Egyik este aztán neki is álltam a konfitálásnak, ami azonban túl jól sikeredett. A hús annyira omlós és puha lett, hogy kiszedni is alig tudtam a zsírból, esélyét nem láttam annak, hogy az egyben megmarad a grillrácson. Maradt tehát a jól bevált „zsírban eltett” hús, azaz a császár-befőtt.
A projektet, persze nem adom fel, és újra fogok próbálkozni, és majd a 2.0-ás verzióról is beszámolok.
Hozzávalók:
· 1 ½-2 kiló csontos-bőrős sertés császár
· 1 fej hagyma
· 1 kg. Sertés zsír
· 2-4 gerezd fokhagyma
· 4-5 szál kakukkfű (ez elhagyható)
· 2-3 zsályalevél
· só, egész bors,
Elkészítés:
A császárhúst lebőrözöm, nagyobb darabokra vágom, kicsit megsózom, és egy mély edénybe teszem, amiben elférnek egymás mellet a darabok. Közé teszek egy fej hagymát, a megroppantott fokhagymákat, pár szem egész borsot, és a zöldfűszerekből kötött csokrot. Egy kevés vizet öntök alá.
Közben egy másik edényben, közepes lángon, felolvasztom a sertés zsírt, és mikor már folyékony, ráöntöm a húsokra, hogy teljesen ellepje azokat.
A 70-80 fokra előmelegített sütőbe teszem, és négy órán át, sütöm/abálom. A sütő ajtaját kitámasztom egy konyharuhával, hogy ne melegedjen túl.
Mikor kész, a húsokat kiszedem a zsírból, és egy zárható edénybe teszem, szorosan egymás mellé. A forró zsírt, egy sűrű szűrőn át a húsokra öntöm, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyit rátöltök. Megvárom míg kihűl, utána a hűtőszekrénybe teszem.
Tippek, tálalás:
Az így eltett hús, egy hónapig biztos eláll. A húst legalább egy hétig hagyjuk a zsírban „érni” csak ezután használjuk fel. Ehetjük hidegen, fehér kenyérrel, paprikával, paradicsommal, vagy kiszedve a zsírjából, egy serpenyőben hirtelen megpirítva minden oldalát, esetleg sütőben tíz percig sütve 200 fokon, hagyományos sült húshoz való körettel (krumplipüré, párolt rizs stb.) tálalhatjuk.
Ha veszünk ki belőle egy-egy darabot, a maradékot mindig fedjük be a zsírral, hogy levegő ne érje.
Azt már mondanom sem kell, hogy a fűszeres-ízletes zsírjából remek zsíros kenyeret készíthetünk, amit apróra vágott lilahagymával meghintünk, és egy pohár zöldveltelini társaságában elfogyasztunk.
Közben egy másik edényben, közepes lángon, felolvasztom a sertés zsírt, és mikor már folyékony, ráöntöm a húsokra, hogy teljesen ellepje azokat.
A 70-80 fokra előmelegített sütőbe teszem, és négy órán át, sütöm/abálom. A sütő ajtaját kitámasztom egy konyharuhával, hogy ne melegedjen túl.
Mikor kész, a húsokat kiszedem a zsírból, és egy zárható edénybe teszem, szorosan egymás mellé. A forró zsírt, egy sűrű szűrőn át a húsokra öntöm, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyit rátöltök. Megvárom míg kihűl, utána a hűtőszekrénybe teszem.
Tippek, tálalás:
Az így eltett hús, egy hónapig biztos eláll. A húst legalább egy hétig hagyjuk a zsírban „érni” csak ezután használjuk fel. Ehetjük hidegen, fehér kenyérrel, paprikával, paradicsommal, vagy kiszedve a zsírjából, egy serpenyőben hirtelen megpirítva minden oldalát, esetleg sütőben tíz percig sütve 200 fokon, hagyományos sült húshoz való körettel (krumplipüré, párolt rizs stb.) tálalhatjuk.
Ha veszünk ki belőle egy-egy darabot, a maradékot mindig fedjük be a zsírral, hogy levegő ne érje.
Azt már mondanom sem kell, hogy a fűszeres-ízletes zsírjából remek zsíros kenyeret készíthetünk, amit apróra vágott lilahagymával meghintünk, és egy pohár zöldveltelini társaságában elfogyasztunk.
Jujjj...eddig sem voltam az a vega típus, de a fotóidat látva, most már végleg maradok a ragadozók között!
VálaszTörlés