Vagy mogyorós csoki krém? Ezt döntse el mindenki maga! Nagy nutella rajongó vagyok, és mikor Trinitynél láttam ezt a receptet, rögtön rákattantam. Mivel rendkívül édesszájú vagyok, kissé változtattam az arányokon, a cukor javára.
Én egész mogyorót vettem, és azt kávédarálóban őröltem egész finommá, de akinek nincs ilyen darálója, lehet „gyárilag” őrölt mogyorót is venni…
Hozzávalók:
· 15 dkg. mogyoró (héj nélkül, lehántva) - lehet darált/őrölt is
· 15 dkg vaj
· 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60%-os)
· 20 dkg cukor
· 1 ½ dl. kondenzált (NEM cukrozott, sűrített) tej
Elkészítés:
1. A mogyorót megőrlöm (ha nem őröltet veszek).
2. A csokoládét, és a vajat, feldarabolva egy fém edénybe teszem, és gőz fölött, alacsony hőfokon, lassan megolvasztom.
3. A kondenzált tejet egy tejforralóban megmelegítem, de nem forralom. Beleteszem a cukrot, és addig keverem, míg teljesen fel nem oldódik benne.
4. Amikor a csokoládé, és a vaj teljesen felolvadt, az összes többi hozzávalót belekeverem, és sima krémmé dolgozom.
5. Csatos üvegbe töltöm, és felhasználásig hagyom kihűlni.
Még pár szó…:
A hűtőben tartva, hetekig is elállhat, ha egyáltalán megél ilyen magas kort, és nem evődik meg közben.
Az ízeket most nem ecsetelem, mindenki tudhatja, hogy ebből rossz dolog nem sülhet ki. Érdemes kipróbálni!
Nem biztos, hogy anyagilag sokkal jobban jövünk ki, mint a bolti verziónál, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy miből készült, és hogy nem tartalmaz különféle állományjavítókat, stabilizátorokat, stb...
Mindenféle sütemények, palacsinták ízesítéséhez ajánlom!
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 800 Ft./800g.
Én egész mogyorót vettem, és azt kávédarálóban őröltem egész finommá, de akinek nincs ilyen darálója, lehet „gyárilag” őrölt mogyorót is venni…
Hozzávalók:
· 15 dkg. mogyoró (héj nélkül, lehántva) - lehet darált/őrölt is
· 15 dkg vaj
· 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60%-os)
· 20 dkg cukor
· 1 ½ dl. kondenzált (NEM cukrozott, sűrített) tej
Elkészítés:
1. A mogyorót megőrlöm (ha nem őröltet veszek).
2. A csokoládét, és a vajat, feldarabolva egy fém edénybe teszem, és gőz fölött, alacsony hőfokon, lassan megolvasztom.
3. A kondenzált tejet egy tejforralóban megmelegítem, de nem forralom. Beleteszem a cukrot, és addig keverem, míg teljesen fel nem oldódik benne.
4. Amikor a csokoládé, és a vaj teljesen felolvadt, az összes többi hozzávalót belekeverem, és sima krémmé dolgozom.
5. Csatos üvegbe töltöm, és felhasználásig hagyom kihűlni.
Még pár szó…:
A hűtőben tartva, hetekig is elállhat, ha egyáltalán megél ilyen magas kort, és nem evődik meg közben.
Az ízeket most nem ecsetelem, mindenki tudhatja, hogy ebből rossz dolog nem sülhet ki. Érdemes kipróbálni!
Nem biztos, hogy anyagilag sokkal jobban jövünk ki, mint a bolti verziónál, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy miből készült, és hogy nem tartalmaz különféle állományjavítókat, stabilizátorokat, stb...
Mindenféle sütemények, palacsinták ízesítéséhez ajánlom!
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 800 Ft./800g.
Nagyon örülök, ha ízlett!!!
VálaszTörlésNálam is fő szempont volt, hogy tudom mi van( ill. mi nincs) benne...
Ugye, hogy mennyivel csokisabb a boltinál, a színe is sokkal sötétebb...Ez is jó benne....
igen, sokkal jobban dominál a csoki benne. főleg, hogy igazán jó minőségű csokoládét tettem bele:)
VálaszTörlésnem keveset csináltam, de már el is fogyot:))
A márcisi tv paprika magazinban láttam ez a receptet, ha azt mondod nagyon jó, kipróbálom, a házit adnám a gyereknek. Szegény mindjárt 3 éves és még nem evett mogyorókrémet : ))))
VálaszTörlésDV
VálaszTörlésnekem nagyon bejött!:) bár inkább mogyorós csokikrém, mint fordítva. ajánlom, hogy próbáld ki fele, vagy harmad mennyiséggel, és aztán lehet az arányokon változtatni ízlés szerint...:)
Tudod, mi van benne? Na és az étcsokiban?
VálaszTörlésnévtelen
VálaszTörlésigen tudom:)
min. 81% kakaó, kakaóvaj, vanília, és nyomokban: mogyoró, mandula, tej.
Vmelyik nap megcsinálnám!Milyen mogyorót használjak?Oké,nem sósat,de pl.amerikai,török,pörkölt,héj nélküli....?
VálaszTörléstörökmogyorót. aszem látszik is valamelyik képen. én nem hántoltat vettem, de inkább azt ajánlanám, mert a vékony barna belső héját nem lehetett olyan finomra dolgozni...
VálaszTörlésszia!A sürített tej az a tubusos,vagy valamilyen más kiszerelésben van?Hol lehet olyat kapni?Köszi
VálaszTörlésKrisz
Krisztina,
VálaszTörlésnem a tubusos, mert az cukrozott. natúran, dobozost lehet kapni pl. a lidlben is, ott ahol a kávétejszínek vannak. kondenzált tejként keresd!
Kedves Toma!
VálaszTörlésKipróbálnám, szegény lányom még nem evett mogyorókrémet..
Tejmentesek vagyunk. Szerinted sűrített tej helyett a zabtejszín is megfelel?
Hátha neked nagyobb tapasztalatod van. Én még tejes korszakomban sem használtam sűrített tejet, azt sem tudom, hogy viselkedik..
Köszi,
Fili
sajnos nem ismerem a zabtejszínt, sose használtam, így ebben nem tudok segíteni. javaslom próbáld ki kis mennyiségben, negyedannyi hozzávalóval először.
VálaszTörlésvajon cukormentes csokiból is finom lesz?!:) Törökmogyorót hol lehet venni?
VálaszTörlésén is "cukormentes" 80%-os étcsokit használtam. valami édesítő azért kell bele szerintem, már csak azért, hogy finom legyen:)
Törléstörökmogyorót a bioboltokban keresd (pl. árkád), vagy a hipermarketek bio-polcain, de kipróbálhatod földimogyoróval is. Mindenképpen a hántoltat keresd, mert én először megjártam a vékony barna hártyával...:)
Nagyon jó ez a recept, isteni lett. Megcsinaltam mind két verzioban eritrittel is meg cukorral is. Köszi!
VálaszTörlésFöldimogyoróból nem lehet elkészíteni?
VálaszTörlés