Keresés a blogban

Burrito sertéshússal, babbal, chilivel


Hűtőkiürítési projekt volt nálam a múlt héten. Darált sertéstarja várt sürgősen felhasználásra, és mindenféle maradék cucc a zöldséges rekeszben, úgymint leveszöldségek, bontott paradicsomszósz stb... Volt a kamrában egy tasak tortillalap is, mire azonnal megkívántam valami mexikóiféle csípős kaját. Kipakoltam mindent az asztalra, és elkezdtem kiagyalni valami receptet mindehhez. Ez lett belőle:

Hozzávalók:

. 40 dkg. darált sertés tarja
. 1 sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 1 kisebb fehérrépa
. 2 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2 szardellafilé
. 3-4 zsályalevél
. 3-4 chili
. egy ág rozmaring
. 3-5 ág kakukkfű
. fél csokor koriander zöld
. egy doboz konzerv vörösbab (400g.)
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 3 dl. paradicsomszósz/passata
. só, bors
. kukoricaolaj
. egy csomag (6 db.) tortilla-lap
. 20 dkg scamorza sajt

Előkészületek:

A hagymát apróra vágtam, a sárgarépát és a fehérrépát lereszeltem a reszelő nagyobbik lyukán, a zellerszárat apró kockákra darabolom.
A zöldfűszereket és a chiliket felaprítom.
A sajtot lereszelem

Elkészítés:

1. Egy mély serpenyőben olajat forrósítok és üvegesre pirítom benne a hagymát, egy csipet sóval-borssal, a rozmaringgal és a zsályával együtt.
2. Hozzáadom a darált sertéshúst amit kifehéredésig pirítok, közben belereszelem a fokhagymákat.
3. Ezután hozzáöntöm a zöldségeket és kakukkfüvet is, majd felöntöm a fehérborral. Addig forralom míg az alkohol elpárolog belőle.
4. Beleöntöm a paradicsomszószt is, a két szardellafilét és ha kell, még sózom borsozom.
Közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap#5/9) lassan fortyogva főzöm tovább 45 percig, néha megkevergetve.
5. Beleborítom a lecsöpögtetett konzerv vörösbabot is, elkeverem, és még 15 percig főzöm.
6. Ezután lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a koriander zöldet, és tálalásig félreteszem.
7. A palacsintasütőben felforrósítom a tortilla lapok mindkét oldalát (nem szabad sütni, mert megkeményedik, csak fel kell melegíteni, mert már meg van sütve...).
8. A lefektetett tortilla közepén egy csíkban felhalmozok egy adag ragut (lásd a lenti képen), szórok rá bőségesen sajtot, majd a két végénél behajtom és aztán amennyire lehet szorosan feltekerem a tortillát mint egy palacsintát. Középen kettévágva tálalom.
















Tálaláskor a kettévágott burritot egy tányérra helyezem, csilis káposztasalátát teszek mellé és leöntöm egy kevés chiliszósszal. Adhatunk mellé tejfölt is, vagy akár bele is tehetjük a burritóba (nekem most nem volt itthon).
A káposztasaláta káposztából, sárgarépából és hagymából készül sok csilipehellyel, hagyományos ecetes-cukros-sós vízben.
A csiliszószt egy kevés maradék paradicsomszószból főztem az itt leírtak szerint.
A kész ragú, egy-két napig elvan a hűtőben, a maradék tortilla lapokat érdemes légmentesen elcsomagolni, hogy ne száradjanak ki.
Az ízeket nem részletezem. Csili, csili és még több csili! Ez a lényege. Finom csípős húsragú, friss-ropogós csípős saláta és pompás csípős szósz mindehhez. Király!!
Egy üveg mexikói kukoricasör a legjobb hozzá...



Elkészítési idő: 75 perc
Költségek: kb. 560 Ft./adag
Sör: 430 Ft. Coronita

5 megjegyzés:

  1. nem rossz, én a chilit marhahúsból, és bor helyett kétféle sörrel csinálom, korianderből szinte nem elég, és az ízét római köménnyel bolondítom

    VálaszTörlés
  2. általában én is marhahúsból készítem, de itt most az volt a lényeg, hogy a hűtően lévő cuccokat felhasználjam:)
    a koriandert sajnos nem nagyon szeretem, így óvatosan adagolom...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen22:04

    Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!