Keresés a blogban

Szarvasgombás tagliatelle (carbonara)


Ez is egy improvizáció eredménye. Régi vesszőparipám, hogy a szarvasgomba, a tojás mellet adja a legjobb formáját. Próbáltam már sokféle ételben, de ez mindig beigazolódik. Most éppen az az ötletem támadt, hogy mi lenne, ha a szarvasgombát összeházasítanám az egyik kedvenc tojásos tésztaételemmel, a carbonarával. Elárulom, az eredmény, egy remek étel lett.
Azért egy kicsit módosítottam a carbonara receptjén, és kihagytam a sült pancettát (szalonnát), hogy leginkább a szarvasgomba íze domináljon az ételben.

Hozzávalók (2 személyre):

· 25 dkg tagliatelle tészta
· 2 db. bio tojás
· 1-2 gerezd fokhagyma
· szarvasgomba (egy dió nagyságúnak a fele)
· 4 dkg parmezán
· só, bors
· olívaolaj
· málnaecet
· 2 nagy maréknyi rukkola


Elkészítés:

1. Első lépésként, felteszek egy nagy fazék vizet forrni, a tésztához.
2. A tojásokat felverem, sózom, bőségesen borsozom, majd belereszelem a sajtot és elkeverem.
3. A szarvasgombát a szarvasgomba-gyalúval, vagy egy zöldségszeletelővel (mandolin), hajszálvékony szeletekre vágom, és félreteszem.
4. A rukkolát megmosom, leszárítom, és egy keverőtálba teszem.
5. A fazékban felforrt vizet megsózom, beleszórom a tagliatelle tésztát, és „al dentére” főzöm, kb. 7 perc alatt.
6. Közben egy nagyobb serpenyőben annyi olajt öntök, ami ellepi az edény alját, beleszórom a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon melegíteni kezdem.
7. Mikor a fokhagyma el kezd sülni, de még nem kezdett barnulni, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, majd rászedem az időközben megfőtt tésztát, és merek rá egy-két kanálnyit a főzővízből is.
8. Fakanállal jól elkeverem, ezután ráöntöm a tojást is, és azzal is elkeverem gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne csapódjon ki. Akkor jó, ha a tojás krémszerűen bevonja a tésztát, és nem szilárdul/sül meg.
9. Ezután jöhet bele a szarvasgomba, és még egyszer utoljára, jól elkeverem.
10. A rukkola levelekre, spriccelek egy kevés málnaecetet, őrölök rá egy kis sót (himalaya), és meglocsolom olívaolajjal. Kézzel óvatosan átforgatom, hogy minden levélre jusson az ecetes olajból.













Tálalás, tippek:

Egy maréknyi salátát szedek a tányérra, és mellé szedem a tésztát is, így tálalom. A végén még az egészet meghintem egy kis olívaolajjal, és egy kevés szarvasgombával és parmezánforgáccsal is díszíthetjük/ízesíthetjük még.
Azt mondanom sem kell, hogy ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert csak így érvényesülnek a különleges ízek zamatok.
Használjunk bio tojást, vagy szabadon tartott (tanyasi), kapirgálós tyúk tojását. Zongorázni lehet az ízbeli különbséget, közöttük, és az olcsó „tömeggyártott” tojások között.
Elképesztő zamatok, pompás, krémes textúra, ropogós, friss saláta, a markáns, borsos rukkolából. Ezekből adódik össze ez az étel…
A remek, Malatinszky féle siklósi Chardonnay ehhez az ételhez is ideális kísérő.

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 660 Ft./adag
Bor: 4990 Ft. (siklósi Malatinszky Chardonnay Barrique ’06 – vinotéka)

8 megjegyzés:

  1. A carbonaraval én is szívesen kísérletezgetek:)
    Legutóbb például a bacont fehérborral öntöttem fel és zsírjára sütöttem, aztán zsír le, úgy ment bele a tojás és egy kevés mascarpone :))
    De már locsoltam rá szarvasgombás olajat is, ez talán a Te verziód gyorsított változata!:))

    Nem csodálom, hogy a kedvenced!!:))
    Ezt szívesen veled vacsoráztam volna, hmm!:)))

    VálaszTörlés
  2. A múltkor már megfogadtam, hogy nem nézek be többé a blogodba, mert annak mindig az lesz a vége, hogy 2 perccel utána a nyitott hűtőt bámulom farkaséhesen...
    és tessék, eddig bírtam.
    Komolyan mondom, nincs olyan étel ebben a blogban, amit ne ennék meg AZONNAL!
    Megyek is...

    VálaszTörlés
  3. Szia Toma!

    A fokhagyma nem sok bele, nem nyomja el nagyon a szarvasgomba ízét?

    VálaszTörlés
  4. ehran
    úgylátom, elfelejtettem beleírni, hogy a fokhagymát vékonyan felszeletelve teszem bele és nem zúzva, így nem annyira erőteljes az íze. mindjárt javítom:)

    VálaszTörlés
  5. Én általában vékonyra szeletelve használom, pláne a mindenféle tésztaszószokhoz (egyébként valamelyik maffiás film - talán épp a Keresztapa - ezirányú tanácsa alapján :D), de nekem még így is picit soknak tűnik. De ez kiderül, amint elkészítem, szerintem rövidesen sort kerítek rá. :)

    VálaszTörlés
  6. ehran:)) szerintem amire gondolsz, az a nagymenők nagy jelenete, mikor a börtönben főznek, és borotvapengével vágja a fokhagymát és magyarázza miért, hogy egészen hajszálvékony legyen a szelet, hogy elolvadjaon a szószban. az egyik kedvenc filmes kajajelenetem:))

    ha sokallod, tegyél bele csak egyet:)) a fokhagyma mennyiségét egyébbként is tágabb határok között szoktam megadni, mert gerezdje válogatja. vannak nagyobbak, kisebbek, ízesebbek, kevésbé erősek. te tudod milyen fokhagymád van, hogyan érzed...

    VálaszTörlés
  7. Az lesz az! :)) Furcsa, hol találkozhat időnként az ember nagyszerű gasztronómiai ötletekkel. :)
    Egyébként itt kissé off, de megnéztem a festményes blogodat is közben, nagyon tetszenek a képeid, de csatlakoznék egyik kommentelődhöz: leginkább a vázlatrajzaid tetszettek a kis füzetedben - remélem ezzel nem sértettelek meg, mentségemre szóljon, nem is igen értek a festészethez. :)

    VálaszTörlés
  8. ehran
    itt feidézheted: http://www.youtube.com/watch?v=MQhBfRDd6GM :))

    nem sértettél meg, nekem is van, hogy egy festőnek jobban tetszenek a tanulmányai, vázlatai...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!