Keresés a blogban

Sütés a szabadban



Megint kerti sütés. Most is az egyszerűségre törekedtem. Nem érdemes szerintem bonyolult fogásokkal kísérletezgetni a szabadban sütéskor, mert csak a saját dolgunkat nehezítjük meg feleslegesen. A legrosszabb, amit ilyenkor tesznek emberek, hogy ezerféle salátát készít, többféle húst, és zöldségeket süt, hogy mindenkinek a kedvében járjon, és mindenkit elkápráztasson a szakácstudományával. De ezzel csak azt éri el, hogy az egész parti csak rohangálásból, és stresszből áll, és a barátaira nem jut semmi ideje (én is estem már ebbe a csapdába).
Ennek jegyében, most is egy egyszerű, szalonnás, hagymás, csirkecomb-húsos nyársat készítettem...


Hozzávalók (4 személyre):

· 8-10 db. Csirke felsőcomb
· kb. 30 dkg füstölt szalonna
· 4-5 kisebb fej hagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· friss rozmaring
· olaj
· só, bors
· 8-10 db bambusz nyárs

Előkészületek:

A csirkecombokat lebőrözöm, kicsontozom, és nagyjából 3-4 centis kockákra vágom. A szalonnákat vékonyan felszeletelem (kérjük meg a hentest, hogy a szalonnából egy kb. három centi széles szeletet vágjon, és abból szeljünk vékony lapocskákat).
A fokhagymát és egy rozmaring ág leveleit, mozsárban pépesre töröm, reszelek rá egy kevés citromhéjat, és az egészet egy deci olívaolajjal elkeverem. A fűszeres olaj kétharmadát a felkockázott húsra öntöm, és alaposan elkeverem, majd félreteszem egy fél órára, hogy a fűszerek átjárják (előző nap is elkészíthetjük).
A hagymát nyolcadokra vágom.

A kerti sütőben tüzet rakok fahasábokból, meggyújtom, és hagyom parázsra leégni. (használhatnék készen kapható grill faszént is, de én nem szeretem, mert csak vegyszerekkel lehet jól begyújtani, és azok használatát igyekszem elkerülni. Különben is, mivel fával fűtök télen, mindig van otthon hasábfa, amiből remek parázs készíthető.) A parazsat egyenletesen elterítem, és fölé helyezem a grillrácsot, melyet közvetlen a sütés előtt, jól bedörzsölök egy darab szalonnabőrrel.


















Elkészítés:

Fogom a bambusz nyársat, és először egy negyed hagymát szúrok fel rá, majd felváltva a hús és szalonna szeleteket. A végét megint egy negyed hagymával zárom le (közé is tehetünk egy-egy hagyma szeletet).
A nyársakat, izzó faszénparázs felett, gyakori forgatással megsütöm, közben a maradék fűszeres olajjal kenegetem, amibe előtte egy teáskanálnyi sót kevertem.
Az izzó parázsra szórjuk rá a maradék rozmaringot, hogy a füstje átjárja a húst a sülés közben.


Tippek, trükkök, tálalás:

Természetesen, még fel lehet turbózni a nyársat sok mindennel. Ízlés szerint, gombát, paprikát, cukkínit, vagy más zöldséget is tűzdelhetünk a húsok közé. De akár lehet kolbászkarikákat, vagy akár ananászt is közé tenni.
Sütéskor, a legszélső húsnál ellenőrizzük, hogy átsült-e (egy éles késsel vágjuk át és nézzük meg, hogy nem rózsaszínű-e). Ha a szélső hús megsült, a közepén lévő hús is biztosan jól átsült, mert ott jobban éri a hő. A csirkehúst minden esetben jól át kell sütni!

A nyársakhoz, focaccia kenyeret sütöttem (szokás szerint), paprikát, paradicsomot, és újhagymát tettem mellé az asztalra. (De készíthetünk belőlük salátát is valami egyszerű dresszinggel, mondjuk vinegrettel.)
Üde, gyümölcsös rozé borból készült fröccsöt ajánlok hozzá, vagy egy pohár, jól lehűtött zöldveltelinit.

5 megjegyzés:

  1. Névtelen13:29

    Így igaz, nem szabad túlbonyolítani. Bár -ha csak nincs tematikusan valami- szoktam kétfajta húst és mondjuk egyfajta zöldet grillezni, mert az még gond nélkül belefér a választékbővítésbe, de ennél többet tényleg soha. Viszont a saláta nálam is egyfajta.

    Ezek a csirkék végül egész jó kis kebabok lettek, legközelebb lehet, én is ebbe az irányba megyek el, akár egy közel-keleti ízvilággal. Hol kapható a bambusz nyárs?

    VálaszTörlés
  2. közelkeleti ízvilág? hmm, nem rossz! egy kis fahéjas-gyömbéres-korianderes fűszerezésű siskebab, egy nagy tál tabbouleh-vel... lehet, hogy legközelebb én is bepróbálom:))
    bambusznyársat, szinte minden boltban kaphatsz, ahol kertigrill cuccokat is árulnak. tesco, interspar, praktiker stb. 100 vagy 50 darabos kiszerelésben. keresd a grill alutálcák, begyujtó folyadékok környékén...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16:27

    Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen10:24

    "Az izzó parázsra szórjuk rá a maradék rozmaringot" ... "focaccia kenyeret sütöttem"...

    Aha, te is nézed Jamiet?

    :-)

    Mmmm... de jó az a rozmaringos focaccia!

    VálaszTörlés
  5. naná hogy nézem! én nagyon kedvelem jamie olivert, és a műsorait is mindig megnézem:)))

    a fokhagymás-rozmaringos focaccia, már vagy öt éve alap nálam a keri partikon. bármit sütök, megy hozzá...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!