Keresés a blogban

Gombás tojás… Vagy tojásos gomba?

A szegfűgomba nemcsak a legillatosabb, de szerintem az egyik legfinomabb gombafajta, ami a piacon kapható. Így hát, mikor tegnap a vásárcsarnokban jártam, egyszerűen nem tudtam ellenállni az illatának, mikor az árus elkezdte kipakolni a kőasztalra. Gyerekkori emlékeket ébresztett bennem ez az illat. Gyakran nyaraltam nagyapáméknál, aki nagy gombász volt. Sokszor ment hajnalban az erdőbe gombázni (néha engem is magával vitt), és a falu legelőjén át hazafelé tartva, mindig szedett pár maréknyi szegfűgombát, amit el is készített nekem, hagymával és tojással.
Ezt az emléket felidézve készítettem el én is, a magam, tojásos-gomba változatomat. Íme!

Hozzávalók (2 személyre):

· Kb. 15 dkg szegfűgomba
· 4 tojás
· 1 fej hagyma
· 2-3 gerezd fokhagyma
· fél csokor petrezselyem
· 1 ek. vaj
· olívaolaj
· só, bors


Előkészítés:

A szegfűgombáknak lecsippentem a szárát (nem szabad rajta hagyni, mert nagyon szívós és rágós), folyóvíz alatt átöblítem, és szűrőbe téve lecsöpögtetem.
A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A petrezselymet felaprítom.
A tojásokat megsózom, és felverem.






















Elkészítés:

Egy serpenyőben felhevítem a vajat, egy kis olívaolajjal együtt. Rádobom a hagymát, és egy percig pirítom, majd hozzáadom a gombát, és a fokhagymát és megsózom, borsozom.
A gomba levet enged, ebben párolom tovább, míg el nem forr alóla a lé. Ekkor adom hozzá a petrezselymet, elkeverem, és ha túl száraz, még egy kis olajat adok hozzá mielőtt a felvert tojásokat ráöntöm.
A tojást hozzáadva addig keverem, míg az megszilárdul, vigyázva arra, hogy ne süljön túl, ne száradjon ki a tojás. Kész.

Tippek, tálalás:

Szegfűgomba helyett, használhatunk erdei gombák keverékét is (vargánya, rókagomba, őzláb stb.). Ezt az ételt csak frissen elkésztve fogyaszthatjuk. Melegítve nem jó.
A legjobb tálalási mód, hogy a gombás tojást ráhalmozzuk egy, a tányér közepére helyezett pirítósra, amit előtte egy kis extra szűz olívaolajjal meglocsoltunk. Így a tojásos-gombából szivárgó finom szaft, átjárja a kenyeret, ami nem válik hátrányára az ételünknek:) Szeletekre vágott paradicsommal együtt tálalom.
Ez egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor rendkívül finom étel. Mint már említettem, a szegfűgomba szerintem, az egyik legillatosabb és legfinomabb gomba. Intenzív ízét és illatát, remekül egészíti ki a tojás és a petrezselyem zamata.
Egy pohár Chardonnayval fokozhatjuk még ezt a kulináris élményt…

6 megjegyzés:

  1. Névtelen9:01

    Ide egy adaggal, de hamar!
    Milyen érdekes, hogy a szegfűgomba is -sok máshoz hasonlóan- a rántottában adja a legjobb formáját.

    VálaszTörlés
  2. igen. ezt én is megfigyeltem. szerintem a szarvasgomba is egy lágy tojásrántottával legfinomabb. a tojás jól harmonizál az illatos/ízes hozzávalókkal:)

    VálaszTörlés
  3. Eppen szegfugombat szedtem - angol gyepen. Bolondok ezek az angolok, itt a csodas gyep mindenutt, folytonosan csepeg a nyari eso es no a gomba, de ok nem szedik...
    Hat szegfugomba receptet kerestem, bar en levesnek szeretem, ahogy a nagymamank csinalta, es csak egy kis emlekezteto kene hogy pontosan hogy is volt..mit tegyek, mit ne tegyek bele..
    'Egy kis neznivalo'- mi a cime a filmnek? Szeretnem megnezni vegig.

    VálaszTörlés
  4. csilla
    az angolok, tényleg bolondok:))
    a gombaleves egyszerű, poréhagymát, vagy mogyoróhagymát pirítasz vajon, só, bors, rá a gomba, egy nagyon kevés kakukkfű, egy kicsit párolod, és felöntöd zöldség- vagy csirke alaplével. főződ húsz-harmminc percig alacsony lángon, a végefelé apróra vágott petrezselymet teszel bele. mikor kész, tejföllel behabarod (amibe egy leheletnyi pirosparikát is tehetsz). ha akarod, dúsíthatod egy kis csipetkével a levest.
    vagy tehetsz bele még leveszöldségeket is, de akkor ne alaplével, hanem sima vizzel öntsd fel, és egy kicsit tovább kell főzni.

    a film, a "szinbád". krúdy regénye alapján készült.
    http://www.imdb.com/title/tt0067815/
    a regényt itt elolvashatod, érdemes:)
    http://mek.oszk.hu/00700/00760/html/

    VálaszTörlés
  5. Koszonom. Olvastam mar Szinbadot - bar inkabb a rovid torteneteket, es gyanus is volt a filmreszlet, gondoltam megkerdezem, ugy konnyebben nyomara akadok. Ma persze muszaj volt olvasni meg tobbet, ha mar itt volt a mek link... egy masik mek olvasnivalo, kisse regies de nagyon kedves, a 'Voros Regina'
    http://mek.oszk.hu/05600/05665/index.phtml
    Amugy a szegfugombabol vegul paprikas csirke lett gombaval, ujhagymaval, tortkrumplival koritve. Tettem bele egy fej hagymat, egy vadul felapritott paradicsomot, cikk fokhagymat, sot-borsot, paprikat, csipetnyi lestyant de aztan meggondoltam magam es petrezselyemmel fejeztem be. Nokedli szaggatashoz nem volt idom mar (vagy tehetsegem?:) ) a gomba atvalogatasa utan, amugy az lett volna.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is a gyerek koromat idézi a szegfűgomba! A nagypapámmal jártam teheneket legeltetni a "páskom" -ra Kis gyerekként voltam vele, sokat tanultam. Többek között a gombákat is! Nekem Ő mindig azt mondta, hagyjuk ott a tövét! Úgy is szedte mindig a szegfű gombát is, ahogy a körmével le csippentette a kalapja alatt azt mindig csodáltam! Aztán haza vittük a kötényében. Attól kezdve a nagymamám csinált belőle elképesztő finomságokat! Tojásos gomba, reggelire gyorsan, aztán ebédre, leves belőle, természetesen a kertben meg termelt egyéb zöldségekkel tele pakolva! Aztán a tejszínes gomba pörkölt, nokedlival! Csodálatos volt mindegyik! De! Soha! Soha nem használt olíva olajat! Nem is tudta, hogy az létezik! Azért jegyzem ezt meg! Mert biztosan finom az olíva olajjal is! De az autentikus, az DISZNÓ zsírral készül! :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!