Ha az ember, a barátainak szeretne összedobni egy spontán vacsorát, a rizottónál keresve sem találhat jobbat.
Egy alaprizottóhoz, mindig van itthon alapanyag, így csak a hűtőbe kellet benéznem, hogy mivel dobhatnám fel még jobban.
Jelen esetben, egy kis tál erdei gombát, és pár szelet csirkemell filét találtam.
Hozzávalók (4 személyre):
· 2 szelet csirkemell filé
· 30-40 dkg. erdei gomba (vargánya, szegfűgomba)
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 1 csokor petrezselyem
· 1 ek. vaj
· olívaolaj
A rizottóhoz:
· 1 bögre (3dl) rizottó rizs
· 1 ½ liter csirke alaplé
· 1 fej hagyma
· 5 dkg. frissen reszelt parmezán
· 2-3 ek. mascarpone
· fehérbor
· olívaolaj
· só, bors
Előkészületek:
Elkészítem az alaplevet, ha nincs előre elkészítve (nekem mindig van a fagyasztóban). Megtisztítom a gombákat egy papírtörlővel, és feldarabolom. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem. A petrezselymet felaprítom, a parmezánt lereszelem. A csirkemellet felszeletelem, hogy mindenhol egyforma vastag(vékony) legyen, és befűszerezem.
Elkészítés:
Először is a csirkemell szeleteket egy grillserpenyőben megsütöm.
Ezután, nekilátok a rizottó elkészítésének (itt részletesebben..). Egy mély serpenyőben (wok), olívaolajat hevítek, amibe beleszórom az apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, rászórom a rizst, amit fehéredésig pirítok. Ekkor öntök rá egy pohár száraz fehérbor, és addig forralom, míg az alkohol el nem távozik belőle.
Lejjebb kapcsolom a főzőlapot közepes fokozatra, és annyi forró alaplét öntök a rizsre, amennyi éppen ellepi. Állandó keverés mellet, figyelem mikor fő el a lé a rizsről, és azonnal pótolom. Ezt addig ismétlem, míg a rizs meg nem fő (kb. fél óra). Vigyázni kell közben, egyszer se főjön el róla teljesen az alaplé.
Mikor kész, félrehúzom, belekeverem a parmezánt és a mascarponét, lefedem és félreteszem.
Előveszek egy másik serpenyőt, és vajat, meg olívaolajat forrósítok benne. Beledobom a gombákat, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és megpirítom. Felöntöm egy fél pohár borral, és pár percig párolom. Hozzáadom a felaprított petrezselymet, sózom, borsozom, majd a csíkokra vágott, grillezett csirkemellet is hozzáteszem. Egy percig, sűrűn rázogatva zsírjára pirítom az egészet. Kész.
Tálaláskor, a rizottó tetejére halmozom a gombás csirkehúst, a tetejét kevés petrezselyemmel díszítem/ízesítem.
Rizottó, vargánya, csirkehús. Mi kell még egy finom ételhez? Nem részletezem, de ez egy igazán finom kis vacsora volt.
Legjobb, ha egy pohár Chardonnay-t kortyolunk mellé…
"ez egy igazán finom kis vacsora volt"
VálaszTörlés"kis vacsora"?? Úgy megpúpoztad gombával és csirkével, mintha ramadán lenne.
:-))