Keresés a blogban

Kínai kaja – csípős pirított kacsa tésztával


Evvel a poszttal már jó ideje tartozok, több hete kallódik a gépemben. Még a konfitált kacsa előszedésekor készítettem ezt az ételt.
Mivel a sült kacsacombok készítésekor nem használtam fel az összes konfitált kacsacombot, maradt kettő másnapra amiből az aznapi kaját kellett megoldanom. Amikor viszonylag kevés húsból kell elkészíteni egy többszemélyes vacsorát, akkor két irányba lehet elmenni. Tésztaszósz, vagy kínai kaja. Az utóbbit választottam most.


Hozzávalók:

. 2 fej vöröshagyma
. 4-6 gerezd fokhagyma
. egy hüvelykujj nagyságú gyömbér
. 2 sárgarépa
. 1 vajretek
. 1 hegyes csípős zöldpaprika
. fél kaliforniai paprika
. 1 fehérrépa (petrezselyem gyökér)
. fél fej jégsaláta
. egy csokor újhagyma
. szezámolaj
. chiliolaj
. világos szójaszósz
. rizsbor vagy száraz sherry
. mogyoró- vagy szőlőmagolaj
. 400 g. spagetti tészta
. só, bors, cukor

Előkészületek:

A kacsa húsát leszedegetem a csontról és falatnyi darabokra tépdesem.
A tésztát kettétörve, sós vízben megfőzöm, majd leszűröm.
A hagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágom, a gyömbért lereszelem.
A sárga- és fehérrépát egy zöldséghámozóval vékony szalagokra, majd késsel rombuszalakúra vágom.
A vajretket és a kaliforniai paprikát gyufára, a jégsalátát csíkokra vágom.
A zöldpaprikát és az újhagymát felaprítom.

Mindent odakészítek a tűzhely mellé, mert a sütés innen már gyorsan megy.

Elkészítés:

1. A wokomat felforrósítom és annyi olajat öntök bele, hogy bevonja az alját. Beledobom a gyömbért és a fokhagymát és fél percig pirítom.
2. Hozzáadom a kacsahúst, dobva-rázva pár pillanat alatt átsütöm, majd hozzáadom a csípős zöldpaprikát, sózom, borsozom.
3. Meglocsolom kis chiliolajjal és két-három evőkanál szójaszósszal egy csipet cukrot is szórok rá. Pár pillanatig összerázom, majd egy tálba öntve félreteszem.
4. A wokot kitörlöm, újra olajat öntök bele és felforrósítom.
5. A sárga és fehérrépát dobom bele először, pár pillanatig kevergetem, megsózom, majd hozzáadom a hagymát, a retket és paprikát és fél percig pirítom, míg a zöldségek félig megpuhulnak. Ha nagyon pirulnának, egy kevés száraz sherryt löttyintek alá, hogy inkább párolódjanak.
6. Ezután jön rá a saláta, majd mikor az kezd összeesni, beledobom a kacsahúst tésztát és a főtt tésztát.
7. Folyamatosan rázva a wokot összemelegítem az egészet, közben meglocsolom még szójaszósszal, ízlés szerinti mennyiséggel.
8. Leveszem a tűzhelyről, egy-két kiskanálnyi szezámolajat öntök rá, megszórom az újhagymával, még egyszer összerázom-keverem majd tálalom.


Tálaláskor még megszórhatjuk friss apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel esetleg friss chilivel. Tegyünk az asztalra egy üveg sötét szójaszószt is...
(tipp!) Frissen elkészítve fogyasszuk el, melegítve nem az igazi. Tészta helyett főtt jázmin rizzsel is elkészíthető ez az étel. Konfitált kacsa helyett lehet főtt, vagy sült kacsahússal is készíteni.
Finom omlós-puha kacsahús csípősen, fűszeresen, sok zöldséggel. Ízek és textúrák sokasága. Ezzel lehetne leírni ennek a remek ételt...
Bor helyett inkább sört ajánlanék hozzá.

7 megjegyzés:

  1. Nem lehet rossz, hű de megkívántam!

    VálaszTörlés
  2. 2 napja ácsingózok egy jó kínai után... ide vele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. ÁÁÁ ez nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Szeretek wokban fozni, aprolekos elokeszuleteket igenyel, de utana tenyleg gyorsan megy. Ez a variacio nagyon finomnak tunik!

    VálaszTörlés
  5. Szia !

    A jégsaláta nem keseríti meg ?

    VálaszTörlés
  6. Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  7. köszönöm!:)) hasonlókat nektek is...:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!