Keresés a blogban

Padlizsánkrém


A nemrég elkövetett, rakott padlizsán készítésekor még maradt a hűtőmben két közepes padlizsán. Hirtelen nem is tudtam mit kezdeni vele, mert egy kiadósabb étkezéshez kevés, de valami tésztás cuccba meg sok lett volna. Ekkor jutott az eszembe a padlizsánkrém, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva, eddig mindig csak ősszel, vagy télen készítettem.
A padlizsánkrém recept, olyan mint mondjuk a kolbász, a tatárbifsztek, vagy a töpörtyűkrém receptje, mindenkinek meg van a maga „tutilegjobb” elkészítési módja. Hát nekem is meg van a magamé természetesen! Íme...

Hozzávalók:

. 2 padlizsán (kb. fél kiló)
. 1 kis fej vöröshagyma vagy salotta
. fél gerezd fokhagyma
. 1 tk. dijoni mustár
. 1-2 ek. sűrű görög joghurt vagy tejföl
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmosom, letörölgetem, majd hosszába félbevágom, és egy éles késsel a húsát bekockázom/bevagdosom. Megszórom sóval, meglocsolom egy kis olívaolajjal a vágott oldalukat.
2. Egy alufóliával bélelt tepsibe teszem, a vágott felükkel lefelé, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre.
3. Közben, egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntök, belereszelem a hagymát, és a fokhagymát, ezután közepes lángon, kissé megdinsztelem (erre azért van szükség, mert így nem lesz olyan „gyomorégető” a krém, mint ha nyersen tettem volna bele. De aki akarja, elhagyhatja a dinsztelést).
4. A megsült, és kihűtött padlizsán belsejét egy kiskanállal kikaparom, bele egy keverőtálba.
Sózom, borsozom, majd villával összetöröm, vagy botmixerrel kicsit pürésítem, de nem teljesen simára.
5. Hozzáadom a dinsztelt hagymát, fokhagymát, egy púpozott teáskanál dijoni mustárt, egy evőkanálnyi extraszűz olívaolajat és alaposan elkeverem.
6. Hogy kissé könnyedebb legyen a krém, keverek még bele egy-két evőkanál sűrű görög joghurtot, vagy ha ez nincs akkor tejfölt. Még egyszer ellenőrzőm az ízeket, ha kell még fűszerezem.
7. Egy jól zárható edénybe, vagy csatos-üvegbe kanalazom a krémet, a tetejére olajat öntök, és egy napra, de minimum két órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.














Tálalás, tippek:

A padlizsánkrém, remek előétel vagy vendégváró falat lehet. Nem adagonként, hanem egy közös kis tálba halmozom, díszítésként/ízesítésként megszórom egy csipetnyi cayenneborssal, meglocsolom jóféle olívaolajjal és ropogós, széttördelt piadinával tálalom, hogy azzal kanalazzuk a krémet. Amit úgy készítek, hogy a kész piadinát, pár percre a sütőbe teszem grillfokozaton, hogy ropogósra, törhetőre süljön.
A padlizsánt a leírtakon kívül, megsüthetjük egyben, faszénparázs felett, úgy még ízletesebb lesz a krémünk.
Könnyű, finom fűszeres krém, ropogós lepénykenyérdarabokkal... evvel nem tudunk hibázni!
Egy pohár souvignon blanc-t kortyolhatunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 400 Ft.
Bor: 1200 – 2000 Ft.

1 megjegyzés:

  1. Imádom! :)

    Nekem is megvan a tutti receptem, igazad van! :)))
    Én fetasajttal kikeverve szeretem a legjobban.
    De a krémes görög joghurt sem hangzik rosszul bele! :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!