Keresés a blogban

"Kínai" párolt zöldség

Ha nagy ritkán elvetődök egy plázába, és megéhezek (ez mondjuk, gyakrabban előfordul), akkor egyenesen egy kínai büfé felé veszem az irányt, és rendeljek bármit, egy valami nem maradhat ki a menüből, a párolt zöldség.
Töredelmesen bevallom, rajongok ezért az ételért. Egyszerre puha és ropogós zöldségek, alatta a selymes szósz/szaft, mindez a finoman füstös szezámolaj aromájával, egyszerűen utánozhatatlan. És ez most szó szerint értendő, mert nekem még ezt a kaját, nem sikerült maradéktalanul rekonstruálnom otthon. Persze, én nem használok nátrium-glutamátot, amivel a kínai büfékben, igazán nem spórolnak.
Számos próbálkozás után, végül sikerült valami hasonlót összehozni, bár nem lett ugyanolyan. Nem lett rosszabb, csak más.
Azóta, gyakran készítek otthon ilyet.

Ez a fajta zöldség étel, tetszés szerinti alapanyagokból összeállítható, a lényeg, hogy legyenek benne karakteres ízű (hagyma, zöldhagyma), és karakteres állagú (kínai kel, bambuszrügy, fafüle gomba), zöldségek egyaránt. A többi szabadon választott, az egyéni ízlésnek, vagy a hűtő tartalmának megfelelően. Nekem most az alábbiak voltak otthon.

Hozzávalók:


· 2-3 ek. fokhagyma-gyömbér szósz (50-50%)
· két közepes sárgarépa
· fél kínai kel
· 2-3 fej hagyma
· fél csésze zöldborsó (mirelit)
· 1 kis doboz bambuszrügy és/vagy bébikukorica (konzerv)
· szárított fafüle gomba
· 1 csésze hús- vagy zöldség alaplé
· világos szójaszósz
· szezámolaj
· száraz sherry
· csípős chilikrém,
· só, cukor, étkezési keményítő,
· mogyoró, vagy napraforgó olaj

Előkészületek:

Nekem mindig van a hűtőmben eltéve egy üvegben, saját gyártmányú gyömbér-fokhagyma paszta, de ha éppen nincs, akkor fele-fele arányban összekeverek préselt fokhagymát, és reszelt gyömbért, és annyi olajat öntök hozzá, hogy sűrű pépet kapjak.
A zöldségeket nagyjából egyforma (2-3cm) darabokra vágom, és félreteszem. A szárított gombát beáztatom, a konzerv zöldségeket lecsöpögtetem, leöblítem tiszta vízzel.
Egy csésze alaplébe, belekeverek egy evőkanál étkezési/kukorica keményítőt.

Elkészítés:
















Fogok egy wokot, a legerősebb fokozaton felforrósítom, egy kevés olajat öntök bele, és kezdve a legkeményebbel, beledobom a sárgarépát. Egy kicsit pirítom, majd rádobom a hagymát, és két evőkanálnyit a gyömbér-fokhagyma keverékből. Aláöntök egy kevés száraz sherryt, amit mindjárt el is forralok a zöldség alól. Most jön a többi alapanyag, a borsó, a bambuszrügy, bébikukorica, gomba, közben folyamatosan keverem, és rázom a wokot. Közben megsózom. Aláöntök egy kevés keményítős alaplevet, pár evőkanálnyi világos szójaszószt locsolok rá, hozzáadom a kínai kelt, pár pillanatig párolom, és mielőtt összeesne, leveszem a tűzről, meglocsolom egy jó adag finom, füstös aromájú szezámolajjal, még egyszer összekeverem, és tálalom.

Tippek, tálalás:

Akkor jó, ha a zöldségek megpárolódtak, de ressek, ropogósak maradnak, (kivéve persze a borsót, és gombát) és egy kevés lében áll az egész, ami egy picit „nyúlós” selymes a keményítős alaplétől.
Ezt a párolt zöldséget, önálló fogásként, és köretként, egyaránt fogyaszthatjuk. Én, ha önmagában eszem, sötét szójaszószt is öntök még hozzá.
Köretnek, kiváló a különféle panírozott, vagy tempura falatkák mellé, esetleg sülthús-falatokhoz. Jómagam, ebben a konkrét esetben, a párolt zöldség mellé, tempuratésztában sült halfalatkákat készítettem édes-csípős szósszal.
De ez már a következő poszt témája…




2 megjegyzés:

  1. Névtelen18:29

    "gyömbér-fokhagyma paszta" - ezt nem ismertem, pedig mindkettőt szeretem. Hm... Olaj helyett creme fraicheben keverem majd el, és sült halra teszem.

    VálaszTörlés
  2. mivel elég gyakran csinálok kínai kaját, ezért szoktam készíteni, egy nagy adaggal ebből a pasztából. egy az egy arányban elkeverem a reszelt gyömbért a préselt fokhagymával egy kis olajat keverek hozzá, beteszem egy kisebb duntsztos üvegbe, öntök a tetejére egy kis olajat, és így honapokig is eláll.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!