Keresés a blogban

Hagymás tokány kacsazúzából, babpürével


Folytatódik a tokány sorozat. Ezúttal a hagymás tokány került sorra, méghozzá pár csavarral mert kacsazúzából készítettem el, és hozzá a nálunk kevésbé ismert és használt babpürét főztem a szokásos burgonya köret helyett.
Az ötlet teljesen improvizatívan jött, mivel éppen nem volt otthon más hús csak kacsazúza és a krumplim is annyira kicsírásodott, hogy keresnem kellett valami más köretet helyette. Így születnek a jó ötletek!

 
Hozzávalók:

. 60 dkg. kacsazúza
. 15 dkg. füstölt szalonna
. 2 fej hagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 1 szárított cseresznyepaprika
. 2 ek. ajvár
. 2 dl. almabor (cider)
. 1 csészényi ecetes apró gyöngyhagyma
. só, bors,
a babpüréhez:
. 35 dkg száraz fehérbab
. 1 fej fokhagyma
. 1 paradicsom
. 1 burgonya
. 3 babérlevél
. egy szál friss rozmaring
. 2-3 ág kakukkfű
. olívaolaj
. fehérborecet
. parmezán
. só, bors

Előkészületek:

A babot előző nap kétszeres mennyiségű vízben beáztattam.
A kacsazúzákat egyenként lehártyáztam és csíkokra vágtam.
A füstölt szalonnát és a hagymát felcsíkoztam és a gerezd fokhagymákat apróra vágtam.
A babérlevelekből, rozmaringból és kakukkfűből fűszercsokrot kötöztem.

A tokány elkészítése:

1. A wokomban (lehet egy szélesebb lábost is használni) kiolvasztottam a szalonna csíkokat, majd rádobtam a hagymát és a fokhagymát egy csipet só társaságában és üvegesre pirítottam.
2. Felöntöttem az almaborral és addig forraltam míg el nem főtt a leve.
3. Hozzáadtam a kacsazúzát, sóztam borsoztam és kifehéredésig kevertem.
4. Belemorzsoltam a cseresznyepaprikát, beletettem az ajvárt és felöntöttem annyi alaplével, hogy éppen ne lepje el.
5. Lefedve főztem egy 50-60 percig közepes fokozaton (kerámialap#6/9).
6. Ezután a fedőt levéve, feljebb kapcsolva a tűzhelyet hetesre, zsírjára pirítottam, azaz elfőztem a levét. Majd újra felöntöttem annyi alaplével, hogy félig, vagy egy kicsit kevesebbre ellepje.
7. Ezt többször is megismételtem, gyakori keverés mellett, míg a zúza teljesen meg nem puhult.
8. Az utolsó felöntéskor adtam hozzá a lecsepegtetett ecetes gyöngyhagymát.

A babpüré elkészítése:

1. A babról leöntöttem a vizet és egy lábosba borítottam. Beletettem a fej fokhagymát egészben, a burgonyát, a paradicsomot és a fűszercsokrot.
2. Felöntöttem annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje, majd lefedve, közepes fokozaton két óra alatt puhára főztem.
3. Ezután kidobtam belőle a fűszercsokrot és paradicsom héját, a fokhagymát kivettem és kinyomkodtam belőle a belsejét amit visszatettem a babba.
4. Villával összetörtem benne a krumplit és a paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd fél deci fehérborecetet öntöttem hozzá.
5. Botmixerrel pürésítettem a babot, de nem teljesen simára, hagytam kissé rusztikusabbra. Belekevertem egy maréknyi frissen reszelt parmezánt, egy-két kanál extraszűz olívaolajat és alaposan elkevertem.
6. Megkóstoltam, és sóval és ecettel még egyszer beállítottam a sósságát és savanyságát, majd melegen tartva, tálalásig félretettem.

 
A babpürét formázó gyűrű segítségével a tányéra szedtem, mellé egy adag tokányt mertem, majd újhagymából és jégsalátából készült zöldsalátával dísztettem/körítettem és olívaolajjal meglocsoltam.
Tipp! A tokányt elkészíthetjük előző nap is, de a babpürét érdemes inkább frissen elkészíteni. Mindkettő két napig eláll a hűtőben, jól lefedve.
A babpürét készíthetjük friss vagy fagyasztott baból is. De akár jó minőségű olasz vagy spanyol konzervbaból is (így a főzési idő 45 perc).
Puha, finom zúza, bőséges ízletes szafttal és kellemesen pikáns, mediterrán jellegű babpüré. Ebből áll ez az étel. Ezzel szerintem nem hibázhatunk, bátran ajánlom mindenkinek készítse el!
Hideg, enyhén szénsavas francia vagy angol almabort, Cidert ajánlok hozzá. De ha ragaszkodik valaki a borhoz, akkor egy könnyed rozébort válasszanak.

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 520 Ft./adag
bor: 399 Ft. Cidre - Lidl

7 megjegyzés:

  1. Oh, ez valami eszméletlenül finomnak hangzik!
    A tokányt amúgy is nagyon szeretem, és érdekes-változatos lehet a babpüré körettel.

    VálaszTörlés
  2. Engem az érdekelne, hogy a Lidl-ben milyen néven és kiszerelésben van Cider? Sose láttam még...

    VálaszTörlés
  3. peller,
    cider a lidlben francia szokott lenni, és ők Cidre-nek írják. egy literes és a trikolor van a cimkéjén egy kakassal. általában akkor van, mikor francia heteket tartanak, hatos kartonoban felhalmozva. érdemes olyankor betárazni (én két-három kartonnal is veszek), mert nagyon fogy!:))

    VálaszTörlés
  4. Névtelen13:47

    Szia Toma!Most vettem a Lidliben az emlitett almaborból egy palackkal, háát..először abszolút elutasitás, almahéjj íz, vegyszer íz, na ez nem kell!Most, hogy a felén túl vagyok, már nem haragszom rá annyira, de inkább valami hazai terméket fogok keresni.St.

    VálaszTörlés
  5. hát, izlések és pofonok... nem mindenkinek jöhet be a cider.
    én ma egy üveggel beküldtem a napsütés tiszteletére:)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen19:12

    Kedves egészségedre Toma!:-))Magam is így cselekedtem-ételt ki nem dobok, csak ha romlott.Rájöttem mi volt az, ami nem tetszett. Néha ki kell vágni az alma egy részét mert megütődött és nem vettem időben észre és rohadni kezdett. Ha nem vágtam ki jól- az egészséges részből is- akkor van ez az íz- ki tudja milyen almából csinálták. Mindegy, már csak az üres palackja van. Egyébként beírtam a Gugliba és elég sok infó jött.Még mindíg:Susztertangó

    VálaszTörlés
  7. Névtelen6:15

    Jó reggelt Toma!
    Most kaptam a Facebookon:Cider Budapest.Katt.rá.st

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!