A hét elején az utolsó, későérésű paradicsomokat is leszedtem és bekerültek a
konyhára. Egy részéből úgy gondoltam tésztaszósz készítek,
de nem a megszokott módon, hanem inkább megsütöm sütőben, hogy
a napfényen érett, és még a naptól meleg paradicsom finom édes
íze még inkább koncentrálódjon majd a tányéromon. Ez a remek
szósz arra késztetett, hogy előszedjek a kamrából egy zacskó
jóféle olasz, különleges formájú tricolor fusilli tésztát,
ami pont jól illik majd hozzá. Persze hús is kell a fogáshoz, így
még egy szép tanyasi csirke mellhúsát is „beáldoztam” az ügy
érdekében.
Hozzávalók:
.
1 tanyasi csirke egész csontos csirkemelle szárnytővel együtt
(kb. 45 dkg.)
.
30-35 dkg. olasz fusilli tészta (pl. Combino)
.
1 kg. közepes méretű friss tőérett fürtös paradicsom
.
2-3 gerezd fokhagyma
.
8-12 szem (15-20 dkg.) óriás zöld olívabogyó magostól
.
olívaolaj (pl. monteccia)
.
6-8 friss bazsalikom levél
.
1 ág friss rozmaring
.
1 maréknyi friss kakukkfű
.
Pecorino Romano sajt
.
só, bors
.
2 ek. ghí
Elkészítése:
1.
Egy tepsit meglocsolok/kiolajozom olívaolajjal, megszórom durva
tengeri sóval, majd a megmosott és keresztben kettévágott
paradicsomokat a vágási felülettel lefelé beleteszem szorosan
egymás mellé.
2.
A tetejét is alaposan meglocsolom az extra minőségű olívaolajjal,
megszórom sóval, majd rátépkedem a zöldfűszereket és a
vékonyan felszeletelt fokhagymát a paradicsomok közé/alá
dugdosom.
3.
A paradicsomos tepsit a 170 fokra (hőlégkeverés) előmelegített
sütőbe teszem és 40-45 percig sütöm, majd lejjebb kapcsolom 90
fokra.
4.
Közben az egész, csontos csirkemellet hosszában kettévágom,
sózom és borsozom, majd egy felforrósított serpenyőben, kevés
ghín, vagy olívaolaj és vaj keverékén, minden oldalát
aranybarnára pirítom, majd serpenyővel együtt a 90-100 fokos
sütőbe, a paradicsom feletti polcra tolom egy órára, vagy amíg a
hús maghőmérséklete eléri a 70-72 fokot. A sütő ajtaját
egy fakanállal résnyire kitámasztom, hogy ne melegedjen túl és
egy sütőhőmérővel néha ellenőrzöm.
5.
A tésztát, lobogó forró sós vízben a csomagoláson feltüntetett
idő alatt, „al dente” keménységűre főzöm, majd leszűröm,
egy kevés paradicsomot adok hozzá, megszórom egy félmaréknyi
frissen reszelt pecorino sajttal, egy keveset locsolok rá a tészta
főzővizéből is, hogy krémesebb legyen a szósz és alaposan
elverem, és a végén még meglocsolom a legjobb olívaolajommal.
Tálaláskor
a tésztát a tányérra halmozom, szedek rá a finom szaftos sült
paradicsomból, pakolok rá pár olívabogyót, majd a kétujjnyi
szeletekre vágott sült csirkemellből a tetejére helyezek párat
és végül meglocsolom a legjobb olívaolajommal. A tetejét
megszórhatjuk frissen reszelt pecorinoval vagy parmezánnal,
tépkedhetünk rá egy kis friss bazsalikom levelet.
Tipp!
A maradék sült paradicsomot tegyük egy csatos dunsztosüvegbe, a
tetejére öntsünk olívaolajat és így tegyük a hűtőbe, egy
hétig eláll.
A
paradicsom ilyetén elkészítése még a bolti paradicsomból is
kicsalogatja az ízeket, ha nincs lehetőségünk beszerezni nap
érlelte paradicsomot, így feljavíthatjuk azt.
Remek
tészta, zamatos lédús, édes és fűszeres sült paradicsommal és
finom, szaftos puha csirkehús együttese ez a fogás, igazán
érdemes kipróbálni.
Egy
palack Lisicza 2010-es Pécsi Rosét bontottam mellé.
Elkészítési
idő: 1 óra 50 perc
Költségek:
kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom:
690 Kcal./adag
Ilyen tésztát én vettem a Lidl-ben de nem voltam elragadtatva tőle.
VálaszTörlésA recepted nagyon jó!!!!
Megsutottem a sult paradicsom receptedet. Tokeletes!!! Nekem a kertben nincs furtos, csak "Orias" paradicsom, aminek sokkal kevesebb leve, magja van, igy surubb lesz a szosz. Egy kis agacska oreganot is tettem bele, amig az eso es a fagy el nem viszi.
VálaszTörlésKoszi a receptet!
@marcsi: igen, ez a tészta más, mint a megszokott barilla és a többi. keményebb, viszont sokkal több szószt szív magába.
VálaszTörlés@Andrass9: az oregano is jó ötlet!:)
Nagyban emelte a sult paradicsom aromajat, amikor ugyanezt a receptet HAMOZOTT paradicsommal adtam elo. A felszinen levo paradicsomhus kicsit karamellizalodott, amivel egy uj dimenzioba vitte a szosz vegleges izet!
VálaszTörlésHúúú, ez már megint istenien néz ki. ÉHES vagyok egyből!!! :)
VálaszTörlésHaldoklik a blog?
VálaszTörlésnem, csak hibernálódott egy kis időre:)
VálaszTörlésNem tudom, de néhányan biztosan várjuk a megújulást.
VálaszTörlésOkoskodni nem szeretnék, de annyit azért befogadnék, hogy mire számíthatunk, mi, idejárók.
Szal, go bloggazda!
Vagy kapjuk be.
az elsőre voksolok.
Én egy kicsit aggódtam miattad, de látom néhány posztodat a karajon, igy megnyugodtam.
VálaszTörlésjövőhéttől már lesz új poszt. lehet, hogy csak heti egy-két írással és nem heti hárommal mint eddig, de igyekszem újra folyamatosan írni.
VálaszTörlésUpdate: A paradicsom mar elfogyott a kertből, de meg volt 2 adagra való fűszer. Sikerült szép Lucullus (szilva) paradicsomot venni a piacon és 3 nap almával való utóérleléssel egészen finom lett. A másik adag füszert befagyasztottam, hátha kapok még ilyen paradicsomot. A hámozás roppant gyors volt ennél a paradicsom fajtánál! Kicsusszant a héjából, mintha szőlőt nyomnál ki.
VálaszTörlés