Hozzávalók (2 személyre):
· 1 csirkemell
· fél fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2 ek. paradicsom sűrítmény (ha lehet, olasz)
· 5 dkg parmezán
· 1/2 pohár fehérbor
· olívaolaj
· 1 nagy tányér minestrone (maradék)
· só, bors, friss bazsalikom
Előkészületek:
A csirkemellet, lebőrözöm, kicsontozom, és a filéket csíkokra vágom. A hagymát felcsíkozom (zsülienre/julienre), a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A minestronénak leszűröm a levét, és a „sűrűjét” félreteszem. A levéből, négy-öt evőkanálnyit, összekeverem a paradicsom sűrítménnyel, a többit félreteszem.
Elkészítés:
Egy magas falú serpenyőben olajat hevítek, és rádobom a hagymát a csirkemell csíkokkal. Sózom, borsozom. Mikor mindenhol kifehéredett a hús, hozzáadom a fokhagymaszeleteket is, és egy kicsit tovább pirítom. Ezután felöntöm a fehérborral, és egy-két percig párolom, míg kiforr belőle az alkohol, majd a paradicsomot is hozzáteszem és összeforralom.
Mehet utána a leszűrt minestrone, és elkeverem a paradicsomos csirkehússal. Nyolc-tíz percig párolom közepes lángon, ha kell (mártás sűrűségűnek kell lennie) a maradék lével hígítom, azután félrehúzom, és beletépkedem a bazsalikom leveleket. És kész. Tálaláskor friss bazsalikommal (vagy bazsalikom olajjal) és frissen reszelt parmezánnal, esetleg pecorinoval ízesítsük.
Tippek, tálalás:
Ezt a ragut, ehetjük magában, kenyérrel vagy pirítóssal, de főzhetünk hozzá egy kis penne tésztát is.
A hús-minestrone arányokon, kedvünkre változtathatunk, az ízlésünk szerint.
Frissen elkészítve az igazi, de jól lefedve, egy napot eltarthatjuk a hűtőben.
Érdemes, akár eleve olyan mennyiségű minestronét főzni, hogy utána maradjon ehhez a raguhoz egy jó adag. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
A főzéshez használt csopaki olaszrizling, jól illet az étel mellé is, de egy könnyű vörösborral, pl. kadarka, sem tévedhetünk…
Egy magas falú serpenyőben olajat hevítek, és rádobom a hagymát a csirkemell csíkokkal. Sózom, borsozom. Mikor mindenhol kifehéredett a hús, hozzáadom a fokhagymaszeleteket is, és egy kicsit tovább pirítom. Ezután felöntöm a fehérborral, és egy-két percig párolom, míg kiforr belőle az alkohol, majd a paradicsomot is hozzáteszem és összeforralom.
Mehet utána a leszűrt minestrone, és elkeverem a paradicsomos csirkehússal. Nyolc-tíz percig párolom közepes lángon, ha kell (mártás sűrűségűnek kell lennie) a maradék lével hígítom, azután félrehúzom, és beletépkedem a bazsalikom leveleket. És kész. Tálaláskor friss bazsalikommal (vagy bazsalikom olajjal) és frissen reszelt parmezánnal, esetleg pecorinoval ízesítsük.
Tippek, tálalás:
Ezt a ragut, ehetjük magában, kenyérrel vagy pirítóssal, de főzhetünk hozzá egy kis penne tésztát is.
A hús-minestrone arányokon, kedvünkre változtathatunk, az ízlésünk szerint.
Frissen elkészítve az igazi, de jól lefedve, egy napot eltarthatjuk a hűtőben.
Érdemes, akár eleve olyan mennyiségű minestronét főzni, hogy utána maradjon ehhez a raguhoz egy jó adag. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
A főzéshez használt csopaki olaszrizling, jól illet az étel mellé is, de egy könnyű vörösborral, pl. kadarka, sem tévedhetünk…
Én még nem tudtam annyi minestronét főzni, hogy maradjon is :) Igaz, volt már olyan, hogy még szerdán is azt ettük, de leves nálunk alapvető stratégiai cikk :)
VálaszTörlésEgészen ötletes ez a felhasználási javaslat!
és milyen finom!:) legközelebb, direkt főzök többet, mert nagyon bejött ez a kaja.
VálaszTörlés