Keresés a blogban

Tilápia teszt - Egyszerű rántott hal


Ez a bejegyzés igazából meg sem született volna, hiszen csak egy egyszerű rántott halról van szó, de én még soha nem ettem tilápia halat és kíváncsi voltam mire jó.
A metró halas pultján kellette magát jó pár szép rózsaszín tilápiafilé. Frissnek és szép feszesnek tűnt a húsa és megkívántam egy kis halat, így vettem belőle. Még soha nem volt hozzá szerencsém, így nem tudtam milyen az íze textúrája és milyen recepthez alkalmas. Ezért döntöttem úgy, hogy először egyszerű rántott halként tesztelem.

A tilápia egy sügérfélékhez tartozó édesvízi hal, bár a Nílusban és közép-Afrikában honos, többnyire Kínában és Izraelben tenyésztik nagy számban.
A tilápiafilé két részből áll, hasonlóan mint a csirkemellfilé, egy nagyobb tömörebb és kisebb lazább szerkezetű darabból. A kisebb részét levágtam és félretettem vacsorára (recept később), a nagyobbikat meg előkészítettem a rántott halhoz.

1. Először is köretként elkészítettem hozzá egy adag majonézes krumplisalátát (a recept itt található).
2. Majd a halat sóztam borsoztam mindkét oldalán.
3. Lisztbe, felvert jóféle tanyasi tojásba, majd házi kenyérmorzsába forgattam.
4. A serpenyőbe két kanálnyi ghít forrósítottam, ezután közepesnél erősebb fokozaton mindkét oldalát ropogósra sütöttem, kb. 4-5 perc alatt.


A tilápia, rántott halként nem nagyon győzött meg. A nyersen feszes húsa sütéskor nagyon fellazult, óvatosan kellett kezelni, hogy ne essen szét. Az íze nem túl markáns, messze elmarad az igazi rántani való tőkehalaktól de még a pangasiustól is.
Azért azt nem mondom, hogy rossz volt, inkább a „még elmegy” kategóriába illik. Önmagában nem túl acélos ízű, de még ki fogom próbálni másként is esetleg valamilyen szósszal, lehet, hogy úgy jobban vizsgázik.
Az ár/érték aránya jó (kb. 1700 Ft./kg.), nem túl drága halról lévén szó, egy könnyű ebédnek vagy vacsorának megfelel ha már kissé unjuk a sok húsost ételt és valami egészségesebbet szeretnénk enni...
Ehhez az ételhez egy palack Mőcsényi Zöldveltelínit bontottam.

10 megjegyzés:

  1. hmmm.. pedig a pangasius sem az ízéről híres szerintem, ha még azt sem közelíti meg, akkor felejtős.

    Részemről még mindig a jól beirgalt, paprikás liszbe forgatott sült keszeg vagy garda + hideg sör a nyerő :)

    Amúgy gusztán néz ki amit csináltál !

    VálaszTörlés
  2. a pangasius valóban nem az ízéről híres, de speciel sima rántott halnak jó. ahhoz képes a tilápia nem olyan jó rántott halnak, de azért nem rosszabb hal, mert kipróbáltam másként elkészítve is. arról is lesz poszt...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen15:44

    Szia Toma! Ez itt off, és azt is tudom, hogy írtam már és a válaszodra is emlékszem.Most, hogy a doki megfenyegetett, talán nagyobb affinitásod lenne a Paleolit táplálkozást megnézni a gugliba, mivel ott, találsz infót a cukorbetegségről, illetve a "kövi" /nem Pál/táplálkozásról. Ott sok hús és kevés szénhidrát van, Te lehetnél az,aki ezen a terepen jókat tudna alkotni.Susztertangó

    VálaszTörlés
  4. Furcsa azért számomra a mai napig ez a Tilapia-Pangasius dolog, ezeket én tartottam akváriumban, illetve évekig csak az akvarisztikából voltak ismerősek - megjegyzem nem is volt olcsó a beszerzésük, és akkor persze nem "vágási" méretről beszélünk. :)

    VálaszTörlés
  5. ehran,
    ja, nekem is sokág fáj a fogam egy cápaharcsára, csak nem volt elég nagy az akváriumo hozzé. sokáig nem is tudatosult bennem, hogy a pandasius az pangasius:)))

    VálaszTörlés
  6. Tipikus magyar betegség! Ha hal, akkor tunkoljuk tojásba meg lisztbe! Miért? Nem kell ide semmiféle recept, egy kis Vegeta meg bors(esetleg fokhagyma) egy kanál olaj, áll benne egy órát aztán serpenyőbe 3 perc. Kész, és isteni! A nagyon zsíros részeket le szoktam vágni, ledarálom és csinálok belőle fasírtot. Uff! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem magyar betegség, hanem rántott hal. Ha rántott halat akarsz enni, azt be kell panírozni. Ennyi. Vegetát meg inkább nem kommentálnám, az a főzés legalja.

      Törlés
  7. Még annyit: ha már kirántott hal! Azt nem két kanál vajban, hanem bő zsiradékban, olajban vagy zsírban kell kisütni és nem kell "kezelni" az nagyon szépen megsül piszkatyolás nélkül, magában persze a megfelelő eszközben, sütőlábas vagy fritu. Ha megfelelő hőfokon sül, semmivel nem egészségtelenebb egy olajban sült hal, mintha vajban, serpenyőben taknyolod, meg szerencsétlenkedsz vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajon sütve finomabb, és ez a lényeg. Ez egy gasztroblog és nem egy balatoni halas stand, ezért fontosabb az íz, mint a gyorsaság vagy egyszerűség.

      Törlés
  8. Névtelen11:42

    Csak só+ bors+ kevés citromlé és vaj+ kevés oliva olajon-szinte csak natur mind két oldalán 3-4 percig sütni. Krumplipüré, v. rizs, de erre az olivás-vajas "zsiradékot" javasolom ráönteni, a halra vékonyan majonézes torma. Próbáljátok ki. Feró

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!