Alaptétel ugyebár, hogy ételt nem dobunk ki, akárcsak az, hogy rizottót csak frissen főzve fogyasztunk. Viszont nekem még nem sikerült úgy rizottót készítenem hogy ne maradt volna valamennyi „felesleg”. Állandóan túlméretezem az adagot. De akkor mi legyen a megmaradt kajával? Ekkor jön a sült rizsgombóc (supplì), amit kedvünk szerint variálhatunk. Most így készítettem:
1. Az előző napról megmaradt rizottóba (egy-másfél adagnyi) beleütök egy tojást (bio), félmaréknyi fenyőmagot szórok rá, hozzáadok egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, és alaposan elkeverem.
2. Vizes kézzel gombócokat formázok belőle, nagyjából golflabda nagyságúakat. A gombócokat bepanírozom azaz lisztbe, felvert tojásba, majd házi panírmorzsába forgatom. Negyed órán át pihentetem.
3. Wokban felforrósítok fél liter napraforgó olajat, pár perc alatt aranybarnára sütöm benne a rizsgombócokat, majd papírtörlővel bélelt tálra szedem.
4. Hagyom langyosra hűlni, majd fehér majonézzel- maionese blanca- tálalom.
Előételként salátával, mártogatós szósszal tálalva vendégváró falatként, vagy köretnek hús mellé is adhatjuk a sült rizsgombócokat.
Fehér majonéz helyett készíthetünk csípős-fűszeres paradicsomszószt (arrabbiata), vagy valamilyen joghurtos mártást is.
Fenyőmag helyett/mellett tehetünk bele olajbogyót, vagy aszalt paradicsomot stb...
Variációk rizsgombócra még itt meg itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése