Keresés a blogban

Rizottó, rostonsült csirkemellel és erdei gombával


Ha az ember, a barátainak szeretne összedobni egy spontán vacsorát, a rizottónál keresve sem találhat jobbat.
Egy alaprizottóhoz, mindig van itthon alapanyag, így csak a hűtőbe kellet benéznem, hogy mivel dobhatnám fel még jobban.
Jelen esetben, egy kis tál erdei gombát, és pár szelet csirkemell filét találtam.


Hozzávalók (4 személyre):


· 2 szelet csirkemell filé
· 30-40 dkg. erdei gomba (vargánya, szegfűgomba)
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 1 csokor petrezselyem
· 1 ek. vaj
· olívaolaj
A rizottóhoz:
· 1 bögre (3dl) rizottó rizs
· 1 ½ liter csirke alaplé
· 1 fej hagyma
· 5 dkg. frissen reszelt parmezán
· 2-3 ek. mascarpone
· fehérbor
· olívaolaj
· só, bors


Előkészületek:

Elkészítem az alaplevet, ha nincs előre elkészítve (nekem mindig van a fagyasztóban). Megtisztítom a gombákat egy papírtörlővel, és feldarabolom. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem. A petrezselymet felaprítom, a parmezánt lereszelem. A csirkemellet felszeletelem, hogy mindenhol egyforma vastag(vékony) legyen, és befűszerezem.

Elkészítés:

Először is a csirkemell szeleteket egy grillserpenyőben megsütöm.
Ezután, nekilátok a rizottó elkészítésének (itt részletesebben..). Egy mély serpenyőben (wok), olívaolajat hevítek, amibe beleszórom az apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, rászórom a rizst, amit fehéredésig pirítok. Ekkor öntök rá egy pohár száraz fehérbor, és addig forralom, míg az alkohol el nem távozik belőle.
Lejjebb kapcsolom a főzőlapot közepes fokozatra, és annyi forró alaplét öntök a rizsre, amennyi éppen ellepi. Állandó keverés mellet, figyelem mikor fő el a lé a rizsről, és azonnal pótolom. Ezt addig ismétlem, míg a rizs meg nem fő (kb. fél óra). Vigyázni kell közben, egyszer se főjön el róla teljesen az alaplé.
Mikor kész, félrehúzom, belekeverem a parmezánt és a mascarponét, lefedem és félreteszem.
Előveszek egy másik serpenyőt, és vajat, meg olívaolajat forrósítok benne. Beledobom a gombákat, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és megpirítom. Felöntöm egy fél pohár borral, és pár percig párolom. Hozzáadom a felaprított petrezselymet, sózom, borsozom, majd a csíkokra vágott, grillezett csirkemellet is hozzáteszem. Egy percig, sűrűn rázogatva zsírjára pirítom az egészet. Kész.







Tálaláskor, a rizottó tetejére halmozom a gombás csirkehúst, a tetejét kevés petrezselyemmel díszítem/ízesítem.
Rizottó, vargánya, csirkehús. Mi kell még egy finom ételhez? Nem részletezem, de ez egy igazán finom kis vacsora volt.
Legjobb, ha egy pohár Chardonnay-t kortyolunk mellé…

1 megjegyzés:

  1. Névtelen10:48

    "ez egy igazán finom kis vacsora volt"

    "kis vacsora"?? Úgy megpúpoztad gombával és csirkével, mintha ramadán lenne.

    :-))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!