Keresés a blogban

Bárány steak mentás zöldborsópürével

Ritkán készítek bárányhúsból ételeket, pedig nagyon szeretem. Sajnos nálunk nem nagyon kapni jó minőségű, friss bárányhúst, ráadásul „aranyárban” mérik, ezért nem túl gyakran kerül az asztalra. Van ugyan egy másik lehetőség is, az Újzélandi fagyasztott bárány, ami egész jó minőségű ugyan, és mindig kapható, de ez talán még drágább, mint a magyar bárányhús.
Ezért ritka csemegeként kezelem a bárányhúsból készült ételeket, és ha nagy ritkán veszek, jól átgondolom, mit is készítek belőle.
Most éppen gyönyörű comb szeletekhez jutottam, amit csonttal együtt szeleteltek. Ez nagyban megkönnyítette a dolgomat, mert nem volt kérdés, hogy készítsem el. Egyszerűen kisütöm szeletben. Már csak a köretét kellet kigondolnom hozzá, és össze is állt az alábbi étel…

Hozzávalók (2 személyre):

· 2 szelet báránycomb kb. (csontosan, ujjnyi vastag, kb.35dkg.)
· 1 ág rozmaring
· fél gerezd fokhagyma
· só, bors
· olívaolaj
A zöldborsópüréhez:
· 40 dkg mirelit zöldborsó
· 1 közepes burgonya
· 2 ek. vaj (4dkg)
· 1 ek. apróra vágott friss menta
· 1 ek. frissen reszelt parmezán
· 2 dl alaplé
· fél gerezd fokhagyma
· só, bors

Előkészületek:

Elkészítem az alaplét. A burgonyát meghámozom, kis kockákra vágom, és félpuhára főzöm (öt perc főzés). A fokhagymát megpucolom.
A báránycomb szeleteket, mindkét oldalán sózom, borsozom. A mentát megmosom, és apróra vágom.

Elkészítés:

Először a borsópürét készítem el.
Egy edényben a vaj felét, egy kevés olajjal felhevítem, és rászórom a mirelit borsót. Mikor kezd kiengedni, és elkezd párolódni, sózom, borsozom, hozzáadom a fél fokhagymát, és rászórom a mentát, és így párolom egy-két percig.
Felöntöm annyi alaplével, amennyi éppen ellepi, beledobom a krumplikat, és lefedve, alacsony fokozaton tovább párolom, míg a borsó teljesen meg nem puhul. Ez kb. tíz perc.
A kész borsóról, leöntöm a lé nagy részét, rászórom a parmezánt, a vaj felét is hozzáadom, majd egy bot-turmixszal pürésítem. Nem turmixlom teljesen simára, hagyom egy kicsit darabosan. Ha kell, utána fűszerezek/sózok.
A mentás zöldborsópürét, tálalásig melegen tartva, félreteszem.















Elkészítem a bárány steaket. Egy serpenyőben olívaolajat melegítek, közepesnél erősebb fokozaton. Az olajjal együtt hevítem a fél gerezd fokhagymát és a rozmaring ágat is, hogy az olaj átvegye az ízeit.
A báránycomb szeleteket, oldalanként 2-4 percig sütöm (vastagságtól függően). Én rozén szeretem, ezért nem sütöm át teljesen, hagyom, hogy a belseje rózsaszín maradjon.

Tálalás, tippek:

Tálaláskor, egy adag borsópürét a tányér közepére halmozok és egy szelet bárány steaket helyezek rá. A tetejét megszórom, egy kevés, apróra vágott friss rozmaring és menta keverékével.
Borsópüré helyett, készíthetünk hozzá rozmaringos tepsis krumplit, vagy pesztós/petrezselymes burgonyapürét is.
Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni. A finom szaftos, zamatos bárányhús, a maga jellegzetes, karakteres ízeivel, kiválóan illik a friss, üde, enyhén mentás édes, „igazi zöldízű” zöldborsópüréhez. A puha, omlós hús, a krémes pürével, nem csak ízben, de textúrában is a verhetetlen kulináris élmények közé tartozik.

A borválasztás egy kicsit nehéz volt, mert a borsópüré miatt először egy fehérbort próbáltam, de nem vált be. A bárány íze, letarolta a rozét is, ezért kénytelen voltam a vörösboros rekeszeket átvizsgálni. Mivel én nem szeretem sem a Pinot-t, sem a Merlot-t, így nem tartok otthon, pedig bárányhoz talán ők illenének. Ezért bontottam egy palack Ausztrál Syrah-t, ami nagyon jó választás volt. A bor fűszeres-borsos, kicsit animális jellege miatt, remek kísérője lett ennek a pompás ételnek.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 1100Ft/adag
A bor: 1200Ft.

2 megjegyzés:

  1. Névtelen8:32

    Jó ötlet, a menta passzol a bárányhoz, amit a közel-keletiek ízgumói tanusítják :-)

    Egy észrevétel: miért kell a szegény borsót annyi ideig főzni? Szerintem elég kér-három perc, ha már úgyis pürésít az ember.

    És ha már itt tartunk, a polentát sem kell agyonfőzni. Akárhány receptet olvasok, mindegyikben félórától egy óráig terjed a főzés előírt ideje. Habverővel keverem a foró, sós vízbe szórás közben, egyet rottyintok rajta, kis vajkocka belé, és max. három perc alatt készen van.

    Nacsak ezt akartam kiírni magamból :-)

    VálaszTörlés
  2. így jár az, aki több receptet is ír párhuzamosan (pedig átfésülöm, mielőtt élesítem a posztot!):)) valóban nem kell ennyi ideig főzni (ezért a krumpli miatt a két-három perc nem elég). javítottam!:)) köszi!

    a polentánál, ízlés kérdése. aki szereti, hogy kicsit grízes/dorozmás, annak nem kell sokáig főzni. érdekes, hogy az "al dente" mániás olaszok, meg órákig főzik...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!