Keresés a blogban

Rizsgombóc (Supplì di Riso)


Egy újabb ötlet (az előző verzió után), a maradék rizottó hasznosítására. Mivel nagy rajongója vagyok a rizottónak, gyakran készítek, de valahogy mindig marad (mint legutóbb) egy-két adagnyi, amit szeretnék másnap hasznosítani, mivel nem szívesen dobok ki ételt. Ezért, szinte vesszőparipám a maradék risotto újrafelhasználása.
Legújabb kísérletem eredménye ez a recept, ami leginkább az Olasz „Supplì di Riso-ra” hasonlít.
Ezt készítettem el nemrég a barátaimnak vacsorára. Hozzá pedig, egy remek rukkola-koktélparadicsom salátát rögtönöztem, amit a kertemből frissen szedett alapanyagokból készítettem.


Hozzávalók:

· Kb. kétadagnyi kész (maradék), alap rizottó
· 2 cső friss, zsenge kukorica
· 1 tojás
· 5 dkg frissen reszelt parmezán
· 1 nagyobb mozzarella (125g.)
· liszt, tojás, morzsa a panírozáshoz
· só, bors
· főzőolaj (napraforgó, mogyoró)
A salátához:
· két maréknyi rukkola (kb. 125g.)
· 30-40 dkg. koktélparadicsom
· málnaecet
· olívaolaj
· só, bors

Előkészületek:

A kukoricáról lehántom a héját, és egy éles késsel, levágom a szemeket róla.
Kikeverem a salátaöntetet úgy, hogy 1:3 artányban összekeverek málnaecetet és olívaolajat, sózom, borsozom, majd felhasználásig hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
Nagyobb darabokra, 2-3 centis kockákra vágom a mozzarellát.
Előkészítem a panírozáshoz a lisztet, tojást, és morzsát.

Elkészítés:

Egy nagyobb keverőtálba teszem a rizottót, beleütök egy tojást, beleszórom a kukoricát, és a parmezánt, sózom, borsozom, majd alaposan elkeverem.
Egy gombócnyi (6-7 cm átmérőjű) rizskeveréket veszek a kezembe, szétlapítom a tenyeremben, és a közepére helyezek egy, a lisztben előzőleg megforgatott, mozzarella darabot (a képen), a széleit behajtogatom, majd egy szabályos gombócot formázok. Közben igyekszem, hogy a sajt lehetőleg a közepén maradjon. Ezután a gombócot lisztbe. Tojásba, és morzsába forgatom, magyarán panírozom.
Egy nagyobb serpenyőben annyi olajat hevítek, amennyi félig ellepi a gombócaimat, és közepesnél erősebb fokozaton, aranybarnára sütöm őket.
Közben, míg sülnek, elkészítem a salátát. A rukkola leveleket és a paradicsomokat egy nagyobb salátás tálba teszem. Ráöntök egy adag öntetetet, ezután kézzel összekeverem. Azért kézzel, mert közben, egy pár koktélparadicsomot összenyomok, hogy a leve kicsorogjon, és elkeveredjen a salátaöntettel. Ezután, még lazán átforgatom, hogy mindenhol bevonja a finom öntet.
A kisült gombócokat, papírtörlőre szedem, és leitatom róla a felesleges olajat. Kész.




















Tálalás, tippek:

A salátát, miután lecsepegtettem róla a felesleges öntetet, a tányérra halmozom. Mellé teszem a gombócokat.
Ezt az ételt, nem csak maradék rizottóból lehet elkészíteni, hanem fűszeres főtt rizsből is. Nem csak mozzarellával, hanem másféle sajttal, vagy akár szardellával, olajbogyóval, félig aszalt (konfitált) paradicsommal, fűszeres kolbászkarikával stb. Csak a képzelet szabhat határt!
A fent leírt mennyiségből, 9-10 db. gombóc készülhet nagyjából, a hagyományos gombóc-méretben.
A kész, bepanírozott, de még ki nem sütött gombócokat, le lehet fagyasztani, így akár hónapokig is el lehet tárolni. Sütés előtt ki kell venni, hagyni kell felengedni.
Igazán jól sikerült egy étel ez a rizsgombóc. A ropogós kéreg alatt, a krémes, ízletes rizs, benne a finom olvadt mozzarellával, méltó reinkarnációja az előző napi rizottónak. A friss, üde rukkola-koktélparadicsom saláta, pedig pompás kiegészítője a Supplì di Riso-nak.
Könnyű száraz fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy palack Zöldveltelinit, vagy Souvignon blanc-t.

2 megjegyzés:

  1. Névtelen8:28

    A blogger tudatalatti már megint működésbe lépett:D Már több hete a fejemben van a rizsgombóc,gondoltam majd VKF re elődrukkolok vele,de megelőztél.
    Nagyon guszta,szerinted panír nélkül megállja a helyét?

    VálaszTörlés
  2. orsi
    attól még előrukkolhatsz:))
    panír nélkül is csináltam már. olvasd el az első linket.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!