Ezt az emléket felidézve készítettem el én is, a magam, tojásos-gomba változatomat. Íme!
Hozzávalók (2 személyre):
· Kb. 15 dkg szegfűgomba
· 4 tojás
· 1 fej hagyma
· 2-3 gerezd fokhagyma
· fél csokor petrezselyem
· 1 ek. vaj
· olívaolaj
· só, bors
Előkészítés:
A szegfűgombáknak lecsippentem a szárát (nem szabad rajta hagyni, mert nagyon szívós és rágós), folyóvíz alatt átöblítem, és szűrőbe téve lecsöpögtetem.
A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A petrezselymet felaprítom.
A tojásokat megsózom, és felverem.
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítem a vajat, egy kis olívaolajjal együtt. Rádobom a hagymát, és egy percig pirítom, majd hozzáadom a gombát, és a fokhagymát és megsózom, borsozom.
A gomba levet enged, ebben párolom tovább, míg el nem forr alóla a lé. Ekkor adom hozzá a petrezselymet, elkeverem, és ha túl száraz, még egy kis olajat adok hozzá mielőtt a felvert tojásokat ráöntöm.
A tojást hozzáadva addig keverem, míg az megszilárdul, vigyázva arra, hogy ne süljön túl, ne száradjon ki a tojás. Kész.
Tippek, tálalás:
Szegfűgomba helyett, használhatunk erdei gombák keverékét is (vargánya, rókagomba, őzláb stb.). Ezt az ételt csak frissen elkésztve fogyaszthatjuk. Melegítve nem jó.
A legjobb tálalási mód, hogy a gombás tojást ráhalmozzuk egy, a tányér közepére helyezett pirítósra, amit előtte egy kis extra szűz olívaolajjal meglocsoltunk. Így a tojásos-gombából szivárgó finom szaft, átjárja a kenyeret, ami nem válik hátrányára az ételünknek:) Szeletekre vágott paradicsommal együtt tálalom.
Ez egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor rendkívül finom étel. Mint már említettem, a szegfűgomba szerintem, az egyik legillatosabb és legfinomabb gomba. Intenzív ízét és illatát, remekül egészíti ki a tojás és a petrezselyem zamata.
Egy pohár Chardonnayval fokozhatjuk még ezt a kulináris élményt…
Egy serpenyőben felhevítem a vajat, egy kis olívaolajjal együtt. Rádobom a hagymát, és egy percig pirítom, majd hozzáadom a gombát, és a fokhagymát és megsózom, borsozom.
A gomba levet enged, ebben párolom tovább, míg el nem forr alóla a lé. Ekkor adom hozzá a petrezselymet, elkeverem, és ha túl száraz, még egy kis olajat adok hozzá mielőtt a felvert tojásokat ráöntöm.
A tojást hozzáadva addig keverem, míg az megszilárdul, vigyázva arra, hogy ne süljön túl, ne száradjon ki a tojás. Kész.
Tippek, tálalás:
Szegfűgomba helyett, használhatunk erdei gombák keverékét is (vargánya, rókagomba, őzláb stb.). Ezt az ételt csak frissen elkésztve fogyaszthatjuk. Melegítve nem jó.
A legjobb tálalási mód, hogy a gombás tojást ráhalmozzuk egy, a tányér közepére helyezett pirítósra, amit előtte egy kis extra szűz olívaolajjal meglocsoltunk. Így a tojásos-gombából szivárgó finom szaft, átjárja a kenyeret, ami nem válik hátrányára az ételünknek:) Szeletekre vágott paradicsommal együtt tálalom.
Ez egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor rendkívül finom étel. Mint már említettem, a szegfűgomba szerintem, az egyik legillatosabb és legfinomabb gomba. Intenzív ízét és illatát, remekül egészíti ki a tojás és a petrezselyem zamata.
Egy pohár Chardonnayval fokozhatjuk még ezt a kulináris élményt…
Ide egy adaggal, de hamar!
