Keresés a blogban

Cézár saláta, vagy valami olyasmi…

Megint grilleztünk. Pár barátom bejelentkezett, hogy „nem-e sütnénk valamit hirtelen?”. Mivel nem vagyok semmi jónak elrontója, nem álltam ellent egy percig sem, össze is szerveztük a dolgot, ki mit hoz, és mikor. Persze megint a csirkecomb került elő, mert hogy azzal nem lehet mellényúlni, mindenki szereti.
Nekem viszont semmi kedvem nem volt egyszerű sült csirkecombot enni, így kitaláltam, hogyan lehetne úgy „javítani” rajta, hogy mindenkinek tessen. A megoldás, a Cézár saláta lett.
Valamilyen salátát egyébként is késztettünk volna a húshoz, meg a grissini kenyértésztáját is dagasztotta már a gép, így hát csak az öntetet kellet összedobni, és máris rendelkezésre állt minden ami kell egy jó kis cézárhoz, grill stílusban.


Hozzávalók (4 személyre):
· 5-6 db csirke felsőcomb
· 1 fej saláta (lehetőleg római saláta)
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 ág rozmaring
· olívaolaj
· só, bors
· egy tucat grissini
Az öntethez:· 3 szardella filé
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 citrom leve
· 1 marék frissen reszelt parmezán
· 1 ek. tejföl
· só, bors
· olívaolaj

Előkészületek:

Először is, elkészítem a „klasszikus” cézár öntetet. A mozsaramba, beledobom a szardellákat, és a fokhagymát, és pépesre zúzom. Hozzáadom a parmezánt és a tejfölt (tejföl helyett, tehetünk bele házi majonézt is), és simává dolgozom az egészet.
Ezután egy kisebb csavaros tetejű üvegbe facsarom a citrom levét, és háromszor annyi olívaolajat adok hozzá. sózom, borsozom, majd alaposan összerázom (emulgeálom). Hozzáöntöm a szardellás-parmezános péphez, jól elkeverem, és visszaöntöm az egészet az üvegbe. Tálalásig félre teszem.

A rozmaring leveleit lehúzom a száráról, és a fokhagymával együtt a mozsárba dobom. Pépesre zúzom, majd egy deci olívaolajat öntök hozzá, és elkeverem. Evvel a mártással kenem meg a csontjánál szétnyitott (de nem kicsontozott) csirke felsőcombokat. Sütésig letakarva félreteszem.
Ezután elkészítem a grissiniket.

Elkészítés:














Tüzet rakok a grillsütőmben, majd a parázson megsütöm a csirkehúst, ez után félreteszem, hogy egy kicsit hűljön.
Addig a saláta leveleit megmosom, kicentrifugázom, nagyobb darabokra tépkedem (hagyhatjuk egyben is), és egy nagy salátás-tálba teszem. A sült húsokat kézzel a salátátalevelekre tépkedem. Pár grissinit karikákra vágok (egy serpenyőt dobok a grillrácsra), fokhagymás olívaolajon kissé megpirítom, és azt is rászórom. Az öntetet felrázom, és annyit öntök rá, hogy nagyjából minden hol bevonja a salátákat. Összeforgatom az egészet, és tálalom.

Tippek, tálalás:
Természetesen ezt a salátát, elkészíthetjük sütőben, vagy serpenyőben sült hússal is.
Az öntetet, előző nap is elkészíthetjük, úgy jobban összeérnek az ízek. Az cézár-öntet, jól lezárva, egy-két hétig eláll a hűtőben.
Tálaláskor szórjunk a salátára parmezán forgácsokat, és tehetünk mellé pluszban húst, és grissinit, ha valaki kevesli a „csak” salátát.
A „szokványos” cézár salátához, sokat adott hozzá ízben a finom grillezett, enyhén füstös hús, és a frissen sült ropogós grissini-karikák, amik azonnal felszívták az öntet, és a sült hús szaftjának keverékét. Mindez a harsogóan friss-ropogós saláta levelekkel…
Finom, házi bodzaszörpöt ittunk hozzá, egy kis mentalevéllel megbolondítva, de ha valaki bort szeretne hozzá inni, akkor egy friss, gyümölcsös rozét ajánlanék.

3 megjegyzés:

  1. Névtelen15:28

    Ez igen! Remek az öntet, amit leírtál! Eddig csak a boltban kaphatót használtam, mert nem találtam olyan öntet receptet, ami ízlett is volna, de ez....Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  2. Névtelen18:35

    Üdv...én csak egy Cézár saláta receptet kerestem, vagy valami olyasmit:-))...amúgy gyakran járok a konyhádba:-))...aztán ahogy nézelődtem tovább a Google-ban véletlenül rátaláltam a Cézárodra máshol is...pontosabban a fotódra...mert a hozzátartozó recept, nem igazán "Tomás":-))

    http://delina.hu/?p=295

    Tudom, hogy mekkora precizitással készülnek az ételeid, fotóid, bejegyzéseid...(TV)azt viszont nem tudom, te tudsz-e erről, kölcsönadtad, vagy "kölcsön vették" a fotódat.

    Amennyiben hozzájárulásoddal használják a képet elnézést, hogy zavartalak.
    További sok sikert kívánok fakanállal, vagy ecsettel a kezedben egyaránt!
    Marika

    VálaszTörlés
  3. köszönöm, hogy felhívtad a fegyelmemet erre. természetesen nem adtam a hozzájárulásomat, pláne nem egy ilyen borzalmas rossz recepthez:) sejtheted, hogy trappista meg ezersziget öntet használatához nem adnám a nevem...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!