Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják II.

Eljött az ideje, hogy előszedjem a kamrámból az ősszel eltett bazsalikomos paradicsomszószt, és valami gyors és egyszerű tészta ételt rittyentsek belőle. Volt még a hűtőben egy kis grillezett padlizsán és cukkini, amit szintén felhasználtam. Ezekre az alapanyagokra, és a penne tésztára hangszerelve következik, két paradicsomos-tészta variáció.

Paradicsomos penne, grillezett padlizsánnal, (két személyre):

Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben előveszek a kamrából egy fél üveg (2,5 dl/ü.) házi készítésű paradicsomszószt, ennek hiányában, egy serpenyőben olívaolajat hevítek, benne két apróra vágott fokhagymagerezddel, és egy szardellafilével, amibe fél doboz konzervparadicsomot (mutti polpa) öntök, sózom, borsozom, egy teáskanálnyi cukrot szórok bele, és összeforralom. Ezután, közepes lángon tovább főzöm.
Ha a tésztafőző víz lobogva forr, beleszórok 20-25 dkg penne tésztát, egy evőkanál sót, egyszer elkeverem, és hagyom zubogva főni. Közben a paradicsomszószba, beledobok 8-10 szelet
grillezett padlizsánt.
Közben a tészta megfőtt (al dente, kb. 9-10perc), egy szűrőkanállal a szószra kanalazom, hagyom egyet rottyanni, és kész. Parmezán forgácsokkal a tetején tálalom.



Könnyű vörösborral fogyasztom, mondjuk egy pohár szekszárdi kadarkával.



Tonhalas-paradicsomos penne, (két személyre):



Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben egy serpenyőben, kevés olívaolajon, három szardellafilét hevítek. Mikor a szardella elolvad, ráöntök 1,5 dl kész házi paradicsomszószt, vagy ha nincs, akkor fél doboz hámozott, darabolt konzervparadicsomot (mutti polpa). Mikor elkezd rotyogni, takarékra teszem, és egy doboz lecsöpögtetett tonhalkonzervet (rio mare vagy calvo,52g) dobok rá, borsozom, pár csepp citromlével ízesítem, és elkeverem. Egy darab alufoliával letakarva, takarékon párolom.
Közben a víz felforrt, beledobom a penne tésztát (250g) megsózom, és kb. 9-10 perc alatt al dentére főzöm.
A tonhalas szószba, beletépkedek egy fél marék bazsalikom levelet (ha nem kész szószt használok), belekeverek pár
grillezett cukkinit, hozzáadom a tésztát, elkeverem, és kész.


Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal szórom meg.
Egy pohár kadarkával teszem teljessé.

2 megjegyzés:

  1. Névtelen10:27

    Friss bazsalikom... vajon miért csak újabban használják/juk? Só-bors-petrezselyem-kapor volt évtizedeken keresztül a sláger. (Sláger??) A konyhaablak párkányán - belül, mert kint lefagyna - virág helyett azt tartok. Háromfélét is. A bíborszínű a legszebb. Apró, ehető virágjait ételdíszítésre lehet használni. Kár, hogy kevés van belőle.

    VálaszTörlés
  2. magyarországon, legalább is ahol én lakom, nem láttam még lila bazsalikomot. olaszországban a piacon, hatalmas csokrokban árulják, a hagyományos bazsalikommal együtt, csak úgy illatozik az egész piac.
    megpróbálok magokat szerezni, és magam termeszteni:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!