VálaszTörlésMilyen érdekes, hogy a szegfűgomba is -sok máshoz hasonlóan- a rántottában adja a legjobb formáját.
igen. ezt én is megfigyeltem. szerintem a szarvasgomba is egy lágy tojásrántottával legfinomabb. a tojás jól harmonizál az illatos/ízes hozzávalókkal:)
VálaszTörlésEppen szegfugombat szedtem - angol gyepen. Bolondok ezek az angolok, itt a csodas gyep mindenutt, folytonosan csepeg a nyari eso es no a gomba, de ok nem szedik...
VálaszTörlésHat szegfugomba receptet kerestem, bar en levesnek szeretem, ahogy a nagymamank csinalta, es csak egy kis emlekezteto kene hogy pontosan hogy is volt..mit tegyek, mit ne tegyek bele..
'Egy kis neznivalo'- mi a cime a filmnek? Szeretnem megnezni vegig.
csilla
VálaszTörlésaz angolok, tényleg bolondok:))
a gombaleves egyszerű, poréhagymát, vagy mogyoróhagymát pirítasz vajon, só, bors, rá a gomba, egy nagyon kevés kakukkfű, egy kicsit párolod, és felöntöd zöldség- vagy csirke alaplével. főződ húsz-harmminc percig alacsony lángon, a végefelé apróra vágott petrezselymet teszel bele. mikor kész, tejföllel behabarod (amibe egy leheletnyi pirosparikát is tehetsz). ha akarod, dúsíthatod egy kis csipetkével a levest.
vagy tehetsz bele még leveszöldségeket is, de akkor ne alaplével, hanem sima vizzel öntsd fel, és egy kicsit tovább kell főzni.
a film, a "szinbád". krúdy regénye alapján készült.
http://www.imdb.com/title/tt0067815/
a regényt itt elolvashatod, érdemes:)
http://mek.oszk.hu/00700/00760/html/
Koszonom. Olvastam mar Szinbadot - bar inkabb a rovid torteneteket, es gyanus is volt a filmreszlet, gondoltam megkerdezem, ugy konnyebben nyomara akadok. Ma persze muszaj volt olvasni meg tobbet, ha mar itt volt a mek link... egy masik mek olvasnivalo, kisse regies de nagyon kedves, a 'Voros Regina'
VálaszTörléshttp://mek.oszk.hu/05600/05665/index.phtml
Amugy a szegfugombabol vegul paprikas csirke lett gombaval, ujhagymaval, tortkrumplival koritve. Tettem bele egy fej hagymat, egy vadul felapritott paradicsomot, cikk fokhagymat, sot-borsot, paprikat, csipetnyi lestyant de aztan meggondoltam magam es petrezselyemmel fejeztem be. Nokedli szaggatashoz nem volt idom mar (vagy tehetsegem?:) ) a gomba atvalogatasa utan, amugy az lett volna.
Nekem is a gyerek koromat idézi a szegfűgomba! A nagypapámmal jártam teheneket legeltetni a "páskom" -ra Kis gyerekként voltam vele, sokat tanultam. Többek között a gombákat is! Nekem Ő mindig azt mondta, hagyjuk ott a tövét! Úgy is szedte mindig a szegfű gombát is, ahogy a körmével le csippentette a kalapja alatt azt mindig csodáltam! Aztán haza vittük a kötényében. Attól kezdve a nagymamám csinált belőle elképesztő finomságokat! Tojásos gomba, reggelire gyorsan, aztán ebédre, leves belőle, természetesen a kertben meg termelt egyéb zöldségekkel tele pakolva! Aztán a tejszínes gomba pörkölt, nokedlival! Csodálatos volt mindegyik! De! Soha! Soha nem használt olíva olajat! Nem is tudta, hogy az létezik! Azért jegyzem ezt meg! Mert biztosan finom az olíva olajjal is! De az autentikus, az DISZNÓ zsírral készül! :)
VálaszTörlés