Keresés a blogban

Bakancs-lista


Szepyke nemrég előállt egy tízes listával, amiben felsorolta kedvenc ételeit, amiket választana, „ha tudná, itt a vég...” Felvetettem neki, hogy ebből milyen jó körkérdés lehetne, miért nem dobja be a gasztrobloggerek közé. Erre megfogadva a „tanácsomat” mindjárt nekem is passzolta a kérdést. Na bakker! Gondoltam magamban, most aztán agyalhatok...
Arra jutottam, hogy egy kicsit csavarok a kérdésen, és nem is annyira az általam kedvenc, legjobbnak tartott ételekről írok, hanem a filmbeli „bakancs-lista” szelleméhez közelebb álló kérdésre válaszolok inkább. Úgymint:

- Mi az az étel, amit még soha nem ettél életedben, de még mielőtt „feldobod a bakancsot”, mindenképpen szeretnél megkóstolni?

Íme, ez az én bakancs-listám:

. Pekingi kacsa. -Persze, egy pekingi étteremben, a lehető legautentikusabban elkészítve. Még nem volt szerencsém hozzá, de egyszer mindenképp meg kell kóstolnom.

. Homár. - Valahogy kimaradt eddig, pedig régi vágyam, hogy megkóstolhassam. A lehető legegyszerűbben elkészítve, főzve, olvasztott vajjal tálalva... Update: pipa! - azóta megvolt egy remek halas kurzus keretében.

. Cassoulet. - Az egyik olyan "híres" egytálétel amit még nem ettem, de szeretném egyszer kipróbálni. Természetesen csak is eredeti recept alapján, ha lehet valami Toulouse környéki kisváros vendéglőse által elkészítve... Update: pipa! - ha nem is Toulouse-ban, de Lorien idehozta nekem Toulouse-t és egy pompás autentikus cassoulet-t főztünk közösen.

. Kardhal steak. - Sokszor kerültem közel hozzá, többször is volt, hogy majdnem ezt választottam egy étlapról, de aztán mindig eltérített valami. Így nem sikerült még megkóstolnom ezidáig. Udate: pipa! - Az ominózus halas kurzusun ezt sikerült kipipálnm, egy remek teriyakis kardhalsztélket készített nekünk OceanCowboy.

. Piemonti fehér szarvasgomba. - Az illatához, egyszer már volt szerencsém, de az ízéhet sajnom még nem. Bármivel! Mondjuk egy egyszerű, házi frissen gyúrt, főtt tagliatellére szeletelve...

. Hamburger a new yorki Burger shoppe-ból. - Ez nem egy átlagos hamburger. Kobe marhából készül a vajpuhaságú húspogácsa, szarvasgombával, libamájpástétommal és gruyère sajttal (mind ezt, potom 200 dollárért). Azt hiszem ez nem szorul magyarázatra...

. Egy komplett degusztációs menü Thomas Kellertől, a French Laundry-ban. - Szerintem ez sem szorul magyarázatra. A napa-völgyi French Laundry talán a világ legjobb étterme, ahol negyven szakács dolgozik a tizenöt-húsz vendégre, és egy menü végigevése cirka négy-öt óra...

. Tonhal sashimi. - Ha lehet, Tokió valamelyik nevesebb sushi-szakácsa által prezentálva. Tonhal steaket már többször is ettem, de a nyers, sashimi változata eddig kimaradt az életemből, ezt mielőbb pótolnom kell!

. Húsos pite a Frence Gate Inn-ből. - Egy igazi luxus étel, ami wagyu/kobe marhából készül, a gombatölteléke pedig matsutake gombából, - ami olyan ritka és drága, hogy japánban fegyveres őrök őrzik – francia kéklábú gombából és fekete szarvasgombából, amit egy egész palack Chateau Mouton Rothschild borba áztattak, állnak.
Persze ez inkább csak vágyálom, mert ez az étel 15.700 dollárba kerül, ami több mint kétmillió forint.

. Mrs. Lipton meggyes pitéje. - Wilson kapitány esküszik rá, hogy a legjobb...

