Keresés a blogban

Tepertős libazsír


Na ez aztán tényleg nem egy komplikált étel! Gondolkodtam is, hogy belefér-e egyáltalán egy gasztroblog keretei közé, de aztán csak megírtam ezt a posztot, mert mégiscsak egy rendkívül finom dologról van szó.
A tepertős(töpörtyűs) libazsír, - de akár lehet kacsa is – remek vendégváró falat lehet mondjuk frissen, házilag sütött fehérkenyérrel kínálva, apróra vágott sózott lilahagymával vagy zöldhagymával. Vagy ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, megszórhatjuk szarvasgomba forgácsokkal, kikészíthetjük mellé a féltve őrzött különleges sónkat, egy Fleur de sel-t vagy rózsaszín himalájai sót és máris kész egy „puccos” előétel a vacsorához.
Alapvetően ezekhez lett kitalálva a töpörtyűs libazsír, de én továbbmegyek, és azt mondom nem hibázhatunk nagyot, ha esetleg egy kiskanálnyi tepertős zsírban sütjük meg a reggeli rántottánkat, vagy mondjuk ebben pirítunk kérget a konfitált kacsacombunkra. Sőt a napokban, anyám „skutellában” hozott, amúgy sem gyenge krumplis tésztáját is ebben a zsírban melegítettem meg, lepirítva azt egy serpenyőben. Szerintem nem kell bizonygatnom, mennyire ott volt a szeren...

Az elkészítése:

1. Egy kilónyi bőrős libahájból zsírt olvasztok és töpörtyűt sütök az itt leírt recept alapján.
2. Ezután a töpörtyűket egy papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, miközben a kiolvadt zsírját a hűtőbe teszem egy-másfél órára, hogy kissé megdermedjen.
3. Egy késsel apróra vagdosom a töpörtyűket. De betehetjük robotgépbe is, csak vigyázzunk ne túl apróra vágja mert akkor pépes lesz.
4. Majd a sűrű, ikrásra hűlt, de nem teljesen szilárd zsírba belekeverem a töpörtyűket, egy laposabb kerámiatálba öntöm (ebből később könnyebb lesz kenni és szebben is mutat) és visszateszem a hűtőbe, hogy teljesen megkeményedjen.
5. Egy zsírpapírból kivágok a tetejére egy akkora darabot ami pontosan elfedi, rásimítom és így tárolom tovább a hűtőben tartva. Használatkor csak felhajtom a zsírpapírt, majd visszasimítom ha már nem használom.
(a készítés fázisairól képek itt!)

A tepertős-libazsíros kenyérhez testes száraz fehérbor illik, mondjuk egy pohár olaszrizling...

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: összesen 790 Ft.

8 megjegyzés:

  1. Toma, már röpülök is... várj, előszedem a seprűmet! :))

    Isteni finomság bizony. És szerény véleményem szerint beszélhetnek a gourmandok amit akarnak a borokról meg a sajtokról. Szerintem: ennél jobb étel nincs bor mellé. A tepertős zsírod lila vagy újhagymával, friss kenyérrel a legeslegfinomabb borkorcsonya, a sajt - legyen akármilyen isteni finom - meg sem közelíti.

    Száraz, tüzes fehérbort kérnék mellé, mondjuk a kedvencemet. Somlói juhfarkat. Köszi :))

    VálaszTörlés
  2. van a borospolcomon juhfark, jöhetsz!:))

    VálaszTörlés
  3. :)) Nem csalódtam benned, Bombadil Toma!

    Legalább megnézem a szép képeidet! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, meghitt, örömteli Ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  5. köszönöm!:) kellemes ünnepeket kívánok és boldog új évet!

    VálaszTörlés
  6. Boldog Karácsonyt, jó pihenést!

    VálaszTörlés
  7. ehran,
    köszi, neked is hasonlókat!:)

    VálaszTörlés
  8. Ez egy igazi férfias étek!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!