A minap a Metróban vásároltam és megálltam a halas pultnál is természetesen. Sose hagyom ki, mindig vadászok ott valami friss árúra. Most éppen szép, 8-10 centis garnélákat pakolták ki a jégre kis faládákból és persze nem tudtam ellenállni és vettem pár darabot. Innentől fejben főzve vásároltam tovább. Mivel rögtön valami ázsiai kaja ugrott be, mindjárt tovább is mentem a zöldséges részlegre gyömbérért és chiliért, amik elválaszthatatlan barátai a garnélának. Hazaérve gyorsan kipakoltam a kocsiból és rögtön neki is láttam ennek az ételnek.
A garnéláról röviden: Garnélarákhoz többnyire három formájában juthatunk hozzá idehaza. Fagyasztva, a szupermarketek hűtőpultjaiból, de ezt nem ajánlom, mert legtöbbször ízetlen gumiszerű valami lesz miután felenged.
Frissen, egy-két nagyobb halárusnál, de ez nagyon ritka, mert a garnélát nem lehet napokig tárolni nyersen, ezért inkább csak a tengerek, kikötők közelében lehet így kapni.
És van a harmadik, a „főtt-előhűtött”. A halasoknál, „hiperek” halas pultjainál ez a leggyakoribb. Ez egy köztes, kompromisszumos megoldás, amit nyugodt szívvel ajánlok bárkinek. A garnélákat a fogás után rögtön – sokszor már magán a rákászhajón – főzik meg és azonnal hűtik, de nem fagyasztják így megőrzi az állagát és friss ízét akár napokig.
Ezeket a garnélákat egészben, a páncéljában főzik meg, így ha fel akarjuk használni, előtte meg kell pucolni (1. kép).
Először is tépjük le a fejét (2. kép), majd egyenesítsük ki a rák farkát és kissé nyomkodjuk meg végig a hátán, hogy a páncél megroppanjon kicsit (3. kép).
A hasánál/lábainál szétfeszítjük és így körbe lefejtjük a páncélt a farkáról (4. kép). Ezután a hátánál végig bevágom kb. 2 mm. mélyen és megláthatunk egy vékony fekete csíkot, a rák tápcsatornáját (5. kép). Ezt kihúzzuk belőle, eldobjuk és ezután felhasználhatjuk a rákhúst...
Fontos! A rákfejeket és a leszedett páncélt ne dobjuk ki, mert remek alaplevet főzhetünk belőle!
Hozzávalók (2 személyre):
. tucatnyi közepes nagyságú garnélarák (15-17 dkg.)
. 20 dkg. üvegtészta (rizstészta, a szélesebb metélt és nem a cérna...)
. 1 friss chilipaprika
. 3-4 centis friss gyömbér
. 1-2 gerezd fokhagyma
. egy lime
. fél csokor friss koriander
. 2 szál friss újhagyma
. mogyoró olaj
. rizsbor vagy száraz sherry
Elkészítése:
1. Az üvegtésztát egy tálba teszem és leöntöm forró vízzel, 3-4 percig hagyom ázni, majd leszűröm és lehűtöm.
2. A wokban olajat forrósítok, és beledobom az apróra vágott vagy lereszelt fokhagymát és gyömbért, pár pillanatig pirítom, majd utána küldöm a megpucolt rákokat.
3. Egy perc pirítás után felöntöm kis rizsborral, megszórom az apróra vágott chilivel és fél percig forralom, míg az alkohol távozik belőle. Rizsbor vagy sherry helyett felönthetjük a rák fejéből főzött alaplével is...
4. Hozzáadom a tésztát, dobva-rázva elkeverem és mikor a tészta is átmelegszik félrehúzom a wokot.
5. Ekkor keverem bele az apróra vágott koriandert és újhagymát, majd meglocsolom az egészet egy kis lime-mal.
6. A végén ízlés szerint ízesíthetjük világos, japán típusú szójaszósszal vagy szezámolajjal és azonnal tálaljuk.
A tálaláshoz félretehetünk egy kis újhagymát és koriandert, ezzel szórhatjuk meg a kis tálkákban kitálalt tésztát. Japán szójaszószt, szezámolajat vagy thai halszószt is kikészíthetünk az asztalra, ezekkel mindenki ízesítheti kedvére a sajátját.
Tipp! Koriander helyett használhatunk petrezselymet is, ha nem kapunk, vagy nem szeretjük azt.
Csak frissen elkészítve tálaljuk, ezt az ételt melegíteni nem lehet.
A garnélát még a vásárlás napján használjuk fel ha lehet.
A finom garnéla „tenger ízével”, a chili csípősségével, a fűszerek zamatával és a puha, rugalmas rizstésztával pompás ételt alkotnak így együtt. Ez egy egyszerű de ízekben gazdag étel, a tenger és a kelet ízgazdagságával...
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Annyira frissnek, ízletesnek tűnik, rögtön megenném :) Főleg hogy közeledik az ebédidő:)
VálaszTörlésImádom az ilyet, szép lett nagyon:)
VálaszTörlésHm, jól néz ki, pont valami egyszerű halas-garnélás ételen gondolkoztam én is, ez jól fog jönni. Nagyon tésztás korszakodat éled. :) Nekem majd most jön, pénteken akarok tésztanyújtót venni. :)
VálaszTörlésEgy kis helyesbites, ha nem haragszol:
VálaszTörlésNem uvegtesztat ettel, hanem rizsbol es vizbol keszitett tesztat, amit a formaja miatt "kway teow"-nak hivnak. (kváj tyéo)
Az uvegtesztat mungo babbol keszitik, es megfozve teljesen atlatszo. Tetejebe ugy nez ki, mint egy atlatszo cernametelt :-))
Maskor probalj meg pad thai nevu thai etelt kesziteni belole. Biztos, hogy szeretni fogod ;-))
Az etele(i)d egyebkent eszmeletlenul jol nez(nek) ki, es biztos olyan finom(ak) is :-))
Udv: Ancsa
(Del-kelet Azsiabol ;-))
kedves ancsa!
VálaszTörlésköszönöm a helyesbítést:)
ez valóban nem a mungo babos üvegtészta, hanem egy vietnámi rizslisztbők készült metélt, de mivel az angolnyelvű és a magyar címke szerint is üvegtészta a neve, ezért nevezetem én is így. sajnos a vietnámi írásjeleket nem ismerem így nem tudom ők pontosan hogy hívják...
pad thait meg már többször is ettem és készítettem is. jó hogy felhívod rá a figyelmet, hamarosan talán írok is róla egy posztot...:)