Keresés a blogban

Recycle, azaz sült rizsgombócok a rizottó maradékából


Alaptétel ugyebár, hogy ételt nem dobunk ki, akárcsak az, hogy rizottót csak frissen főzve fogyasztunk. Viszont nekem még nem sikerült úgy rizottót készítenem hogy ne maradt volna valamennyi „felesleg”. Állandóan túlméretezem az adagot. De akkor mi legyen a megmaradt kajával? Ekkor jön a sült rizsgombóc (supplì), amit kedvünk szerint variálhatunk. Most így készítettem:

1. Az előző napról megmaradt rizottóba (egy-másfél adagnyi) beleütök egy tojást (bio), félmaréknyi fenyőmagot szórok rá, hozzáadok egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, és alaposan elkeverem.
2. Vizes kézzel gombócokat formázok belőle, nagyjából golflabda nagyságúakat. A gombócokat bepanírozom azaz lisztbe, felvert tojásba, majd házi panírmorzsába forgatom. Negyed órán át pihentetem.
3. Wokban felforrósítok fél liter napraforgó olajat, pár perc alatt aranybarnára sütöm benne a rizsgombócokat, majd papírtörlővel bélelt tálra szedem.
4. Hagyom langyosra hűlni, majd fehér majonézzel- maionese blanca- tálalom.


Előételként salátával, mártogatós szósszal tálalva vendégváró falatként, vagy köretnek hús mellé is adhatjuk a sült rizsgombócokat.
Fehér majonéz helyett készíthetünk csípős-fűszeres paradicsomszószt (arrabbiata), vagy valamilyen joghurtos mártást is.
Fenyőmag helyett/mellett tehetünk bele olajbogyót, vagy aszalt paradicsomot stb...
Variációk rizsgombócra még itt meg itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!