Keresés a blogban

Cukkinis-padlizsános paradicsomszósz


Még mindig a befőzési szezonban vagyunk, bár már inkább a vége felé. Leszedtem a kertben az utolsó cukkinikat, akadt még pár padlizsán is valamint egy újabb adag a paradicsomokból, egy nagy cserépnyi bazsalikom stb... minden adott volt egy nagyobb adag sült zöldséges paradicsomszószhoz amit eltehetek a ridegebb téli napokra.



Hozzávalók:

. 2,4 kg. paradicsom
. 60 dkg. cukkinis
. 40 dkg. padlizsán
. 2 fej hagyma
. 7-8 gerezd fokhagyma
. 2 kisebb chili
. 1 tk. oregáno
. 1 tk. frissen őrölt bors
. 1 ek. cukor
. 2 tk. só
. egy kis ág friss rozmaring
. egy nagy csokor friss bazsalikom
. olívaolaj

Előkészületek:

A cukkinit és a padlizsánt kisebb, kb. két-három centis kockákra vágom, a paradicsomot forróvízbe mártom, leszedem a háját, és szintén felkockázom akkorára mint a többi zöldségeket.
A felkockázott paradicsomból félreteszek úgy 40 dekányit egy külön tálba, a többit botmixerrel pürésítem (nem kell teljesen simára).
Megpucolom a hagymákat, az egyiket apróra vágom, a másikat meghagyom egészben.

Elkészítés:

1. Egy wokban olajat forrósítok és hirtelen kisütve a padlizsánkockákat az apróra vágott hagymával együtt aranybarnára pirítom, majd egy tálban félreteszem a felhasználásig.
2. A cukkinit is megpirítom, rátépkedve a friss rozmaringot és egy csipet sót szórva rá. Ezt is félreteszem.
3. Egy nagy lábosba öntök fél deci olívaolajat, ráreszelem a fokhagymákat, rámorzsolom az oregánót és felforrósítom.
4. Mikor a fokhagyma elkezd pirulni, hozzáöntöm a leturmixolt paradicsomot, sózom, borsozom, cukrozom, hozzáadom az apróra vágott chilit beledobok egy hagymát egészben és felforralom. Forrás után, közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap: 4/9), lassan rotyogva főzöm másfél óráig, míg kb. kétharmadára nem sűrűsödik a szósz.
5. Hozzáadom a paradicsomhoz a sült zöldségeket és a paradicsomkockákat, és még 30 percen át főzöm lassú tűzön. Megkóstolom, és ha kell utánaízesítek még.
6. Ezután lekapcsolom alatta a tűzhelyet és belekeverem az apróra vágott bazsalikomot, majd tiszta, kifőzött üvegekbe töltöm, és egy kevés olívaolajat öntök a tetejére. Szorosan lezárom és fejtetőre állítva, egy takaróba tekerve hagyom lassan lehűlni minimum két napig.
















Ehhez a szószhoz már semmit nem kell hozzátenni, csak kifőzni egy adag tésztát, rá a felmelegített szósz, meg egy maréknyi reszelt parmezán és máris kész is a remek nyári étel, akár a tél közepén is.
Az üvegeket és a fedőket célszerű forrásban lévő vízben kifőzni. A tiszta üvegben, megfelelően eltett szósz évekig is elállhat...

7 megjegyzés:

  1. Végre valami útbaigazítás, hogy is tudnék tartósítani télre, ha nem szeretnék semmilyen adalékanyagot használni. Jövőre már nekem is terem paradicsom, idén a költözés miatt csak a szigeten tudtam nevelgetni pár tövet.

    Nagyon szeretem a blogodat, köszönet érte:)

    VálaszTörlés
  2. Toma, ez valami szuper! Kár, hogy eddig még nem tudtam magam rávenni a befőzésre. Gőzöm sincs, hogy miért?! De ezt a receptet észben tartom, és ha mégis nekidurálom magam lesz egy pár üveggel!!:))

    VálaszTörlés
  3. érdemes egy kis nyarat az üvegekbe zárni (főleg, hogy saját termések), milyen jó lesz majd a téli hideg napokon kibontani:)) tegnap lecsót tettem el az utolsó paprikákból-paradicsomokból. később lesz poszt is...

    VálaszTörlés
  4. Új lakásba költöztem, tavasszal már tudok vetni az erkélyen, a konyhaablakban nem terem elég bazsalikom, viszont a blogod azonnal ment a kedvencekbe!
    Most visszaolvasok a postok közt, hátha találok még kedvemre valót!
    Köszönet, Toma!

    Hakkai

    VálaszTörlés
  5. kai, biztos találsz még kedvedre valót, csak nézz körül a blogon:)

    VálaszTörlés
  6. Megtettem, találtam, nem is egyet :)

    VálaszTörlés
  7. Gabi1:24

    Kedves Toma! Nagyon szuper a recept, már 3 éve gyártom nyáron, amennyit csak bírok, ahogy a kert adja az alapanyagot :)
    Imádjuk :))) Annyit tennék még hozzá, hogy amikor kifőztem a tésztát és összekevertem, akkor bedobom tepsibe, úgy szórom rá a reszelt sajtot és jó ropogósra megsütöm a sütőben. Annyira finom :))) Hálás köszönet :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!