Keresés a blogban

Sült karaj buggyantott tojással és párolt vegyes zöldségkörettel


Egy kis kímélő kaja. Nem árt néha visszavenni a lendületből és sok zsíros étel után egy-egy ilyet készíteni.
Nem vagyok nagy leveses vagy főzelékfaló. Nem azért mert nem szeretem, de valahogy ritkábban készítek ilyesmit. Inkább az efféle sűrűbb zöldségköretet szoktam főzni ami már majdnem főzelék. Ehhez jól illenek a szárazabb, soványabb húsok mint a csirke vagy a karaj. Ilyenkor többnyire párolom vagy sütőben sütöm hozzá a húst.

Hozzávalók:

. 8 szelet sült sertéskaraj
. 4 db. tanyasi tojás
. 1 kg. zöldségkeverék (fagyasztott)
. 2 dl. kefir (vagy tejföl)
. 2 gerezd fokhagyma
. 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
. egy babérlevél
. fél csokor petrezselyem
. 2 ek. rukkola pesztó (elhagyható)
. 1 tk. Keményítő
. só, bors, chili
. olívaolaj

A sült hús elkészítése:

1. Először a karajt sütöm meg: A kb. két kilós csontos karajt kicsontozom (a csontokból/nyesedékből alaplavet főzök), megformázom és megkötözöm, hogy megtartsa a formáját, és mindenhol egyforma vastag legyen.
2. Egy vágódeszkára bőségesen szórok durvára őrölt borsot és nagy szemű tengeri sót, majd ebben meghempergetem/görgetem a húst, hogy mindenhová egyenletesen jusson a fűszerből.
3. Egy nagy serpenyőben olívaolajat forrósítok, és gyorsan kérget pirítok rá mindenhol.
4. Egy sárgarépát, egy fej fokhagymát és egy hagymát nagy darabokra vágok és a serpenyőbe szórom.
Középen elrendezgetem, és erre fektetem a húst, majd meglocsolom kevés olívaolajjal.
5. A 240 fokra előmelegített sütőbe teszem, amit azonnal lejjebb kapcsolok 190 fokra és egy órát sütöm benne. 50 perc után, biztos ami biztos, ellenőrzöm egy maghőmérővel és ha elérte a közepe a 73 Celsius fokot akkor kész.
Egy deszkára téve, letakarva melegen tartom.

A zöldségköret és a tojás elkészítése:

1. Kevés olívaolajat melegítek egy nagyobb serpenyőben vagy wokban.
2. Beledobom az apróra vágott fokhagymát, üvegesre pirítom, majd hozzáadom a zöldségkeveréket.
3. Hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a chilit és sózom, borsozom, majd aláöntök egy deci csirkealaplevet.
4. Beledobom a babérlevelet és a rukkola-pesztót. Közepes fokozaton (kerámialap#7/9) főzöm, fedő alatt 10-12 percet.
5. Kidobom belőle a babérlevelet, majd belekeverem az apróra vágott petrezselymet.
6. Utána behabarom a kefirrel vagy tejföllel, majd egy kevés vízben elkeverem a keményítőt, és besűrítem vele a zöldséget a kívánt sűrűségűre. Melegen tartva félreteszem.
7. Egy lábosban vizet forralok, egy csipet sóval és két kanál ecettel, majd mikor forrni kezd, beleütöm a tojást. Kanállal óvatosan forgatom körülötte a vizet, hogy a fehérje egyenletesen vonja köbe a sárgáját. 3 percig főzöm így a tojást.

A tányérra szedek a köretből/főzelékből, mellé fektetek két vékony szelet húst, majd a buggyantott tojást a tetejére teszem és a kanállal kettévágom, hogy a sárgája kissé kifolyjon.
Tipp! A sült hús maradékát hűtőben tarthatjuk 2-3 napig, szorosan alufóliába csavarva. Később felhasználhatjuk salátákhoz, szendvicsekbe.
Érdemes beszerezni egy maghőmérőt lényegesen megkönnyíti, a dolgunkat, nem szárítjuk ki a húst. Metróban, Lidlben vagy más nagyobb hiperben kapható mechanikus 1000 Ft. vagy digitális 3000 Ft körüli árban.
Bármilyen fagyasztott zöldségkeveréket használhatunk, válasszuk az ízlésünknek megfelelőt. A fagyasztott zöldségek többnyire jó minőségűek, magas tápértékűek. Ehhez a körethez nem szükséges frisset használni.
Ízletes, puha zöldségek, finom puha hús és zamatos lágy tojás. Ezektől áll ez a kis pompás kis étel.
Könnyű üde száraz fehérbor passzol az ételhez...

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag

6 megjegyzés:

  1. Az,Öreg13:54

    Gasztronomus barátaimmal közösen kialakított véleményünk a blogról:
    "Ember legyen a talpán, aki különbet tudna csinálni."

    VálaszTörlés
  2. köszönöm, ez jólesett! :))

    VálaszTörlés
  3. szombaton kivettem egy szép darab karajt a mélyhűtőből, aztán nem igazán tudtam mit is kezdjek vele. olvastalak a kifőzdén, lassan kiiktatom ezt a kitérőt, és ma szépen megkötöztem a húst, fűszerekbe forgattam, befóliáztam, ment vissza a hidegre.
    holnap jön haza Kata lányom, három hónap múltán Volgográdból, neki sütöm, igaz kedvére zöldbab főzelékkel.
    gyanítom, az én hőmérőm sima ételhőmérő, vagyis nem a maghőt méri. kérdezem, ezek az általad megadott hőmérsékletek, és idők vakon elfogadhatók? a karaj nekem mindig fekete ló, bár ez egy gyönyörű zsíros, táp nélkül tartott disznóból van. és nem szeretném elszabni:)

    VálaszTörlés
  4. nálam ezek a hőfokok működtek, de 100%-ig nem merném vakon ajánlani. te is tudod mennyi mindentől függ a sütési idő, a hús vastagsága, minősége, zsírtartalma stb. nem is szólva az ezerféle sütőről. és a karaj különösen kényes egyben sütve, egyik pillanatban még jó, a másikban már nem jó. (azért ajánlom mindig a maghőmérőt)
    azt ajánlom, 50 perc után mindenképpen ellenőrizd.

    VálaszTörlés
  5. 190 fok mellett, 40 perc alatt 76 fok volt a maghőmérséklet. jobb lett, mint valaha, de szerintem két-három perccel kevesebb is elég lett volna.
    tényleg észnél kell lenni.
    köszönet!

    VálaszTörlés
  6. örülök, hogy jól sikerült. szerencse hogy résen voltál:) akkor ez nem lehetett olyan vastag karaj mint az enyém, ha elég lett a 40 perc...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!