Keresés a blogban

Kínai kaja - Édes-pikáns halafalatok

Az előző posztomban már megelőlegeztem ezt az ételt, és mivel én szavatartó ember vagyok, ezért most jöjjön ennek a receptje.
Ez egy kicsit kevert nemzetiségű étel lesz, mert a japán tempurából, és a kínai édes-csípős chiliszószból áll össze. Én most tőkehalat használtam, de lehet más fajta halból, rákfélékből, vagy akár csirkemellből is készíteni.
Kínai büfékben találkozni hasonló ételekkel, mint ez, például szezámmagos csirke, vagy csípős halfalatok néven.


Hozzávalók:

· 60 dkg tőkehal filé
· 2 tojás (hűtőben lehűtve)
· 1 csésze jeges víz
· 1 csésze liszt + egy kevés
· 4-5 ek. édes chiliszósz
· 2 ek. barnacukor
· 1-2 tk csípős chili krém
· só, étolaj, fehérbor ecet

Előkészületek:

A halat, nagyobb falatokra vágom, kb. 4-5 centisekre, megsózom, lisztbe forgatom, lerázom a felesleget, és félreteszem.
Kikeverem az édes-csípős szószt. Az édes csiliszószhoz, ha nincs otthon, akkor jó minőségű ketchupot használok (bio, heinz), hozzákeverek egy-két teáskanál csípős chiliszószt, kevés vízzel meghigítom, megszórom, még két kanál barnacukorral, és jól elkeverem. Folyamatosan kóstolva, beállítom a csípősség, és édesség arányát, ízlés szerint (a savanyságát, fehérbor ecettel korrigáljuk).

Elkészítés:



Felteszek egy nagyobb edénybe étolajat, és felforrósítom, közepesnél erősebb lángon.
Előveszem a hideg tojást, a jeges vizet, az átszitált lisztet, és összeállítom a tempura tésztáját. A tojást és a vizet alaposan felverem, beleszórom a lisztet, és lazán elkeverem egy evőpálcikával.
A haldarabokat belemártom a tésztába, és a forró olajba dobva, kisütöm. A kisült halat, egy papirtörlővel bélelt tányéron félreteszem.
A bekevert édes-csípős szószt, egy enyhén olajos, forró wokba öntöm, megvárom, míg felforr, akkor beledobom a halat, és rázva-dobva a wokban, rápirítom/karamellizálom a szószt.


Tippek, tálalás:

Fontos, hogy a tempura tésztája a lehető leghidegebb legyen, mikor sütni kezdjük, mert így lesz a tészta ropogós, és könnyű.
Ízlés szerint, szezámmaggal is megszórhatjuk a halunkat. Mikor kész, egy másik, száraz serpenyőben szezámmagot pirítok, abba dobom át a halat, és beleforgatom a magokba.
Készíthetjük, úgy is, hogy az édes-csípős szószt nem pirítjuk rá, hanem egy külön edényben, mártogatós szószként tálaljuk.
Kínai sült rizzsel, sima párolt rizzsel, vagy párolt zöldséggel is kitűnő fogás lehet, ez a pikáns halétel.

5 megjegyzés:

  1. Névtelen9:13

    "Ízlés szerint, szezámmaggal is megszórhatjuk a halunkat."

    A fekete szezámmag díszít(het) is. (Legalábbis lazac esetében.)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen17:02

    No, ez is megvolt: persze Heinz Ketchuppal csináltam, mert a kölköknek is kell enni adni... Az enyém nem volt fotózható külalakú, mert lemászott róla a tészta sütés közben, biztos azért, mert kevés olajban sütöttem. Bio barnarizs volt a köret, és eltekintve a kinézettől, kiválóan omlós, finom lett, köszönöm a receptet! Rövid értékelésem: rövid elkészítési idő, de túl sok tál, serpenyő... (utálok mosogatni)

    VálaszTörlés
  3. forró bő olaj, és akkor nem jön le a tészta.
    a sok piszkos tálat meg legyőzi a mosogatógép:))

    VálaszTörlés
  4. Névtelen22:37

    Azt persze elfelejtettem mondani, hogy más állatból készítettem: csirkemellből. A serpenyős téma meg csak hiszti volt, nálam is a mosogatórobot csinálja!:-) Úgyhogy minden tökjó...

    VálaszTörlés
  5. :)) pont most tettem be egy posztot a csirkemelles verzióról.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!