Keresés a blogban

Mit is készíthetünk a minestrone maradékából…?

A minap elkészített minestronét, sikerült egy kicsit eltúloznom. A friss, primőr zöldségek sokaságától megrészegülve, sikerült egy kisebb lakodalom ellátására is alkalmas mennyiséget főznöm. Két nap folyamatos leves evés, és szomszédok, barátok ellátmányozása után is maradt egy „csekély” mennyiség. Mivel élelmiszert elvből nem dobok ki, el kellet gondolkodnom, valami „újrahasznosításon”. Így készült el ez a ragu.

Hozzávalók (2 személyre):

· 1 csirkemell
· fél fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2 ek. paradicsom sűrítmény (ha lehet, olasz)
· 5 dkg parmezán
· 1/2 pohár fehérbor
· olívaolaj
· 1 nagy tányér minestrone (maradék)
· só, bors, friss bazsalikom

Előkészületek:

A csirkemellet, lebőrözöm, kicsontozom, és a filéket csíkokra vágom. A hagymát felcsíkozom (zsülienre/julienre), a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A minestronénak leszűröm a levét, és a „sűrűjét” félreteszem. A levéből, négy-öt evőkanálnyit, összekeverem a paradicsom sűrítménnyel, a többit félreteszem.














Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőben olajat hevítek, és rádobom a hagymát a csirkemell csíkokkal. Sózom, borsozom. Mikor mindenhol kifehéredett a hús, hozzáadom a fokhagymaszeleteket is, és egy kicsit tovább pirítom. Ezután felöntöm a fehérborral, és egy-két percig párolom, míg kiforr belőle az alkohol, majd a paradicsomot is hozzáteszem és összeforralom.
Mehet utána a leszűrt minestrone, és elkeverem a paradicsomos csirkehússal. Nyolc-tíz percig párolom közepes lángon, ha kell (mártás sűrűségűnek kell lennie) a maradék lével hígítom, azután félrehúzom, és beletépkedem a bazsalikom leveleket. És kész. Tálaláskor friss bazsalikommal (vagy bazsalikom olajjal) és frissen reszelt parmezánnal, esetleg pecorinoval ízesítsük.

Tippek, tálalás:

Ezt a ragut, ehetjük magában, kenyérrel vagy pirítóssal, de főzhetünk hozzá egy kis penne tésztát is.
A hús-minestrone arányokon, kedvünkre változtathatunk, az ízlésünk szerint.
Frissen elkészítve az igazi, de jól lefedve, egy napot eltarthatjuk a hűtőben.
Érdemes, akár eleve olyan mennyiségű minestronét főzni, hogy utána maradjon ehhez a raguhoz egy jó adag. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
A főzéshez használt csopaki olaszrizling, jól illet az étel mellé is, de egy könnyű vörösborral, pl. kadarka, sem tévedhetünk…

2 megjegyzés:

  1. Névtelen14:47

    Én még nem tudtam annyi minestronét főzni, hogy maradjon is :) Igaz, volt már olyan, hogy még szerdán is azt ettük, de leves nálunk alapvető stratégiai cikk :)
    Egészen ötletes ez a felhasználási javaslat!

    VálaszTörlés
  2. és milyen finom!:) legközelebb, direkt főzök többet, mert nagyon bejött ez a kaja.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!