Keresés a blogban

Piedone kedvence – hagymás bab


Habár lehet, hogy ezzel a címmel mellényúltam, mert ha jól emlékszem, Bud Spencer által alakított karakterek közül, talán pont Piedone volt az egyetlen, aki nem evett hagymás babot. Mindegy, a cím már marad.
A lényeg a lényeg, megkívántam ezt az ételt, ezért megpróbáltam rekonstruálni otthon, a filmekből ismert „híres” hagymás babot, persze a saját „számíze” szerint.
Mint már az előző posztomban említettem, mostanában nincs sok időm főzni, és így előnyben részesítem a „gyorskajákat”. Ez a hagymás bab, nagyon jól illeszkedik ebbe a kategóriába. Könnyen és gyorsan elkészül, és nagyon finom…


Hozzávalók (két személyre):

· 2 doboz konzerv óriás fehérbab 400g./db. (vagy sima fehérbabkonzerv)
· 2 fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· alaplé
· száraz fehérbor
· 1-2 babérlevél
· só, bors, cayennebors, fehérborecet
· olívaolaj vagy libazsír

Előkészületek:

A hagymát megpucolom, és közepesen vékony csíkokra vágom, egy tálba teszem, és egy evőkanálnyi lisztet szórok rá, majd elkeverem.
A konzervbab levét leöntöm, és a babot leöblítem. A fokhagymákat vékonyan felszeletelem.

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben, olívaolajat hevítek, és rádobom a hagymát, amiről a felesleges lisztet leráztam. Sózom, borsot tekerek rá bőségesen, és mikor üvegesedni kezd a hagyma, hozzáadom a fokhagymát. Úgy négy-öt percig pirítom, és mikor egy kis aranybarna színt kap, aláöntök egy fél pohár bort. A bort elforralom alóla, ezután hozzáadom a babot, megszórom egy csipet cayenneborssal, rádobom a babérlevelet, és felöntöm annyi alaplével, amennyi éppen nem lepi el.
Alacsony fokozatra kapcsolom (kerámialap#5), és 20-30 percig főzöm/párolom, amíg a levének a nagyrésze el nem fő, és csak egy sűrű szaft marad alatta.
A végén, egy evőkanálnyi fehérborecetet keverek hozzá, kiszedem a babérlevelet, és tálalom.

























Tippek, tálalás:

Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor közvetlen a serpenyőből, fakanállal esszük, frissensült kenyeret törve hozzá (én így tettem:)).
Cayennebors helyett használhatunk csípős pirospaprikát is.
Habár nem vagyok híve a konzerveknek, és konyhakész dolgoknak, konzervbabot, mint ahogy olasz konzervparadicsomot is, szívesen használok, mert jó minőségűek, nincsenek benne adalékanyagok, és jelentősen megkönnyíti, meggyorsítja a főzést.
Ez a hagymás bab, igazán jól sikerült kis kaja lett. Az hagyma finom krémesre főtt, ami a borral, az alaplével, a szaftját adta az egésznek. A bab pont kellőképen volt puha, és az ecettől, és babérlevéltől az egésznek volt egy finom pikáns kis „felhangja”. Sokszor fogom még ezt elkészíteni szerintem…

A hagymás babhoz remekül illet a friss üde, száraz fehérbor, az umbriai Ovierto. A főzéshez is ezt használtam.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 280 Ft./adag
Bor: 658 Ft. (Metro
)

15 megjegyzés:

  1. Névtelen9:07

    remek recept. már régóta keresem, bízom benne, hogy ez az az íz! én talán kicsit testesebb fehérrel próbálkoznék mellé, jósavakkal, mert azért ez nem egy könnyű nyáresti vacsora :)

    VálaszTörlés
  2. igen, elbírna egy tesetesebb bort is. gondolkodtam is, hogy ne bontsak-e inkább egy olaszrizlinget hozzá...de végül mégis az olasz bor mellett döntöttem. talán piedone miatt:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen9:24

    Jo kis recept, mar ezer eve megvolt a feherbab konzervem, amivel nem tudtam mit kezdeni. Fimon ebed lett belole :)

    VálaszTörlés
  4. Isteni lett, bár én tokaji furmintot használtam a főzéshez, mert az vót itthon. :)

    VálaszTörlés
  5. A hagyma lisztezésének mi a célja?

    VálaszTörlés
  6. a lisztezéstől a hagyma nem tapad össze és ropogósra sül, de nem ég meg. azonkívül a szaftot is besűríti, ettől lesz brutálisan laktató...

    VálaszTörlés
  7. Kedves Toma! Egy nagyon jóízű ételt ihletett a recepted. Kicsit módosítva készítettem: Száraz tarkababom volt, amit már tegnap beáztattam, hogy majd ma készül belőle valami. Akkor még nem tudtam, hogy ez lesz. Borom nem volt itthon és lusta voltam csak ezért lemenni. Néhány evőkanálnyi saját termesztésű és főzésű paradicsomlé került bele bor helyett, hogy megadja az alap savasságát. A paradicsom miatt tettem bele egy csipet barnacukrot is. Régebben azt gondoltam, hogy ez szentségtörés, de újabban nincsenek ilyen előítéleteim. Az alaplé helyett a bab főzőlevével öntöttem fel. Nagyon finom lett így is, de alkalom adtán ki fogom próbálni az eredeti receptet is. (zöldség alaplével...)

    VálaszTörlés
  8. Tegnap elkészült az eredeti recept szerint is. Hát ez nagyon remek étel!

    VálaszTörlés
  9. Vajon bográcsban milyen lenne :P

    VálaszTörlés
  10. Névtelen17:27

    Megcsinaltam. Nagyon szuper lett. Persze a receptet nem vettem szigoruan,. De az ecet, baberlevel, alaple nagy otlet. :-)

    VálaszTörlés
  11. ..ezt elfogom készíteni hamarosan,,nagyon kedvet kaptam hozzá :) :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!