Hát, ez az én bakancs-listám. Mivel most én vagyok az aki kialakíthatja a szabályokat, arra gondoltam, nem szabom meg, hány bloggernek adják tovább a kérdést, mindenki döntse el maga. Én most úgy döntöttem, négy bloggert kérdezek meg, és passzolom nekik a lasztit. Kíváncsi vagyok Lorien, Chef viki, Vesta és a Malackarajos lányok közül valakinek (vagy mindenkinek) a listájára.

11 megjegyzés:

  1. Nah, kiváncsi vagyok, hogy kinek mi lesz, a tiédben rengeteg olyan van, amiről még életemben nem hallottam...
    :)

    VálaszTörlés
  2. :)
    Jó kaják... :))

    És jó a film is.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a kördést, el fogok rajta gondolkozni. Nem is olyan könnyű ám, mint elsőre látszik :)

    Nagyon tetszik a listád! Az eleje (Peking kivételével) itthon sem lehetetlen. Metroban láttam élő homárt, közepesen drágán. A szállítása meglehetősen körülményes, de nem kivitelezhető.
    Kardhalat szintén láttam, igaz kissé vékonyra szelve, bár valószínűleg egyben is ki lehet kérni, legalábbis a tonhalat lehetett.

    Cassoulet sem lehetetlen, sok munka kell hozzá, de megéri. Kacsát vagy libát kell hozzé konfitálni, toulouse-i kolbászt tölteni, a többi már gyerekjáték :) Uszkve két teljes munkanap, de utána minden barátod jóllakik belőle :) Sőt, utána nem győzöd majd őket eléhessgetni, mert máskor is akarnak majd. Eredeti receptet nehéz kérdés, minden városnak, sőt családnak megvan a maga igazi cassoulet-ja, és persze csakis az övék az egyetlen hiteles, a többi az kókler :)

    Basszus, Kellerhez én is elmennék! A Bourdain-sorozatban az egyik részben nála voltak, majdnem padlót fogtam, annyira tetszett a menü, és a fickó szerény, "tökéletesség közelére" törekvő hozzáállása.

    A kobe marha szintén izgat, bakancslistás helyzetben valamit biztosan pénzzé tennék, hogy szerezhessek belőle :) Remélem egyszer módonmban lesz megkóstolni.

    VálaszTörlés
  4. Na, hiába néztem át, csak maradt benne hiba. Természetesen a homárszállítás kivitelezhető. :)

    VálaszTörlés
  5. lorien, a cassuolet receptet láttamn nálad anno. hát, én nem állnék neki szerintem...:))
    homárok itt is kaphatók, de nem mernék kisérletezni velük, inkább egy erre specializálódott étteremben fogyasztanám el...

    bár még nem aktuális, de azért majd el kezdek pipálgatni lassan a listáról:)))

    VálaszTörlés
  6. Azta, ez ám a lista! Itt tátom a számat!

    Átgondolom, miket ennék, ha becsöngetne a Kaszás :-) Legfeljebb elküldeném egy hozzávalóért :-))

    Mrs. Lipton - no comment! Ahol éppen ismételték, ott néztük, és nyerítettünk rajta a röhögéstől :-D

    VálaszTörlés
  7. A baráraink már kapacitálnak, hogy ismét álljak neki cassoulet-t készíteni :) Ez annyit jelent, hogy ami késik, nem múlik, előbb-utóbb be fog következni. Ezennel átadok egy virtuális meghívót a cassoulet-vacsorára. Amikor aktuális lesz, akkor szólok jó előre, remélem el tudsz majd jönni.

    VálaszTörlés
  8. Kösz a kérdést,ezt komolyan át kell gondolnom!
    Bár a te listád kapásból bevállalnám...

    VálaszTörlés
  9. lorien

    húú, szerintem számíthatsz rám!:))))

    VálaszTörlés
  10. Ez a lista nekem is kedvemre való lenne, esetleg 2-3 cserével. Beluga kaviár, a kobe marha maradna és a homárt ott enném, ahol kifogják.

    VálaszTörlés
  11. Hát igen, ez egy komoly lista...
    Az első kettőt kipróbálnám, a 3.ra rákeresek, sajnos nem ismerem....
    A kardhal steak az nagyon finom-végre valami, amit ettem ezek közül:))
    A többit szívesen megkóstolnám, talán a sushi kivétel, kicsit tartok a nyers haltól....

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!