Paradicsomos penne, grillezett padlizsánnal, (két személyre):
Ha a tésztafőző víz lobogva forr, beleszórok 20-25 dkg penne tésztát, egy evőkanál sót, egyszer elkeverem, és hagyom zubogva főni. Közben a paradicsomszószba, beledobok 8-10 szelet grillezett padlizsánt.
Közben a tészta megfőtt (al dente, kb. 9-10perc), egy szűrőkanállal a szószra kanalazom, hagyom egyet rottyanni, és kész. Parmezán forgácsokkal a tetején tálalom.
Könnyű vörösborral fogyasztom, mondjuk egy pohár szekszárdi kadarkával.
Tonhalas-paradicsomos penne, (két személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben egy serpenyőben, kevés olívaolajon, három szardellafilét hevítek. Mikor a szardella elolvad, ráöntök 1,5 dl kész házi paradicsomszószt, vagy ha nincs, akkor fél doboz hámozott, darabolt konzervparadicsomot (mutti polpa). Mikor elkezd rotyogni, takarékra teszem, és egy doboz lecsöpögtetett tonhalkonzervet (rio mare vagy calvo,52g) dobok rá, borsozom, pár csepp citromlével ízesítem, és elkeverem. Egy darab alufoliával letakarva, takarékon párolom.
Közben a víz felforrt, beledobom a penne tésztát (250g) megsózom, és kb. 9-10 perc alatt al dentére főzöm.
A tonhalas szószba, beletépkedek egy fél marék bazsalikom levelet (ha nem kész szószt használok), belekeverek pár grillezett cukkinit, hozzáadom a tésztát, elkeverem, és kész.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal szórom meg.
Egy pohár kadarkával teszem teljessé.
Friss bazsalikom... vajon miért csak újabban használják/juk? Só-bors-petrezselyem-kapor volt évtizedeken keresztül a sláger. (Sláger??) A konyhaablak párkányán - belül, mert kint lefagyna - virág helyett azt tartok. Háromfélét is. A bíborszínű a legszebb. Apró, ehető virágjait ételdíszítésre lehet használni. Kár, hogy kevés van belőle.
VálaszTörlésmagyarországon, legalább is ahol én lakom, nem láttam még lila bazsalikomot. olaszországban a piacon, hatalmas csokrokban árulják, a hagyományos bazsalikommal együtt, csak úgy illatozik az egész piac.
VálaszTörlésmegpróbálok magokat szerezni, és magam termeszteni:))