Keresés a blogban

Túlélő szendvicsek dolgos napokra...


Én többnyire este, vacsorára főzöm azokat az ételeket amik a blogba kerülnek, mert többnyire olyankor van kedvem és időm kreatívabban főzőcskézni...
De van, hogy nagyobb munkába vágok bele, valami olyan festményt kezdek el amitől nem szívesen szakadok el, nem szeretnék kizökkenni a kerékvágásból vagy éppen szorít a határidő és így nincs időm főzni. Ilyenkor jönnek a „túlélő szendvicsek”. Ezeket igyekszem úgy összeállítani, hogy minden összetevőt tartalmazzon amit egy „rendes” étel, és nem csak úgy összedobok egy parizeres zsömlét. Szénhidrát, tejtermék, hús és zöldség is legyen benne, a megfelelő arányban.
Még reggel elkészítem az egész napi adagot, így csak elő kell vennem a hűtőből ha megéhezek, és az állvány vagy a rajzasztal mellet ülve mellett be tudom vágni, egy pohár bor kíséretével... Az egyik ilyen szendvicsem jön most.

Sült húsos szendvics joghurtos zöldsalátával

Hozzávalók:

. 3 db. ujjnyi vastag szelet sertéskaraj
. 2 gerezd fokhagyma
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 1 ek. dijoni mustár
. 1 tk. méz
. só, bors,
. liszt
. 0,5 kg-os kukoricapelyhes kenyér
. napraforgó olaj
a zöldsalátához:
. negyed fej jégsaláta
. két maréknyi rukkola
. egy zellerszár
. egy csípős hegyes zöldpaprika
. 3-4 újhagyma
. 2 púpos ek. görög joghurt
. 1 ek. málnaecet
. 2 tk. dijoni mustár
. 1 tk. méz
. só, bors,
. olívaolaj és chiliolaj

Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítok, majd ebbe teszem a sózott borsozott, lisztben megforgatott hússzeleteket és mindkét oldalát megpirítom, elősütöm.
2. Kiveszem a húsokat és a visszamaradt zsiradékra dobom a vékony szeletekre vágott fokhagymát és megpirítom.
3. Felöntöm a fehérborral és feloldom a serpenyőben maradt pörzsanyagokat. A bor felét elforralom. Hozzáöntöm az pecsenye alaplevet is, egy kanál mustárt teszek bele és egy kevés mézet.
4. Visszateszem a szószba a húsokat, közepesnél kisebbre kapcsolom a tűzhelyet, lefedem a serpenyőt és 15 percet párolom a szószban.
5. Közben elkészítem a salátát is. A jégsalátát csíkokra vágom, a zellert, újhagymát és a paprikát apróra vágom.
6. Ezeket egy keverőtálba teszem, majd az öntetet is elkészítem. A görög joghurtot, málnaecetet, 2 tk. mustárt és egy tk. mézet összekeverek, sózom, borsozom, és meglocsolom olívaolajjal. Ezt az öntetet a salátára öntöm és elkeverem.
7. A húst kiszedem a serpenyőből, csíkokra felvágom, majd visszateszem a serpenyőbe és elkeverem a szósszal.
8. Egy lapos, félkilós kukoricapelyhes kenyeret kettévágok, majd az alsó részére ráhalmozom a húst és a salátát. A kenyér tetejével kitunkolom a maradék szaftot a serpenyőből, ezután rányomom a salátára, hogy kissé összetömörüljön a szendvics, ne essenek később ki a salátadarabok.
9. Négy egyenlő részre vágom, egyenként szorosan becsomagolom folpackba és hűtőbe teszem.

Mikor megéhezem a nap folyamán, csak kiveszek egyet a szendvicsek közül a hűtőből, öntök egy pohár bort vagy nyitok egy üveg sört mellé, és kész is komplett étkezés... :)

5 megjegyzés:

  1. Igazán ízletes falatok

    VálaszTörlés
  2. Koszonom ezt az otletet...hasonloan talaltam en is ki ma reggel,hogy sutok egy laganot,aminek a tetejere elkeszitettem egy maj+hagyma+paprika+ buzadara +fuszerezepetrezselyem osszeallitast...es ami nem fogy el azt lefagysztom es majd a mikroban "keltem eletre"...igen,en a festesi programom miatt nem pepecselhetek mostansag a konyhaban.
    Viragvasarnap Unnepe hozzon boldog pillanatpkat a mai napodra kedves Toma!
    Bolsog Husvetot kivanok,szeretettel: Agota

    VálaszTörlés
  3. köszönöm!:) és neked is boldog húsvétot... )

    VálaszTörlés
  4. kipróbáltuk és pont olyan volt, amilyenre vágytam, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen21:23

    Aszta! Ez többfogásos vacsora!
    alocasia

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!