig hegyekben álltak a 150.-fts uborkák, szívtam is a fogam. A legközelebbit kenyérrel követem el, de, kovászossal, ez a sok adalék anyag a bóti kenyérben nem biztos, hogy kovászos(!)uborkába való..csak összehasonlitás miatt.Stangó

    VálaszTörlés
  8. Én szoktam egy kis szál csombordot is tenni(BORSIKAFŰ)...

    VálaszTörlés
  9. Toma, anyukam is igy csinalja! :)

    De meg szeretnem kerdezni, hogy az a kovaszos uborka, amit a savanyusag arusok arulnak, az vajon hogy keszul?

    VálaszTörlés
  10. Nagy műanyaghordóban csinálják, só és kapor van csak benn.
    Meleg helyen a kenyértől (vagy liszttől) érlelődik tejsav és attól lesz "kovászos" az ubi.

    VálaszTörlés
  11. Névtelen21:02

    Üdv mindenkinek.Én minap szőlőkaccsal készítettem a kovászos uborkát.isteni ropogós és finom lett.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen20:14

    Szia Toma!
    Bocs, nincs ekezetem, mert az USA-bol irok. Csak meg akarom koszonni, hogy feltetted a receptet. Igy sokkal konnyebb a hazai izeket reprodukalni.
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  13. Névtelen17:29

    Sziasztok!
    Én úgy tanultam, hogy csak 1 csokor kapor kell bele, meg 3-4 fokhagyma gerezd. Forralt vagy akár hideg sós víz és száraz kenyér a tetejére. 3-4 nap alatt tökéletes. Én mindenhez szeretem szinte. De a zsíros kenyér újhagymával és kovi ubival verhetetlen. Ma is azt reggeliztem :)

    VálaszTörlés
  14. Névtelen5:44

    Kiprobaltam ezt a receptet Toma! Mindent pontosan kovettem es remekul sikerult pedig eletemben eloszor csinaltam. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen konnyu a kovaszos uborka keszites. Koszi

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!