Keresés a blogban

Cassoulet vagy valami olyasmi


Nemrég, a szokásos pénteki póker esténkre készítettem el ezt a fogást. A cassoulet (ejtsd: kászulé) egy dél-francia paraszti, bisztró étel, ami nagyon hasonló a mi sóletünkhöz. 
Az én cassoulet-m bevallom nem igazán autentikus, "kissé" átdolgoztam az eredeti receptet, leegyszerűsítettem azt, de ez persze nem jelenti azt, hogy kevésbé finom mint az eredeti. Nincs ugyan toulouse-i kolbász, de helyette van benne házi grillkolbász, és nincs benne konfitált kacsa vagy libacomb, helyette a felső rácson, két egész BBQ csirkét készítettem egy időben a babbal és ezt adtam mellé. Lehet, hogy egy toulouse-i bisztróban gyanakodva méregetnék az én cassoulet-met a helyiek, de egy baráti vagy családi vacsorának méltó fogása lehet bármikor, ezt garantálom. 




Hozzávalók (6-8 adaghoz):

. 1700g (olasz vagy spanyol) közepes szemű, fehér konzervbab 
. 1 doboz olasz, aprított paradicsomkonzerv (240g)
. kb. 45 dkg füstölt húsos kolozsvári szalonna
. kb. 60 dkg főtt füstölt tarja
. kb. 40 dkg grillkolbász 
. 30 dkg sárgarépa
. 3 fej hagyma
. 1 kis fej fokhagyma
. 3-4 szál zellerszár
. 2 ek paradicsomsűrítmény
. 3 ek liszt
. só, bors, 3-4 babérlevél
. egy fűszercsokor (bouquet garni): 4-5 ág kakukkfű, 2 rozmaring ág, 4-5 zsályalevél, újhagyma szára szoros csokorba összekötve
. 5-6 ek kacsazsír vagy sertészsír


Elkészítés:


1. A szalonnából vágok 3-4 kb. egycenti vastag szeletet, a többit felkockázom, majd előveszek egy nagy öntöttvas lábost (casserole) és közepes lángon a felkockázott szalonna zsírját kiolvasztom.
2. Kiszedem a szalonna kockákat, hozzáteszem a zsírt, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, és aranybarnára megpirítom a nagy, 5-6 centis kockákra vágott tarját, meg a kolbászokat.
3. Kiszedegetem és félreteszem a húsokat, a visszamaradt zsíron üvegesre pirítom a kis kockákra vágott sárgarépát, hagymát és zellert. közben sózom és borsozom, beledobálom a babérleveleket és a fokhagymát is.
4. Mikor a zöldség már kis színt kap, karamellizálódni kezd, hozzáadom a paradicsomsűrítményt úgy pirítom tovább még egy percig, majd megszórom a liszttel, és még fél percet pirítom.
5. Hozzáöntöm az konzerv paradicsomot is, meg a sült szalonnakockákat, és alaposan elkeverem, majd kiöntöm egy tálba az egészet és félreteszem.
6. A lábos aljára teszek egy réteggel a leszűrt, lecsepegtetettet főtt babból, erre helyezem a szalonna szeleteket, majd a paradicsomos zöldségkeverék egyharmadát.
7. Erre merem az újabb adag babot, a húsok felét, és a zöldségek második harmadát, majd az utolsó adag bab, hús és zöldség réteg következik.
8. Felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje, kicsit megmozgatom az edényt, hogy elrendeződjenek a hozzávalók benne, ha kell sózom és borsozom még, majd belenyomom a fűszercsokrot, és az egészet felforralom.
9. Én innen a kedvenc ProQ szmókeremben folytattam, de akinek nincs faszenes barbecue sütője az használja a villanysütőt. Amikor felforrt a bab, 120-130 fokra melegített sütőbe teszem kb. 4 órára, míg az összes hús, vajpuhára nem fő benne, és az ízek szépen összeérnek.



Tálaláskor, mindenből szedek a tányérra, a baból, kolbászból és húsokból, majd egy negyed BBQ csirkét helyezek rá. Mellé friss bagettet kínálok.
Tipp: Többféle húsból is elkészíthetjük a füstölt főtt tarja helyett, például, malac csülök, vagy farok, császárhús stb...
Használjunk jó minőségű spanyol vagy olasz konzervbabot, vagy ha van időnk és kedvünk, csinálhatjuk mi magunk is. Egy éjszakára áztassuk be a száraz babot háromszoros mennyiségű vízben, majd egy kis répával, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel főzzük meg, majdnem puhára, úgy 90%-ra.
Ez az étel egy ízbomba! Gazdag fűszeres és füstölt ízek, puha omlós húsok, krémesen puha bab és zöldségek egyvelege ez a pompás fogás. Igazi kényeztető étel, "comfort food", gazdag és laktató télies étel. 
Testes száraz fehérbort, tokaji vagy somlói furmintot ajánlok hozzá. 





7 megjegyzés:

  1. Névtelen20:36

    vagy valami olyasmi ...

    VálaszTörlés
  2. Névtelen13:21

    Összefutott a nyál a számban! finom lehet, bár ehetnék babot :(

    VálaszTörlés
  3. Nekünk nincs sóletünk...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Toma!

    Most tettem a sütőbe, nagyon vàrjuk az eredményt, holnapi ebéd lesz belőle. Amiòta évekkel ezelőtt kipróbáltam a burgundi marharagu receptedet, csak azt főzöm, fényévekkel komplexebb, ìzesebb, a szòsz selymesebb, mint bármely màsik recept. Köszönjük!!!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!