Keresés a blogban

Villánygyors tésztakaják VII – sajtos-tejfölös farfalle tészta, brokkolival


Mostanában, nagyon elmerültem a munkában, és csak rövid időre állok le, hogy bekapjak egy-két falatot. Többnyire nem is főzök ilyenkor, -inkább összedobok egy szendvicset-, vagy ha mégis, akkor valami nagyon gyorsan elkészíthető kaja jöhet csak szóba. Szerencsére a tésztafélék többsége ilyen.
A „villámgyors tésztakaják” sorozat, így egy újabb taggal bővült. Ezt egy J.O. műsorban láttam, de csak úgy szőrmentén, nem igazán figyeltem oda, ezért ez a recept nem teljesen azonos az eredetivel. A nagyját fel tudtam idézni, a többi meg improvizáció…

Hozzávalók (2 személyre):

· 250 g. farfalle tészta
· fél fej brokkoli
· 2 dl. tejföl
· 1 tojás vagy 2 tojás sárgája
· 5 dkg parmezán v. grana padano
· 5 dkg geruyère sajt
· só, durvára tört bors

Elkészítés:

Felteszem egy nagyobb lábosban a tészta főzővizét.
Míg a víz melegedig, a brokkolit rózsáira szedem, a tojásokat felverem, és belekeverem a tejfölt. Belereszelem a sajtokat, elkeverem, megsózom, bőségesen megborsozom, és az edényt a vizes lábos fedőjére teszem (amit fordítva tettem fel), hogy a mártás átmelegedjen.
A lobogva forró vízbe, beleszórom a farfalle tésztát, megsózom a vizet, és két-három perc múlva a brokkolikat is beledobom.
Közben a tejfölös-sajtos edényt egy szűrőbe teszem, és a forró víz fölé helyezem, hogy tovább melegedjen, míg langyosnál valamivel melegebb nem lesz, vigyázva, hogy azért ne csapódjon ki a tojás.
A tészta főzési idejének lejártakor (8-9 perc), az egészet brokkolistól leszűröm, és visszateszem a főzőedénybe. Ráöntöm a tojásos, tejfölös-sajtos mártást, gyors, de óvatos mozdulatokkal összekeverem, és azonnal tálalom.


Ezt a tésztát, csak frissen elkészítve fogyasszuk, az elkészítés után, szinte azonnal. Melegítve nem jó!
Gruyère sajt helyett, használhatunk goudát, vagy edamit. (trappistát, könyörgöm ne!)
Ez egy remek, és gyors tésztaétel. A kiváló sajtoktól rendkívül finom ízű, a tojástól, és tejföltől pedig, selymesen krémes lett a szósz, mindez a brokkoli friss üde ízeivel…

Egy üde, könnyű, reduktív eljárással készült Chardonnayt tudnék ajánlani hozzá.

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!