Keresés a blogban

Foci, sör, korcsolya...

Foci EB. van. Mit tehet ilyenkor a férfiember? Felkészül az esti meccsekre. A hűtőbe kerül pár doboz sör, vagy valami jóféle fröccsnek való száraz fehérbor, mellé a szóda…
De mindezek maradéktalan élvezetéhez, szükségeltetik valamilyen sör/bor korcsolya is, ami kellőképpen tartalmas, fűszeres és sós, hogy jókat lehessen rá inni, amire viszont muszáj enni... Így folytatva ezt az ördögi kört, egészen a meccs végéig (vagy tovább).
Így hát, nekiláttam az egyik kedvencemnek, a fokhagymás-rozmaringos csiga sütésének.


Hozzávalók:

· 3 csésze liszt
· 1 tk szárított élesztő
· 10 dkg vaj
· 3 gerezd fokhagyma
· 1 ág rozmaring
· 1 tojás
· só, bors, cukor,
· olívaolaj


Elkészítés:

Először is elkészítem a tésztát. A kenyérsütő gépbe öntök egy csésze vizet, három evőkanál olívaolajat, egy-egy teáskanál sót és cukrot, majd rászórom a három csésze lisztet és az egy teáskanál élesztőt. A kelesztő/dagasztó programmal elkészítem a tésztát.
Ha nincs kenyérsütő gép, akkor egy keverőtálba szórom a lisztet, egy kevés cukros langyos vízben felfuttatom az élesztőt, amit a maradék vízzel, a sóval és az olajjal együtt, a liszthez adom, elkeverem, alaposan átgyúrom, majd egy órán át, lefedve kelesztem valami langyos helyen.
Miközben a tészta kel, összeállítom fűszervajat. A mozsárban összetöröm a fokhagymát, és a rozmaring leveleit, egy kevés durva tengeri sóval együtt. A pépet hozzákeverem a puha vajhoz, és kevés borsot örölök bele.
A megkelt tésztát, átgyúrom, hogy a levegő kijöjjön belőle. Két részre osztom a tésztát, és egy-egy, kb. 20x40-es téglalappá nyújtom. Vékonyan megkenem a fűszeres vajjal, és feltekerem, mint egy rétestésztát. A hengerből, három-négycentis karikákat vágok, egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem, és kézzel lelapítom, hogy egy lapos csigát kapjak. Fél órára félreteszem kelni. Felvert tojássárgájával (egy kis vizet is keverek hozzá), megkenem a tetejüket, és a 220 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeverés), 12-15 perc alatt készre sütöm.




















Tippek, tálalás:

A fokhagymás-rozmaringos csiga, remek vendégváró, vagy parti-étel.
Melegen és hidegen is fogyasztható.
A fagyasztást is jól tűri. Nyersen és kisütve is lefagyaszthatjuk. Az utóbbi esetben, ha el akarjuk fogyasztani, hagyjuk felengedni a fokhagymás csigát, és azután pár percre a sütőbe téve, friss-ropogóssá tehetjük, mintha csak most sütöttük volna.
Ebből a mennyiségből, kb. 20 db. Öt-hat centi átmérőjű csigát kapunk.

5 megjegyzés:

  1. Névtelen23:29

    Szia! Ezt gyorsan meg is csináltam, finom lett, leírom a tapasztalataimat:
    - a hozzávalóknál írod a borsot, de a részletes leírásban nem említed, hogy hol használod. Én nagyon óvatosan tettem a fűszervajba, de el tudom képzelni, hogy a tésztába kellett volna (és/vagy)
    - úgy látom érdemes eléggé szorosan feltekerni, mert ha túl laza, akkor a sütésnél erőteljesebben nyílik szét, ami sztem nem kívánatos
    - nem írtad, hogy a 220 fok légkeveréssel van vagy anélkül, én légkeveréssel próbáltam és sztem oké lett (bocs, hogy ilyen részlet-freak vagyok :) )
    - picit sótlannak találtam (de ez simán lehet az én hibám/ízlésficamom), talán a tésztába kellett volna még fél teáskanál és a vajba picit több, mert ott nagyon csínján bántam vele
    Mindent összevetve nagyon finom lett és jól csúszik rá a Heineken :)
    Üdv,
    Mici

    VálaszTörlés
  2. akkor szép sorjában:))

    -valóban nem írtam, elfelejtettem, de természetesen a fűszervajba tettem a borsot.
    -én is hőlégkeveréssel sütöttem, ez is lemaradt az írásból. pótolom ezeket.
    -a sót, tényleg ízlés szerint kell használni, de ne a tésztába tegyél többet, mert nem fog megkelni. inkább a vajat sózd egy kicsit erősebben.

    én kozellel próbáltam, úgy sem volt rossz:))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen8:24

    J� a rozmaringos-fokhagym�s csiga, de az olaszok kiestek. S�sperec jobban passzol a mai m�sorhoz!

    :-))

    VálaszTörlés
  4. perec és döner kebab :))

    VálaszTörlés
  5. Kicsit lecsúszva ugyan a fociról, de én most készítem; épp kel a bucim. A férjem esti sörözésre készül a barátokkal, így muszáj valami "szivacsot" készítenem. Én a fokhagymával kapcsolatban nem bírok magammal, ergo abból kicsit többet tettem bele... Nagyon kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!