Keresés a blogban

Alap tészta pizzához

Az alábbi mennyiség, 2 darab, 30-32 centi átmérőjű, kb. 3 mm. vastag, (vékony tésztájú, olasz) pizza elkészítéséhez elég:

Egy keverőtálba 3 csésze (2,4 dl-es) lisztet (lehetőleg BL80-as kenyérlisztet) és 1 teáskanál sót teszek. A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök egy csésze langyos vizet, amibe egy púpos teáskanálnyi instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy tk. cukor társaságában. Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, majd hozzáadok 3 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen. (Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, -víz, só, cukor, olaj, liszt, élesztő sorrendben-, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészíthetjük a tésztát.) Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután kétfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így.
Sokan megütközhetnek, az istant élesztőn, de szerintem pizzatészta esetében mindegy milyen élesztőt használunk. Én kényelmi szempontok miatt használom, mert szerintem az instant élesztőnek permanens a minősége, míg a nyers élesztő hol jobb, hol rosszabb, nem igazán megbízható. Persze mindenki használja azt amit megszokott.

2 megjegyzés:

  1. Szia Toma!
    Összevetettem más tésztareceptjeiddel és szerintem ehhez a lisztmennyiséghez (3 csésze) csak egy csésze víz kell, te pedig itt kettőt írsz. Jó gondolom?
    Mixi

    VálaszTörlés
  2. mici
    igazad van! kösz hogy szóltál, javítom is. először dupla mennyiséggel írtam a receptet, aztán átírtam a felére, és elfelejtettem a vizet is megfelezni:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!