Keresés a blogban

Húsos saláta joghurtos öntettel


Néha néha, mikor elszalad velem a ló, kénytelen vagyok visszafogni a jóféle zsíros koncokat és be kell iktatnom az étrendembe némi salátát is. Férfiember lévén viszont nekem a saláta csak akkor ehető, ha azért akad benne valami húsféle is. Ilyenkor általában megsütök egy szép karajt egyben, amiből aztán napokig jut mindenféle salátára „feltét”.
A saláta alapját mindig a szezon szerint lehet összeválogatni, éppen mi kapható a piacon, vagy mi terem a kertben.
Télen többnyire jégsaláta, lilahagyma, gyökérzöldségek és káposztafélék, aztán a tavasz közeledtével jönnek a retkek, spárgák, újhagyma, később meg a paprika paradicsom cukkini. Ez most egy tavaszi változat.

Hozzávalók:

. 35-40 dkg sült sertéskaraj (helyettesíthető más sültekkel is)
. 1 fej saláta
. 2 sárgarépa
. 1-2 db. ecetes csemegeuborka
. 1 piros kaliforniai paprika
. 1 csokor újhagyma (v. egy fej lilahagyma)
. 1 csípős hegyes zöldpaprika
. 2 tk. magos dijoni mustár
. 1-2 tk. méz
. 2 ek. málnaecet
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítés:
1. Először az öntetet készítem el. Egy keverőtálba teszem a joghurtot a mustárt és a mézet.
2. Meglocsolom a málnaecettel és egy kevés olívaolajjal, sózom, borsozom, majd alaposan elkeverem.
3. A salátát csíkokra vágom, a sárgarépákat zöldséghámozóval vékony lapokra szelem, majd felcsíkozom. A kaliforniai paprikát és a csípős zöldpaprikát apró kockákra, a csemegeuborkát gyufa nagyságúra vágom.
4. Egy nagy salátás tálba szórom a zöldségeket, hozzákeverem a joghurtos öntetet, hogy mindenhol érje, bevonja.
5. A formázógyűrű belsejét kibélelem néhány sárgarépa lapocskával, hogy az elgyen a karimája a salátának.
6. Formázógyűrűt még megtartva megpakolom egy adag salátával, a tetejére csíkokra vágott sült húst teszek, végül a tetejére még egy kis kanál görög joghurtot pöttyintek és díszítésként megszórom apróra vágott snidlinggel.
7. Végezetül körbelocsolom egy kevés olívaolajjal és tálalom.
Friss üde Souvignon blanc illik hozzá...

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: kb. 1100-1500 Ft.

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!