Saláta
vagy egytálétel? Nem is tudom, bár Váncsa mester szavai óta
tudjuk, hogy alapjában véve minden étel saláta. Tehát nevezzük
ezt is salátának.
Ez
egy remek, laktató és finom saláta, kicsit görögös ihletésű
ízvilággal. Szeretem az ilyen ételeket amik a pillanat hevében és
a hűtőben található alapanyagok függvényében készülnek.
Sokszor le- vagy meg sem jegyzem ezeket a „recepteket” pedig
nagyon jól szoktak sikerülni. Ez most dokumentálva volt, mert
éppen olyan volt az együttállás, hogy fel volt töltve a
fényképezőgépem akkuja és éppen a kezem ügyében is volt,
mikor nekiláttam ennek a vacsorának az elkészítéséhez.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
25
dkg. haloumi sajt
2-3
db. nagyobb sütnivaló burgonya vagy szezonjában újkrumpli (kb.
30 dkg)
2-4
szál újhagyma
4-5
gerezd fokhagyma
egy
csomag friss hónapos retek levelestől
1
ág rozmaring
1
db. hegyes csípős zöldpaprika
1
db. citrom
olívaolaj
só,
bors, szárított oregano
Elkészítése:
1.
A krumplikat megmosom, majd hosszanti irányban hasábokra,
„csónakokra” vágom, egy sütőlapra vagy tepsibe szórom,
megsózom és borsozom, morzsolok rá egy nagy csipet oregánót,
mellédobom a fokhagymagerezdeket és az egészet meglocsolom
olívaolajjal.
2.
Összeforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj, ráfacsarom egy fél
citrom levét, és a 200-210 fokra előmelegített sütőbe teszem
35-40 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül.
3.
A vége előtt tíz perccel, a krumplira tépkedem a friss
rozmaringot, mellé teszem a hosszában félbevágott és olajjal
megkent paprikákat és hagymákat is, hogy ezekkel egyszerre
süljenek készre.
4.
Közben a retket alaposan megmosom, levágom a leveleit és egy
salátás tálba tépkedem, majd hozzáadom a hajszálvékonyra
felszeletelt retket is.
5.
Egy teflon, vagy öntöttvas grillserpenyőt szárazon felforrósítok,
közben a haloumi sajtot vékony, félcentis szeletekre vágom, és a
serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára grillezem.
6.
A salátát meglocsolom frissen facsart citromlé és olívaolaj 1:3
arányú keverékéből készült öntettel, sózom és borsozom,
majd összekeverem, hogy mindenhol bevonja az öntet.
Tálaláskor
a tányérra halmozok a salátából, mellé szedek a burgonyából,
sült paprikából és hagymából is, a tetejére teszem a
grillezett sajtot és mellé teszek pár sült fokhagymát.
Tipp!
Ha a retek levelei nem elég zsengék és frissek, használjunk
helyette rukkolát, vagy galambbegy salátát.
A
haloumi sajt csak egészen frissen sütve az igazi, ha kihűl
kellemetlen gumis lesz az állaga, ezért csak frissen elkészítve
tálaljuk!
Pirítóst
is készíthetünk mellé, ha még ennél is kiadósabbra vágynánk.
Pompás
kis fogás ez egy vacsorára vagy könnyű ebédre. Vegetáriánusok
is fogyaszthatják, de megrögzött húsevőknek is ízleni fog.
Finom grillezett sós sajt, ropogós üde saláta, pompás tepsis
sült krumpli és sült zöldségek...
A
görögös vonal miatt talán, vagy csak mert szeretem, egy palack
Retzinát bontottam mellé, aminek a száraz, kissé gyantás zamata
remekül passzolt a sajttal és a citrusos, görögösen fűszeres
ízekkel.
Elkészítési
idő: 50 perc
Költségek:
kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom:
520 Kcal./adag
Nagyon gusztusos, ezt szívesen megebédelném!:)
VálaszTörlésTényleg istenien néz ki. Nekem egyetlen gondom, hogy a nálunk (Aldiban) kapható Haloumi sajt szinte ehetetlenül sós.)
VálaszTörlésez egy ilyen sós fajta, hasonló mint a feta. nem mindenkinek jön be, de ehetetlennek nem nevezném:)
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, pont ilyen sajt figyelget a hűtőben - már jó ideje - de eddig csak pakolgattam balról jobbra, jobbról balra. Holnap v. holnapután ehhez hasonló vacsorát készítek :)
VálaszTörlésLám-lám, milyen jó, hogy létszámellenőrzés céljából benéztem, milyen remek recept az ALDI-ból származó isteni haloumi sajtra:))) De hát milyen is lehetne egy olyan sajt, aminek a neve úgy kezdődik, hogy "hal"?:)
VálaszTörlés